Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Oporba digla ruke od popravljanja proračuna

27.08.2010. 22:00
Oporba digla ruke od popravljanja proračuna


Vladin prijedlog rebalansa prorčauna naišao je u Saboru na žestoke kritike opozicije, no interes zastupnika da amandmanima pokušaju “popraviti” rebalans nikada nije bio manji. Svega pet amandmana na rebalans stiglo je jučer do deset sati, u zadanom roku, u saborsku službu za pripremu sjednica. Od toga su tri amandmana Kluba HDZ-a tehničke naravi, i kako nam je objasnila glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak odnose se na krivo napisane nazive stavki i slične greške. Budući da ti amandmani ne zahtjevaju nikakva novčana sredstva, pa ni preraspodjelu novca, ministar finanicja Ivan Šuker već je najavio da će ih Vlada prihvatiti. Jedina dva oporbena amandmana podnjeli su Boris Miletić iz IDS-a, koji “potražuje” od Vlade obećanih 20 milijuna kuna za obnovu u požaru stradale škole Veli Vrh u Puli, te Boro Grubišić i Ivan Drmić iz HDSSB-a. HDSSB-ovci traže da se preraspodjelom unutar stavki Ministarstva poljoprivrede osigura novac za dugove Vlade prema poljoprivrednicima i to za neisplaćene poticaje, te za kapitalna ulaganja u farme. Amandman HDSSB-a ukupno je težak 577 milijuna kuna.
Iz glavnih oporbenih stranaka SDP-a i HNS-a poručuju kako amandmane ne ulažu jer njima ne mogu popraviti strateški krivo postavljen proračun.
– Predlagali smo da se ne povećavaju rashodi nego da se smanje za barem pet milijuna kuna, da se ne ide u tako visok deficit i nova zaduženja. Vlada ništa od toga nije uvažila nego je predložila koncepcijski sasvim različit proračun od onoga za kakav se mi u SDP-u zalažemo, stoga smatramo da se amandmanima tu ne može pomoći – obrazlaže zastupnik SDP-a Gordan Maras. Glasnogovornik HNS-a Igor Kolman prema proračunskom rebalansu još je oštriji.
– Taj rebalans treba poderati i baciti u koš zajedno s Vladom koja ga je donjela. To je neozbiljan dokument koji ne zaslužuje ozbiljnu raspravu, suštinski je pogrešan i ne može se popraviti amandmanima – objašnjava Kolman.