Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Premijera protiv favorita

27.08.2010. 22:00
Premijera protiv favorita


Morat ćemo odigrati najbolju obranu što znamo. Amerikanci su fizički impresivni i trebat ćemo igrati pametno. Ne smijemo srljati i pod svaku cijenu ući u njihov ritam – kaže Marko Tomas
Nakon gotovo mjesec i pol dana priprema s radnim naslovom “krv, znoj i suze”, najbolje hrvatske košarkaše večeras očekuje prvi natjecateljski ispit. S početkom u 18 sati na parketu istanbulskog košarkaškog hrama Abdi Ipekci odmjerit će snage s reprezentacijom SAD-a u okviru prvoga kola skupine B Svjetskoga prvenstva, domaćin kojega će do 12. rujna biti Turska. Sada počinje prava košarka, kažu Amerikanci uoči početka NBA doigravanja, a ista se fraza može iskoristiti i za početak 16. svjetske smotre “igre među obručima”. Turska je sva u znaku broja 16 budući da je isto toliko godina prošlo od posljednjeg druženja hrvatskih košarkaša sa svjetskom elitom. Povratak u elitu odmah na početku donosi i najvećeg favorita smotre.
– Mislim da uopće nije loša stvar što prvi dovoboj igramo s Amerikancima, koji su jedni od najvećih favorita za osvajanje zlatnoga odličja. U tom dvoboju nemamo previše za izgubiti, a možemo puno dobiti. Možemo ući bez opterećenja, da vidimo ustvari koliko vrijedimo – objasnio je Davor Kus, najiskusniji u redovima hrvatske reprezentacije.
Radnička obrana
Svi ogledi skupine B odigrat će se u dvorani u kojoj svoje utakmice igraju Galatasaray i Fenerbače, klubovi koji u nadolazeću klupsku sezonu ulaze s jakim hrvatskim predznakom. Priliku da se predstave novim navijačima imat će Lukša Andrić (Galatasaray) i Marko Tomas, koji se prije svjetske smotre u redovima Fenerbačea pridružio svojem reprezentativnom suigraču Roku Leniju Ukiću. Dvorana koju hrvatski navijači ne pamte po dobrome zbog šokantnog četvrtfinalnog poraza od domaćina eurpske smotre 2001. godine, nalazi se u Zeytinburnu, kvartu naseljenom pretežno radničkom klasom. Ako u večerašnjem ogledu žele biti ravnopravan suparnik, hrvatski će reprezentativci morati pružiti “radničku” obranu.
– Morat ćemo odigrati najbolju obranu što znamo. Napad ionako nije takav problem budući da imamo dosta igrača koji mogu pogoditi sa svih pozicija. Svi pričaju kako su ih otkazi osjetno oslabili, ali ja mislim da izostanak Jamesa, Bryanta i Wadea nije preveliki hendikep budući da su njihova mjesta zauzeli igrači koji se žele u najboljem svjetlu predstaviti svijetu i kao takvi su itekako opasni – objašnjava Marko Tomas, jedna od najjačih napadačkih uzdanica u hrvatskim redovima.
Branička linija
Križevačkom krilu neće biti nimalo lagano budući da je legendarni “coach K.”, Mike Krzyzewski, oformio reprezentaciju koja igra opaku obranu, garniranu jakim presingom i pritiskom na loptu.
– Fizički su impresivni i trebat ćemo igrati jako pametno. Ne smijemo srljati i pod svaku cijenu ući u njihov ritam brze tranzicije iz obrane u napad. Također, moramo izgubljene lopte svesti na minimum – zaključio je Tomas.
Vrankovića muči i nedovoljna zaliječenost braničke linije budući da niti Ukić (gležanj) niti Planinić (meniskus) vjerojatno nisu spremni za svih 40 minuta.