Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Stigle kupine, maline i vinsko grožđe

27.08.2010. 22:00
Stigle kupine, maline i vinsko grožđe


Za kupine treba izdvojiti 15 kuna a za maline 20 kuna po košarici. Prvo vinsko grožđe prodaje se po 12 kuna
Obilje raznovrsnog i ukusnog sezonskog voća i povrća može se kupiti u ove vruće dane na zadarskoj tržnici. Pored breskvi, nektarina, dinja, lubenica i stolnog grožđa domaći kupci i turisti mogu uživati i u kupnji nedavno pristiglih kupina, malina, smokava i vinskog grožđa.
Za kupine treba izdvojiti 15 kuna, za maline 20 kuna po košarici, a prodavačice ih nabavljaju s područja Kutine. U našoj županiji uzgajaju se samo za osobne potrebe, iako je velika potražnja za istima na domaćem i stranom tržištu. Kupina sadržava vrlo mnogo vrijednih hranjivih sastojaka, među kojima veće značenje imaju šećeri, organske kiseline, pektini, celuloza, minerali i vitamini. Konzumira se u svježem stanju, ali i prerađuje u gotove proizvode poput marmelada, sokova, sirupa, deserta, vina i likera. Od ovoga voća mogu se pripraviti različite slastice te umaci ili kompoti koji jednako dobro upotpunjavaju slana i slatka jela. Malina je izvrstan izvor vitamina C, a od ostalih vitamina sadrži vitamine B kompleksa, vitamine E i K. U malim količinama sadrži gotovo sve minerale. Bogate su pektinom pa su idealne za pripremu džemova, želea i marmelada. Svježe maline imaju izuzetno osvježavajuću aromu pa ih je najbolje koristiti svježe s malo šećera ili šlaga.
Domaće stolno grožđe ima cijenu od 12 kuna, dok uvozno iz Italije ima cijenu od 15 kuna. Najveći uzgajivači istog u županiji su Šime Žuža iz Islama Grčkog, a njegov vinograd stolnog grožđa prostire se na površini od 5 hektara. Roko Brala iz Islama Latinskog ima vinograd na površini od 12 hektara, Mile Soldo, također, iz Islama Latinskog na površini od 25 hektara i Šime Buljat iz Suhovara na površini od 5 hektara. Od sorti koje uzgajaju najviše su zastupljene Prima bijela, Cardinal crveni, Matilde bijela, Italia bijela i Victoria koja im je vrlo interesantna sorta zbog ranijeg dozrijevanja, odličnih svojstava grozda kao i zbog redovite rodnosti.
Zbog svog idealnog kemijskog sastava stolno grožđe predstavlja ne samo vrijednu ljudsku namirnicu, već pored izvanredne hranjive vrijednosti ima i ljekovita svojstva jer sadržava brojne vitamine, glukozu, razne kiseline, enzime i niz drugih sastojaka.
Plavina, vinska sorta crnog grožđa, stigla je ovih dana u prodaju i cijena joj je 12 kuna.
– Starije generacije kupuju vinsko grožđe, jer su odrasli uz to voće, koje se onda svježe konzumiralo, rekla nam je prodavačica.
Mnogi kupci su se obradovali suhim smokvama iz Šibenika, ali nisu zadovoljni cijenom koja iznosi od 30 do 40 kuna.
– Male količine imamo za prodaju s našeg područja, najčešće iz Kali i Sutomišćice, stoga smo orijentirani nabavi i iz drugih krajeva, rekao nam je prodavač koji nije zadovoljan kako ide prodaja. Suha smokva sadrži malo vitamina C, vitamine B kompleksa, vitamin E i K te minerale. Mogu se jesti samostalno ili ih se preporuča nadijevati marcipanom, kremastim sirom ili orašastim plodovima. Svježe smokve mogu se kupiti po cijeni od 10 do 15 kuna, ovisno o kvaliteti. Na tržnicu stižu s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Zemunika, Smilčića i Posedarja. Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće s najvišom razinom prirodnih šećera pa su izuzetan izvor energije.
– Ponuda na tržištu je dobra, ali prodaja ide loše, naši domaći kupci su najbolji potrošači, turisti kupuju vrlo male količine. Smokvama dosta snizim cijenu da bi ih prodala, komentirala nam je prodavačica na jednom od štandova.
 


Povrće i voće


POVRĆE
rajčica 8
paprika 8 – 12
krastavac 10
mrkva 10
kelj 6 – 8
pus 6
blitva 10
grah 15 – 25
mahune 10 – 12
krumpir 4 – 5
salata 10 – 12
patliđan 10
tikvice 8 – 10
kukuruz 3
VOĆE
šljive 8 – 10
breskve 12 – 15
nektarine 12 – 15
smokve 10 – 15
kruške 15
naranče 15
limun 20
grožđe 12 – 15
jabuka 10
suhe šljive 30
kivi 20
lubenica 5
dinja 5 – 8
suhe smokve 30 – 40
kupina 15
malina 20