Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Trojica policajaca glinske postaje udaljena iz službe

27.08.2010. 22:00
Trojica policajaca glinske postaje udaljena iz službe


Trojica policijskih službenika glinske Policijske postaje koji su postupali u slučaju teškog ubojstva i pokušaja samoubojstva u Glini jučer su udaljeni iz službe, i to nekoliko sati nakon što je Unutarnja kontrola Ministarstva unutarnjih poslova utvrdila je kako je prije ubojstva nesretne Nikoline Štajdohar u bilo propusta policije, koja je njezinog bivšeg muža Josipa trebala privesti i pretražiti. Načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Marko Rašić, naveo je kako je protiv trojice policajaca – šefa smjene i dvojice policijskih službenika iz redovite ophodnje – pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti.
Naime, obradom je utvrđeno kako je Josipova majka oko 10 sati telefonski prijavila da njezin sin namjerava ubiti Nikolinu. Policijska ophodnja Josipa je pronašla oko 11 sati, a on je, već tada u društvu bivše supruge i sina, ustvrdio kako njegova majka laže. Policajci su tada odlučili ne napraviti ništa. Prihvatili su njegovu izjavu da će se sam javiti kad istekne vrijeme koje mu je dodijeljeno za kontakt s djecom i izjavu njegove supruge da kontakt teče bez problema. Desetak minuta kasnije Josip je ubio Nikolinu. Unutarnja kontrola je utvrdila da je ophodnja trebala odvesti Josipa u postaju te ga pretražiti, a propust je nađen i šefu smjene u postaji. Naime, kada su mu službenici dojavili što se događa i što su odlučili, nije im naložio da ga svejedno privedu u postaju, nego je dopustio da se on sam javi u službene prostorije policije. Zbog propusta glinskih policajaca u tijeku su i konzultacije s mjerodavnim državnim odvjetništvom u vezi s utvrđivanjem odgovornosti ostalih službenih osoba koje su sudjelovale u zaštiti prava Nikoline Štajdohar i njezine djece, prije svega po pitanju sigurnosne pogreške da je ubojica u glinski Centar za socijalnu skrb ušao naoružan, iako je riječ o prostorijama koje su pod nadzorom zaštitara.
U čitavoj ovoj priči dio odgovornosti svakako leži i na sudskim tijelima. Josip Štajdohar više je puta prijavljivan te se više puta pojavljivao pred sucem, ali to nikada nije završavalo sudskim kaznama. Ono u čemu se većina poznavatelja situacije slaže jest da je jednostavno zakazao čitav sustav, koji nije dobro pripremljen za ovakve slučajeve. Ne postoji razlika u obradi svakog pojedinačnog slučaja, iako se najčešće radi o posebnim i specifičnim situacijama. A da kod nekih još uvijek nije razvijen osjećaj za obiteljsko nasilje potvrđuju i dva policajca iz ophodnje koja nisu ozbiljno shvaćala navode da Josip namjerava ubiti svoju bivšu suprugu.