Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vjerujemo u pobjedu

27.08.2010. 22:00
Vjerujemo u pobjedu


Nikoga se ne smije podcijeniti. Svaka momčad je dobra na svoj način i može iznenaditi, ali mislim da smo pokazale da igramo bolje od njih i vjerujemo u pobjedu – kaže Vrsaljko
Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija sutra u 15 sati u belgijskom Kortrijku igra odlučujuću utakmicu za plasman na Europsko prvenstvo u Poljskoj sljedeće godine. Uoči posljednjeg kola, Italija i Hrvatska imaju po četiri pobjede i tri poraza, ali su Hrvatice bolje u međusobnim susretima (oba puta pobijedile), te bi u slučaju istog broja bodova na kraju zauzele drugo mjesto. Da bi to ostvarile moraju pobijediti Belgiju, budući da će Talijanke vrlo vjerojatno imati lak posao kod kuće, protiv Nizozemske koja je posljednja. Iako su upravo te Nizozemke, u drugom kolu porazile Hrvatsku i tako joj uvelike otežale situaciju (uz to pobijedile su još samo Belgiju), teško je očekivati da u Cagliariju mogu iznenaditi. Svjesne su toga i hrvatske košarkašice.
– Ovisimo same o sebi i trebamo ići samo na pobjedu – kratko i jasno naglasit će Marija Vrsaljko, jedina Zadranka u reprezentaciji.
– Dvaput smo pobijedile Talijanke, tako da smo u prednosti u međusobnim susretima, ali za očekivati je da će one kod kuće pobijediti Nizozemsku, tako da mi trebamo dobiti u Belgiji.
Vodeće Litavke do prošlog su kola lakoćom pobjeđivale sve utakmice kod kuće, a onda ih je u Kaunasu iznenadila Italija (81:83), koja je tako ostala u igri za plasman na Eurobasket. Pritom valja istaknuti da su gošće okrenule 11 razlike, osam minuta prije kraja utakmice.
– Italija je iznenadila Litvu. Da nije, to bi nam znatno olakšalo posao u posljednjem kolu, ali eto, što je tu je. Idemo u Belgiju po pobjedu i nadam se da ćemo je ostvariti. Doma smo ih dobile 15 razlike, tako da ne vidim u čemu bi bio problem.
Upravo je ta uvjerljiva pobjeda protiv Belgijki, u Gospiću prije dva tjedna, najveći razlog za optimizam izabranica Stipe Bralića. Ipak, u odnosu na tu utakmicu, neće biti najboljeg strijelca Hrvatske, Sandre Mandir, koja je tada postigla 17 poena, a u prosjeku je u ovim kvalifikacijama postizala 12,4 po susretu.
– Naravno da je to težak udarac za našu reprezentaciju, ali sreća da je ostala samo posljednja utakmica pa se nadam da ćemo to izvući. Trebamo svaka dati sve od sebe – ističe Vrsaljko, kojoj je forma u uzlaznoj putanji.
U sedam dosadašnjih utakmica kvalifikacija, igrala je u prosjeku 14 minuta, uz učinak od osam poena i dva skoka.
– Nisam baš mnogo igrala, ali mislim da sam dobro iskoristila minutažu, koju mi je do sada dao izbornik. Ipak su mi ovo prve utakmice nakon ozljede i za početak sam zadovoljna.
Daleko od toga da će Hrvatice podcijeniti svoje protivnice, naročito jer im je poraz u Nizozemskoj još uvijek u svježem sjećanju. Uostalom, vidjelo se više puta u ovim kvalifikacijama da svak svakoga može iznenaditi. No, optimizma uoči današnjeg puta u Belgiju ne nedostaje.
– Nikoga se ne smije podcijeniti. Svaka momčad je dobra na svoj način i može iznenaditi, ali mislim da smo pokazale da igramo bolje od njih i vjerujemo u pobjedu – zaključila je 21-godišnja Zadranka.
 


Kvalifikacije za EP u Litvi: Sutra odluka


Skupina A
Rezultati: Izrael – Finska 85:71, Italija – Crna Gora 72:71.
Poredak: Italija 5-3, Crna Gora 5-2, Izrael 5-2, Latvija 2-5, Finska 1-6.
Posljednje kolo: Finska – Latvija, Crna Gora – Izrael.
Skupina B
Rezultati: Mađarska – Ukrajina 83:75, V. Britanija – BiH 94:85.
Poredak: Velika Britanija 6-1, Makedonija 5-2, Mađarska 3-5, BiH 2-5, Ukrajina 2-5.
Posljednje kolo: Ukrajina – V. Britanija, BiH – Makedonija.
Skupina C
Rezultati: Bugarska – Belgija 92:81, Portugal – Gruzija 57:80.
Poredak: Belgija 5-2, Bugarska 4-3, Poljska 4-3, Gruzija 4-3, Portugal 1-7.
Posljednje kolo: Gruzija – Bugarska, Belgija – Poljska.
Napomena: Na EP će se izravno kvalificirati tri prvoplasirane, te dvije najbolje drugoplasirane momčadi, dok će ostale u dodatne kvalifikacije u kolovozu sljedeće godine.




 


Tablica skupine A


!,<!,<!,<!,<!,<
Litva 8 6 2 651:563 14
Italija 7 4 2 512:498 11
Hrvatska 7 4 3 517:507 11
Belgija 7 2 5 523:534 9
Nizozemska 7 2 5 473:574 9
Raspored posljednjeg kola (29. kolovoza): Belgija – Hrvatska (15), Italija – Nizozemska (20.30).