Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Župa Žman slavi blagdan Sv. Ivana Glavosijeka

27.08.2010. 22:00
Župa Žman slavi blagdan Sv. Ivana Glavosijeka


Župa Žman ovoga vikenda slavi svoga mjesnog patrona, blagdan Svetog Ivana Glavosijeka. Taj župni blagdan Žmancima je ove godine ujedno povod da dostojno obilježe visoku obljetnicu prvog pisanog spomena svoga mjesta koji se čuva u arhivskim dokumentima.
Žmanci su povodom ovog blagdana priredili čitav niz duhovnih, liturgijskih, kulturnih i pučkih događanja kojima su nastojali ilustrirati svoju baštinu.
Osim liturgijske trodnevnice u župnoj crkvi je svakog dana predviđen neki kulturni događaj. U četvtak je organizirano prikazivanje dokumentarnog filma o Žmanu i Žmancima, drugog dana pijanistički koncert Vedrana Mića, a trećeg dana večer otočnog folklora i pjesme skupina sa cijelog Dugog otoka. Kulminacija svega će uslijediti ove nedjelje, na sam blagdan Sv. Ivana Glavosijeka, svečanim euharistijskim slavljem koje će predvoditi zadarski nadbiskup. mons. Želimir Puljić i velebnom procesijom duž mjesta nakon mise.
U četvrtak je na seoskom placu Igrišću premijerno prikazan 40-minutni dokumentarac “Žman”, snimljen u produkciji Narodne knjižnice i čitaonice i Župnog ureda Žman. Režiju potpisuje prof. Ante Mihić, a montažu Nikola Milić. Scenarist na filmu je bio još i don Filip Kucelin, žmanski župnik.
Film svojom pričom prati korake stoljetnog življenja i opstanka na otoku protkanom molitvom i radom, uzvišenim znojem i blagoslovljenom mukom probitka kroz to dugo razdoblje bivstvovanja na kršnom i posnom tlu.