Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uvijek kontra svih, a najviše kontra sebe

27.08.2011. 22:00


Normalno mi je da moj skoro pa  prijatelj Ivan žene smatra nižim  bićima, sve Nehrvate također,  gejeve još nižima… Mislim, naravno  da to sve nije normalno, ali nekako  se čovjek navikne na njega da je  takav, jer je od onih tipova koji samo  laprdaju, ali nije agresivan. Cijepljen  je protiv pameti, obrastao  zabludama. Nekako je uvijek kontra  svih, a najviše kontra sebe. Nije  neko opravdanje, ali kad ti kao  njemu rođena majka kaže da samo  ona može voljeti takvu budalu –  pametnom dosta.
E, a kad Ivan kaže da su žene niža  bića, u tim njegovim filozofskim  teorijama čak mi je i simpatično jer  elaborira svoju neku uvrnutu: od  Adama i Eve, preko stoljeća sedmog  do danas. I ne možeš se ne složiti s  njim u pojedinim (iz aviJona  evidentnim) slučajevima iz bliže nam  okoline da su neke žene  sponzoruše, da su neke tupaste, da  su neke ovakve, a neke onakve…  Kao i muškarci uostalom. Pustimo  svi iz ekipe, kad se malo popije, da  Ivan, inače propali student filozofije i  još neke srodne nauke iznese svoje  teorije, pa se, ako ništa drugo,  nasmijemo. Naravno da ga ne  shvaćam ozbiljno, jer da jesam, ne  bih ni riječi s njim progovorila.  Jedan je od onih servanteovskih  likova, neprilagođen. A na njega se  jednostavno ne možeš naljutiti jer je  čovjek tako nakrivo nasađen najveći  teret sebi samom.
Ali zato popizdim u sekundi kad mi  usred Dnevinika na televiziji zbog  čijeg šugavog programa plaćam  teve pretplatu, voditelj ničim izazvan  sve žene svrsta u koš s glupačama  čiji bi jedini smisao bio udati se za  nogometaša, slušati cajke,  kupovati  Luj Viton torbe i prošetavati se tako  po aerodromima da te slikaju za  Gloriju, Story ili nešto takvo. Još kad  tako nešto izjavi ozbiljan čovjek kao  što je Stjepan Balog, dobije još veću  dimenziju uvrede. Pa druže Balože,  nisu sve žene kao tvoje kolegice  Šurjak i Horvat, ili ona Fanika  Stipković s konkurentske teve da se  trljaju o nogometaše čim im se  približe. Alergična sam na te tobože  novinarke koje se prilikom intervjua  toliko uvlače (u šupak, krevet,  votever) tim trčkaralima za loptom,  da se nekad stvarno posramim  koliko moć, slava i šuška mogu biti  očaravajuće. Neke se na to fakat  lijepe kao muhe na…
Trifun Ivanov, Peter Crouch, Wayne  Roonye, te naši Robi Prosinečki,  Igor Cvitanović, budimo realni, nisu  ni blizu toga da su ljepotani, a za  ručice vode ili su vodili samo takve  ljepotice. Što ide u prilog tome da se  ljepotice pale na nogometaše, ali  isfuran je i klišej o manekenkama i  nogometašima. Većina žena ipak ne  bi obukla najljepšu haljinicu i otišla  na stadion, u ovom slučaju na onaj  ružni Maksimir samo zato što dolaze  ponajbolji svjetski nogometaši, u  nadi da će zavesti nekog od njih.
Dolazi Jozo Murinjo, ok. I meni je  oku ugodan s guzom ko  plivadonom, onim divljim i prgavim  pogledom, ali to ne znači da se  trebam napirlitati i ići na utakmicu s  transparentom: Jozo, ženi me! Ili  doma masturbirati na njegovu sliku.
Dolazi i Kristijano Ronaldo. Koji  izgleda, ako se mene pita,  preprepre metro. I manja bi uvreda  bila da se dotični teve voditelj i  sportski novinar umjesto ženama za  koje smatra da im je cilj udati se za  nogometaša, obratio muškićima koji  vole muškiće riječima: ‘Obrijte svoje  pazuhe, prsa i noge, odjenite najuže  hlače i majicu, nataknite naušnicu u  uho, zaližite kosu jer u Zagreb dolazi  Kristijano.’
Zašto ne bismo okrenuli pilu  naopako? Pa i među nogometašima  ima gejeva, zar ne?
Mare ([email protected])