Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ivan Tadija izvadio iz Pašmana 900 tisuća kn?

Autor: Suzana Bandić

27.08.2013. 22:00
Ivan Tadija izvadio iz Pašmana 900 tisuća kn?

Foto: Adam VIDAS



Bivši načelnik općine Pašman Ivan Tadija (59) i vlasnik građevinske tvrtke Izgradnja Pašman d.o.o. sjeo je jučer na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru gdje mu je nastavljeno suđenje zbog protupravne eksploatacije rudnog blaga. Osim Tadije tuženo je i njegovo poduzeće pa je kao drugookrivljeni u postupku, koji se vodi pred sutkinjom Danijelom Poljak Zubčić, sjeo opunomoćenik društva Marko Tadija.
Na teret im se stavlja da su tijekom tri godine, od 1. siječnja 2005. pa do 21. srpnja 2008. godine, bez posjedovanja rudarske koncesije, na otoku Pašmanu za svoju tvrtku protupravno eksploatirali mineralne sirovine, odnosno tehničko-građevni kamen na eksploatacijskom polju Skalice.
– U cilju da se u znatnoj mjeri nepripadajuće okoristi to je društvo protivno Zakonu o rudarstvu kojim se nalaže prethodno ishoditi rudarsku koncesiju za izvođenje rudarskih radova, a za koju se plaća određena naknada jedinici lokalne samouprave, bez koncesije je iz ležišta vadilo mineralnu sirovinu tehničko-građevnog kamena u ukupnoj količini od 29.660 metara prostornih. Tu sirovinu dalje je koristilo u komercijalne svrhe pa je na taj način stečen iznos od 890.010 kuna – stoji u optužnici koja je jučer i izmijenjena u dijelu koji se odnosi na visinu protupravne zarade. Prvotni iznos od 2.179.590 kuna, za koji su Tadija i njegovo poduzeće terećeni, zamijenjen je daleko manjim iznosom u visini od 890.010 kuna.