Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sportom protiv dijabetesa

Autor: Irena Jurjević

27.08.2013. 22:00
Sportom protiv dijabetesa


Tijekom naredna četiri dana u Zadru će boraviti dvanaest sportskih ekipa dijabetičara koji će snage odmjeravati u malom nogometu u sklopu međunarodnog turnira Diaeuro čiji je domaćin ove godine Hrvatska. Hrvatski savez dijabetičkih udruga ove godine preuzeo je organiziranje euronatjecanja nakon što je hrvatski tim 2012. godine osvojio zlato na prvom takvom natjecanju pobijedivši Ukrajinu. Zadar su pak odabrali zbog njegove ljepote, doznali smo od Nenada Šimunka iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.
– Grad Zadar je lijep, na obali je, a mi gostima želimo pružiti jednu lijepu uspomenu na hrvatsko more. Došli su iz dvanaest zemalja, a imamo i jako dobru uslugu u hostelu koji nam je omogućio sve što nam treba, ipak treba smjestiti 180 ljudi i pružiti sve potrebno, pojasnio je Šimunko.
Svrha ovog natjecanja jest poticanje dijabetičara na bavljenjem sportom, zahvaljujući čemu se stječe bolja kontrola nad tom bolešću.
-I ja sam osoba s dijabetesom tipa 1, bavim se triatlonom i otkrio sam koliko mi je sport omogućio lakšu kontrolu nad njime. Sportom se povećava inzulinska osjetljivost što je jako bitno, jer kada ste tjelesno aktivni možete »pokriti« sav unos kalorija koji ste prebacili u tom danu.