Nekad se moralo znati tkati...

Slika korisnika admin
Zračna luka Zadar

Seoski tradicijski običaji i vještine jučer su se preselili u grad na Sajam tradicijskih rukotvorstava sjeverne Dalmacije koji se održavao u Gradskoj straži u okviru 3. Smotre folklora Zadarske županije. Narodni muzej i ove godine donosi u Zadar seoske običaje, ali sa željom da posjetitelji i sami sudjeluju te nešto i nauče.

Sajam rukotvorstava se trebao održavati na Trgu Petra Zoranića, ali je zbog kiše preseljen u Gradsku stražu. To nije spriječilo posjetitelje da dođu pogledati što se to tamo događa. Posebno ih je interesirao pradavni drveni "stroj" - tkalački stan na kojem je Ružica Karanović upravo tkala "leđa" od torbe.

- Ovo su leđa od torbe, a naprijed će torba biti pličana. To znači da ima šarene ornamente koji se isto rade na tkalačkom stanu, ali tako da se prebiru prstima, priča Ružica iz Kistanja o danas već zaboravljenom zanatu.

S prvim ovakvim sajmom u okviru Smotre folklora, zadovoljna je bila i Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

- Kad su smotre folklora, u prvom planu su uvijek glazbeni i plesni elementi, ali vrlo je važno to tekstilno rukotvorstvo. Važno je imati dobru nošnju. Zato smo i organizirali niz radionica četverokuke i tkanja kako bismo angažirali naše domaće snage da sami rade nošnje, jer prije su ih davali šivati po drugim krajevima Hrvatske. U tome naše polaznice mogu naći zadovoljstvo, ne samo zbog ljubavi prema baštini nego i u nekoj svojoj financijskoj računici, kazala je Lulić Štorić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno