U NP Paklenica šišmiši u samoj jednoj noći pojedu tisuće komaraca

Slika korisnika admin
Irena JURJEVIĆ

U subotu navečer područje Paklenice se još jednom bilo je mjesto noćne potrage za specifičnim noćnim stvorenjma - šišmišima. Bat detektori koristili su se u samom centru Starigrada, pored zgrade uprave Nacionalnog parka Paklenica, i to poprilično uspješno, jer je večer bila mirna, što šišmišima odgovara, doznali smo od Ivane Adžić, djelatnice NP Paklenica.

Nacionalni park Paklenica je ovog vikenda krenuo u još jedno godišnje obilježavanje Međunarodne noći šišmiša. I dok se u svijetu ova manifestacija održava posljednjih dvadeset godina, u Starigradu se to čini tek drugi puta, no ipak uspješno i aktivno. Razlog obilježavanja je popularizacija ove vrste, koja na starigradskom području ima poprilično živahnu djelatnost.

'Na tapetu' se našao i primorski šišmiš, koji je nedavno bio predmet istraživanja znanstvenice Marine Kipson. Ona je otkrila kako primorski šišmiš spava na Pagu, a hrani se u Paklenici.

Kipson je postavljala na šišmiše radio antene, pomoću kojih ih je potom pratila. Preko dana, šišmiši su boravili u paškim škrapama južne strane otoka, dok su po noći odlazili u lov u Paklenicu.

- Oni svoje stanište imaju na sjevernoj padini Paga i kada dođe sumrak kreću u Paklenicu, gdje love komarce. Tamo se hrane cijelu noć, nakon čega ponovno odlaze spavati na Pag. Šišmiši su zapravo naš prirodni pesticid, pojasnila je Adžić, koja je u sklopu Noći šišmiša starigradskim mališanima i njihovim gostima otkrila različite detalje o ovim noćnim sisavcima, koliko ih ima, kako žive... Njih je, pak, najviše zanimao 'lov na šišmiše' čuvenim bat detektorima u obližnoj šumi pored zgrade uprave Parka.

Na frekvenciji od 50 khz 'hvatali' su se tako šišmiši koji su izlijetali iz šumaraka, a čije se glasanje moglo čuti preko uređaja kao klepetanje krila ptica. Bez uređaja nije se moglo čuti ništa, jer ljudsko uho ne čuje tako visoke frekvencije. U potrazi su u subotu navečer u Starigradu sudjelovali svi - od najmlađih do najstarijih. Svi oni učili su se kako namještati frekvenciju uređaja, a brojka od pedeset bila je najpovoljnija da se posluša svako glasanje šišmiša - i ono na nižim, i ono na višim frekvencijama.

Također, tijekom predvečerja radile su se i maske šišmiša, origami šišmiši, kao i šišmiš-kapice. I taj dio manifestacije, uz onaj kreativni, imao je edukativan segment, pa su tako djeca mogla saznati da šišmiši mogu pojesti tisuće komaraca tijekom samo jedne večeri, a ovi sisavci koji žive u tropima i hrane se biljnim nektarom, leteći od cvijeta do cvijeta oprašuju neke od najukusnijih vrsta voća, poput banana i manga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno