Hitan apel predsjednici i premijeru još čeka odgovor - problem vodoopskrbe na Dugom otoku bez rješenja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Načelnik Sali čeka sastanak u Vladi
Na sastanku u Zagrebu očekujemo konkretno rješenje za problem vodoopskrbe, a to je dovođenje vode s kopna, sve ostalo su samo privremena rješenja, kaže Morović

 Prošla su puna tri tjedna otkako je načelnik općine Sali, Zoran Morović, poslao hitan dopis predsjednici RH, premijeru, trojici ministara, Hrvatskim vodama i Zadarskoj županiji, moleći ih za pomoć u rješavanju problema vodoopskrbe na Dugom otoku. Međutim, do danas nije dobio nijedan odgovor, a tračak nade im je zasad neslužbena najava da će biti primljeni u Uredu premijera.

Da se u Vladi i Uredu predsjednice RH nisu osobito zabrinuli oko alarmantnog dopisa općine Sali kazuje i podatak da, ni nakon desetak dana, nismo dobili odgovor na upit hoće li i kako premijer ili predsjednica reagirati na gorući problem zadarskih otoka.

Podsjetimo, načelnik Morović je na adrese vodećih ljudi države poslao dopis u kojem moli za "hitnu pomoć u rješavanju problema vodoopskrbe jer im prijeti opasnost da doslovno budu žedni".

- Vodoopskrba je jedan od naših najvećih problema. Južni dio otoka, mjesta Sali, Zaglav, Žman i Luka dobivaju vodu magistralnim cjevovodom iz žmanskog polja (izvori na Malom i Velom jezeru). Ostala mjesta na otoku Savar, Brbinj, Dragove, Božava, Soline, Veli Rat, Verunić i otok Zverinac vodu dobivaju najvećim dijelom brodom vodonoscem, a manjim dijelom putem autocisterne. U 'normalnim' godinama izvori Malo i Velo jezero su donekle zadovoljavali potrebe stanovništva južnog dijela Dugog otoka, ali u sušnim godinama, kao što je ova, nastaju veliki problemi. Situacija je sada stvarno alarmantna. Kapacitet izvora sada nije dovoljan ni za vodoopskrbu stanovništva, iako su veliki potrošači: Hotel Sali, Hotel Luka, tvornica Mardešić već mjesec dana primorani sami rješavati dostavu vode preko broda vodonosca - apelirao je načelnik na sve nadležne instance.

Dok smo razgovarali primio je poziv koji mu je dao već konkretniju naznaku da će biti primljen u Ured premijera, o čemu će još dobiti službeni dopis:

- Upravo dogovaramo sastanak u Uredu premijera i nadamo se da će ovaj dogovor do kraja biti realiziran. Razočarani smo što nitko nije odgovorio na naš dopis, ali pretpostavljamo da je to zbog godišnjih odmora zbog kojih njihove službe sporije funkcioniraju. Na sastanku u Zagrebu očekujemo konkretno rješenje za problem vodoopskrbe, a to je dovođenje vode s kopna, sve ostalo su samo privremena rješenja. Svih ovih godina kada smo, pogotovo u sezoni, bili u velikom problemu s vodom, pokazalo se da su sve ostale mjere tek improvizacija i da bez pravog rješenja nema pomoći žednim otocima - kaže Morović.

Dodaje kako su ih i ovoga ljeta od žeđi spašavali vodonosci tvrtke "Mediteran 2000" koji su, iako opskrbljuju i druge otoke, intervenirali na sve njihove hitne pozive:

- Od srca smo im zahvalni, ali vrijeme je da na naš hitan poziv za vodom odgovore doista čuju oni koji ovaj problem moraju rješavati - zaključuje saljski načelnik.

 

 

-- Okvir

Barić: S projektom vodovodizacije otoka se odugovlači

Predsjednik Otočnog sabora, udruge za razvitak hrvatskih otoka, Denis Barić, kaže kako je žalosno da općina Sali ni nakon ovoliko dana čekanja nije dobila odgovor na hitan apel:

- Problem vodoopskrbe općine Sali nije samo njihov problem, to je ono što se mora rješavati i na razini države i županije. I regionalne i lokalne samouprave moraju se uključiti u rješavanje ovog problema jer otočani sami ne mogu apsolutno ništa. Naša je udruga prije nekoliko godina poticala rješavanje ovog problema, Hrvatske vode su tada izradile studiju i već je bila pripremljena projektna dokumentacija za spoj Zadar-Ugljan, te dalje prema Dugom otoku, ali s time se odugovlači. To je jedini način da spasimo otočno gospodarstvo, razvijamo turizam i zaustavimo iseljavanje otočnog stanovništva - kaže Barić.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)