Mali dioničari kaznenim prijavama protiv najavljene dokapitalizacije Luke Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
(NE)ZAKONITA SKUPŠTINA
Uprava i Nadzorni odbor predlažu da se umjesto Mihaela Budimira iz Zagreba, predsjednika NO Luke Zadar, na mandat od četiri godine imenuje novi član, Zvonimir Zlopaša iz Zagreba, vlasnik tvrtke Luxury Real Estate d.o.o., koja bi trebala jednokratnom uplatom u roku od 30 dana od donošenja odluke povećati temeljni kapital Luke Zadar d.d. za 45 milijuna kuna
Skupština dioničara zakazana je za 31. kolovoza ove godine

Zbog sumnje da se sprema nezakonita dokapitalizacija i preuzimanje većinskog paketa Luke Zadar d.d., mali dioničari te zadarske tvrtke ovih su dana na adrese svih nadležnih hrvatskih i slovenskih institucija uputili kaznene prijave protiv odgovornih osoba, a kineskom veleposlanstvu obavijest o upletenosti njihovih državljana u te, kako tvrde, kriminalne radnje. Zvono za uzbunu malim dioničarima bio je dnevni red u najavi Redovite glavne skupštine društva koja se treba održati 31. kolovoza, konkretno izvješće Uprave o razlozima isključenja prava prvenstva postojećih dioničara na upis novih dionica i donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala društva Luka Zadar d.d. "ulogom u novcu i isključenju prava prvenstva pri upisu dionica kod povećanja temeljnog kapitala".

Uprava i Nadzorni odbor, naime, predlažu da se umjesto Mihaela Budimira iz Zagreba, predsjednika NO Luke Zadar, na mandat od četiri godine imenuje novi član, Zvonimir Zlopaša iz Zagreba, inače vlasnik tvrtke Luxury Real Estate d.o.o., koja bi trebala jednokratnom uplatom u roku od 30 dana od donošenja odluke povećati temeljni kapital Luke Zadar d.d. za 45 milijuna kuna izdvajanjem i upisom 225.000 redovnih dionica po nominalnoj cijeni od 200,00 kuna.

Potpuno isključivanje prava prvenstva postojećih dioničara na upis novih dionica prilikom povećanja temeljnog kapitala obrazloženo je lošim poslovanjem u posljednje tri godine zbog kojeg nisu u stanju izvršiti obavezu ulaganja iznosa od 215,75 milijuna kuna preuzetu ugovorom o koncesiji na narednih 25 godina.

Visoke koncesijske naknade

- U ovom trenutku, nismo uspjeli realizirati predviđena ulaganja za 2016. godinu, a nije vjerojatno ni da će biti realizirana u 2017. i to zbog velikog pritiska troška koncesijskih naknada koje su previsoke, ne daju mjesta za napredak i predstavljaju uteg za poslovanje. Stoga Uprava procjenjuje da je za opstanak i daljnje uspješno poslovanje prijeko potrebno ulaganje od strane strateškog partnera, društva Luxury Real Estate d.o.o., koje je voljno započeti poslovnu suradnju. Time će se, bez sumnje, pospješiti ciljevi Društva, a ne narušavaju se ključni interesi, navedeno je u pozivu dioničarima za glavnu skupštinu uz napomenu da Luci Zadar, ukoliko se ne prihvati predložena dokapitalizacija, prijeti raskid koncesijskih ugovora.

- Zaključeno je da je isključenje zakonskog prava prvenstva primjereno i prikladno, jer interes Društva premašuje interes dioničara da zadrže svoj postojeći položaj u Društvu, a ujedno interesi Društva nadilaze otegotne posljedice koje snose dioničari, stoji u pozivu Uprave i NO Luke Zadar, no s tim se ne slažu mali dioničari koji su se dopisom obratili i kineskom veleposlanstvu iznoseći sumnje da njihov gospodarstvenik Hu Jinxiong sudjeluje u kriminalnim radnjama zajedno s odgovornim ljudima u Luci Zadar - direktorom Nikolom Dragičevićem, bivšim članom uprave Juricom Kešinom te članovima NO Mihaelom Budimirom i Tihomirom Vorihom.

Sudski postupci u Sloveniji i Hrvatskoj

- Želimo Vas obavijestiti da je način i put kojim su krenuli kupovati male dioničare i provoditi dokapitalizaciju izglasavanjem na skupštini neprimjeren, nezakonit, vrlo proziran i krajnje nekorektan. Na taj način onemogućuju sve male dioničare i ostale potencijalne ulagače, a samim time i obezvrjeđuju nešto što mi cijeli život plaćamo i čuvamo kao našu imovinu. Sumnjamo kako iza samoprozvanog investitora i spasitelja Luke Zadar, Zvonimira Zlopaše, stoji njegov poslovni partner Hu Jinxiong. Možda griješimo. No nebitno je ime ulagača, već je bitan način na koji se to radi, stoji u dopisu malih dioničara kineskom veleposlanstvu.

Jednako kao i u kaznenim prijavama upućenim svim hrvatskim i slovenskim institucijama, budući da je vlasnik paketa dionica od 53 posto slovenski državljanin, uputili su i Kinezima.

Navode kako je većinski paket od 53 posto dionica Luke Zadar još 2014. godine preuzet kriminalnim radnjama i nezakonitim fiktivnim transakcijama, nakon čega je prešao u vlasništvo Tihomira Voriha i i ostalih, koji su potom postavili svoju upravu i do danas rukovode Lukom.

Kako je Slovenac postao većinski vlasnik

Kaznenom prijavom koju su mali dioničari uputili na adresu hrvatskog i slovenskog DORH-a, USKOK-a, SOA-e i Porezne uprave obuhvaćen je i Tihomir Vorih, zamjenik Mihaela Budimira te vlasnik Vort Konzalting d.o.o. Mali dioničari njega sumnjiče da je preko te svoje tvrtke preuzeo dug od tvrtke Manus d.o.o. iz Varaždina prema I.J. Storitve d.d. iz Slovenije u iznosu od 19,2 milijuna eura i na taj način stekao 53 posto dionica Luke.

- Te dionice je u kolovozu 2013. godine, prije nastupa krajnjeg roka za plaćanje, otuđilo društvu Dilucolo d.o.o. iz Zagreba, čiji je osnivač i direktor Daniel Robnik iz Slovenije, za vrijednost od 1,2 milijuna eura i tako postao većinskim vlasnikom, uvjereni su mali dioničari Luke Zadar.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)