Noel Lakić osvojio broncu na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi

Slika korisnika valentinam
Uspjeh još jednog genijalca iz MIOC-a
Autor: 
S 11. Srednjoeuropske matematičke olimpijade i broncom oko vrata vratio se Noel Lakić. Prije njega na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi broncu je osvojio i Marin Varivoda. Svim najuspješnijim zadarskim matematičarima profesorica je Aida Vlainić

 Moram biti iskren, pa reći kako sam se medalji nadao, ali mi je jako žao što mi je nedostajao samo jedan jedini bod da osvojim pojedinačno, srebrnu medalju i jedan bod da ekipno osvojimo broncu. U svakom slučaju, zadovoljan sam jer je konkurencija bila jaka i test je bio težak i trajao je pet sati - komentirao je jučer Noel Lakić, mladi genijalac iz Gimnazije Franje Petrića, poznatije kao MIOC, koji se s medaljom oko vrata, upravo vratio s 11. Srednjoeuropske matematičke olimpijade koja se održala u litvanskom gradu Vilniusu.

Prva dva sata - lako

Nije bilo lako zadržati koncentraciju pet sati trajanja testa, ali je Noel otkrio kako prva dva sata nije imao nikakvih problema. Naravno, nakon dva sata koncentracija počinje polako popuštati.

- Imali smo mogućnost malo izaći, prošetati, uhvatiti zraka pojesti čokoladicu i onda nastaviti dalje - dodao je brončani Noel Lakić koji će sada u drugi razred. Njegova mentorica, odnosno profesorica matematike je Aida Vlainić, za koju Noel kaže kako je bila preponosna na njegov uspjeh, odnosno uspjeh još jednog svog učenika na tako prestižnom natjecanju kao što je Matematička olimpijada.

Naime, hrvatski srednjoškolci osvojili su jednu zlatnu i četiri brončane medalje, dok je na ekipnom dijelu natjecanja Hrvatska bila četvrta u konkurenciji 11 država dijeleći mjesto s ekipom Bjelorusije. Na prvom je mjestu Poljska s istim brojem bodova kao i drugoplasirana Slovenija, a na trećem Mađarska, sa samo jednim bodom prednosti pred hrvatskom i bjeloruskom ekipom.

Na olimpijadi je sudjelovalo 66 učenika iz 11 srednjoeuropskih država, a Hrvatsku su predstavljali Tea Arvaj, Aleksandra-Saša Božović, Noel Lakić, Ivan Sinčić, Luka Šimek i Tadej Petar Tukara.

Pomogao i Daniel Paleka

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. U pojedinačnom dijelu natjecanja, Tadej Petar Tukara osvojio je zlatnu medalju. Uz Tadejevu zlatnu medalju, predstavljajući Hrvatsku, brončane su medalje osvojili Noel Lakić, Luka Šimek, Ivan Sinčić i Aleksandra-Saša Božović.

Podsjećamo, i na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj sredinom srpnja ove godine, njegov vršnjak i kolega Marin Varivoda, također, iz Gimanzije Franje Petrića osvojio je isto bronačnu medalju. Marin Varivoda već je osvojio nekoliko matematičkih priznanja, a i u njegovu slučaju iskusnom rukom ga je vodila mentorica svih najuspješnijih zadarskih matematičara Aida Vlainić. Svakako je zanimljiva i činjenica koju je otkrio još jedan uspješni, mladi zadarski matematičar Noel Lakić za kojeg ćemo zasigurno još čuti, a to je da je - obojici u priprema pomogao i donedavni učenik Gimnazije Franje Petrića- matematički virtuoz Daniel Paleka, sada uspješni student Prirodoslovno - matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)