Predatori predosjetili katastrofu - vukovi napadali i klali jače nego inače

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
NAŠA STRUČNA SURADNICA OPISUJE DRAMATIČNE POZIVE STOČARA ZA VJEŠTAČENJE ŠTETA OD NAPADA VUKOVA I VUČJIH SVOJTI
Autor: 
Anka Marić iz Vukšića (66) primijetila da požari diljem naše i susjedne županije uzrokuju pojačano kretanje divljih životinja i zvijeri, ta da od straha kolju jače nego inače, a za razliku od ljudskog roda zvijeri mogu puno ranije predosjetiti katastrofu. Možda je Anka u pravu jer se puno šteta na domaćim životinjama dogodilo upravo kasno popodne - nedjelja i rano ujutro toga dana
Zvonko KUCELIN
PAKAO KOD PRISTEGA - Uz esplozije granata požari spržili sve ispred sebe pa i životinje

Na vrhu evolucijske piramide je čovjek. Direktno ili indirektno u današnje, suvremeno doba on dominira u prirodi. Ipak, ima prirodnih procesa - prirodni hazardi s prirodnim potencijalom za stvaranje katastrofa, u kojima su štete za ljude, okoliš i društvo u cjelini takve da je proces obnove dugotrajan i zahtjeva velika materijalna ulaganja i suvremeni čovjek je nemoćan, ne može zaustaviti cunamie, erupcije, poplave, požare ...

Ne može zaustaviti ni buru, a kada se nakon 80 dana bez padalina udruže bura i požar potrebna je nadljudska snaga, izdržljivost i odlučnost, ali i suvremena tehnička pomoć da bi se zauzdala takva sila.

Eksplozije u Pristegu

Prošli ponedjeljak bili smo svjedoci nemani koja je svoj plamen rigala od Lišana Ostrovičkih, Lepura do Kožlovca, Lisičića i Bukovića; od Vukšića do Pristega, Vrane i Polače. I kao da nije dovoljno što su se udružili bura i vatra, ovčarima i kozarima zaprijetio je i vuk.

U Pristegu u zadnji trenutak pred zaustavljanje prometa prelazimo prometnicu i u potrazi za stradalim ovcama od vuka hodamo pustim pašnjacima. Ponad nas se valjaju dimni oblaci ispod kojih bruje kanaderi, a svakih nekoliko minuta brojimo eksplozije granata, 1..2 ..3....24......37 ...46...., munjevito vas prožme misao koliko je ljudi i /ili životinja moglo stradati i odjednom se osjećam kao u Vinkovcima 91.g. Opet mobilni telefon iz Lišana Ostrovičkih, ali kako tamo kad gori s obje strane prometnice u Kožlovcu, idem na druge dojave u Slivnicu Donju, zaseoke Žunići, Brkljače i Stanići.

Prolazim kroz Gornji Kašić, s lijeve strane opožareni maslinik neposredno uz okućnicu Nikole Alavanje.

Izgorjela ljetina

On je u žurbi dojavljeno mu je da samo jedan kilometar prema Paljuvu gori kuća u kojoj je spremio ljetinu - sijeno. Oblaci dima nadvili su se prema Smilčiću, opet zvuk kanadera, a na cesti brojim vatrogasna kola prema Benkovcu registracijske oznake RI. Prema Pagu duga kolona vozila, sporo se kreće, staje. Vatrogasna cisterna na uzbrdici prema skretanju za Gornju Slivnicu. Neposredno uz prometnicu još tinja vatra a bura rasipa pepeo po automobilima. Ne možemo naprijed. Jedan me vatrogasac upućuje na obilazni put preko Kalaca, valjda zbog tog što sam jedina u koloni sa ZD registracijom. Vraćam se nazad prema Kalcima, a za mnom se okreću i strane registracije.

Nakon vještačenja vraćam se put Benkovca.

Kolju od straha

Hvala Bogu i gasiteljima požara sa neba i zemlje prohodne su prometnice. Ali naše divno plavo nebo navuklo je sivu odoru, sakrilo zalazak sunca jedinstven u našoj Županiji. Na izmaku je još jedan pakleni dan u Dalmaciji, ali Pristeg kao i brojna druga požarišta čeka kako javljaju reporteri dramatična noć.

Koliko god je neugodan i tužan svaki štetni događaj kojeg prouzroči predator gotovo ga redovito barem za jednu skalu podignu komentari oštećenika, u smislu to su uvoženi vukovi koje nam istresaju helikopterima, umalo da me nije napao jer sam mahao štapom i ...Vještačenjem na pet različitih gospodarstava toga dana nisam čula niti jednu sličnu primjedbu. Dapače, Anka Marić iz Vukšića (66.g. ) primijetila je da požari diljem naše i susjedne županije uzrokuju pojačano kretanje divljih životinja i zvijeri, ta da od straha kolju jače nego inače, a za razliku od ljudskog roda zvijeri mogu puno ranije predosjetiti katastrofu. Možda je Anka u pravu jer se puno šteta na domaćim životinjama dogodilo upravo kasno popodne - nedjelja i rano ujutro toga dana.

Zavijanjem brane plijen

Vuk je teritorijalna vrsta koja obično živi u manjim ili većim čoporima tijekom cijele godine. Prostor u kojemu žive obilježavaju urinom, izmetom, grebanjem tla i zavijanjem. Zavijanje je način sporazumijevanja kao i režanje, cviljenje, lavež, govor očiju i tijela, ostavljanje tragova i mirisa. Zavijanjem vukovi brane plijen koji su uhvatili, ljeti zavijaju češće nego zimi jer tada mlade vukove uče novim vještinama. U svakom slučaju, krivo je vjerovanje da vukovi zavijaju na mjesec. Kada su gladni ili u lovu ne zavijaju jer bi tako potencijalnoj lovini otkrili svoju prisutnost. Vukovi se pare samo jedanput godišnje i to samo jedan reproduktivan par iz čopora – alfa par, dok su svi ostali pripadnici čopora - štenad i njihova starija braća, potomci toga para roditelja. Sezona parenja, ovisno o klimatskim uvjetima područja može započeti u siječnju, ali i sve do konca travnja. Skotnost traje 63 dana, a vučići se rađaju u brlogu, najčešće 4 – 7 u leglu. Tijekom proljeća i ljeta mladunčad se nalazi u okupljalištu, a ako im zaprijeti opasnost vukovi ih premjeste u novo okupljalište.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno