Preventivnim programima već u školskim klupama u borbu protiv ovisnosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
PRIJETNJA DROGE
U Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti prošle godine su se zbog opijatske ovisnosti liječile 554 osobe s prebivalištem u Zadarskoj županiji, a liječenih od drugih vrsta ovisnosti/zlouporabe u evidenciji je bilo još 37. Od tog ukupnog broja 81 posto su muškaraci, a 19 posto žene
Kada se jednom upadne u pako droge, teško se izlazi

Prema najnovijim statističkim podacima koje je objavio Zavod za javno zdravstvo, Zadarska županija se i dalje nalazi na drugom mjestu neslavne ljestvice po broju ovisnika o drogama, odmah iza Istarske gdje je taj problem u odnosu na broj stanovnika, već nekoliko godina najizraženiji u državi.

U Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zadar prošle godine su se zbog opijatske ovisnosti liječile ukupno 554 osobe s prebivalištem u Zadarskoj županiji, a liječenih od drugih vrsta ovisnosti/zlouporabe u evidenciji su imali još 37. Od tog ukupnog broja 81 posto su muškaraci, a 19 posto žene.

Projekt „Zdrav za 5“ obuhvatio 2.720 učenika

Novoregistriranih opijatskih ovisnika u 2016. godini bilo je 14, a korisnika ostalih sredstava ovisnosti troje. Najmlađi novoregistrirani opijatski ovisnik lani imao je 21 godinu, a najstariji 66.

- Dinamika provođenja mjera liječenja za one koji se Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zadar moraju javljati po sudskoj odluci ovisi o broju i vrsti izrečenih zaštitnih mjera od strane sudova i ureda za probaciju, kaže Stela Klepac Erstić, dr. med. spec. epidemiolog - voditeljica Službe za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje Zadar koja provodi nekoliko preventivnih programa.

Tako od školske godine 2012./2013., sudjeluju u provedbi projekta „Zdrav za 5“, pokrenutog temeljem potpisanog protokola između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

- Cilj projekta je zajedničko djelovanje na području prevencije ovisnosti te podizanje razine javnozdravstvene svijesti kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. U organizaciji i provedbi predavanja sudjeluju djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zadar s predavanjima na teme ovisnosti, zlouporabe alkohola i droga te ovisnosti o igrama na sreću. Djelatnici Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti provode predavanja u svim osnovnim i srednjim školama Zadarske županije. U 2016. godini su projektom „Zdrav za 5“ obuhvatili ukupno 2.720 učenika, odnosno 42 osma razreda osnovnih škola s ukupno 707 učenika, 62 prva razreda srednjih škola što je ukupno 1.204 učenika i 44 druga razreda srednjih škola, odnosno 809 učenika, navodi dr. Klepac Erstić podsjećajući još na preventivni program „Trening životnih vještina“, koji već šestu godinu za redom provode u šestim i sedmim razredima svih osnovnih škola Zadarske županije. Svrha tog predavanja je univerzalna prevencija ovisnosti, odnosno zaštita mentalnog zdravlja, a Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar nositelj je tog projekta, a financiraju ga Zadarska županija, Grad Zadar i ZZJZ.

Radionica životnih vještina

- Program je u cijelosti preuzet od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije (NZZJPGŽ), autor mu je dr. Gilbert J. Botvin, a provedba programa uključuje edukaciju stručnih suradnika i razrednika te radionice za učenike šestih i sedmih razreda. Program se sastoji od 13 radionica životnih vještina za učenike šestih razreda i 10 radionica za učenike sedmih razreda, a usmjeren je na glavne socijalne i psihološke čimbenike koji potpomažu početak eksperimentiranja s drogama te na razvoj važnih osobnih i socijalnih vještina, kaže dr. Klepac Erstić dodajući kako je tijekom školske godine 2015./2016. u ovom programu sudjelovalo 34 od 36 osnovnih škola, odnosno ukupno 2.934 učenika te 158 nastavnika i stručnih suradnika.

U suradnji sa školama Služba kontinuirano provodi predavanja i radionice usmjerene na prevenciju svih oblika ovisnosti i promicanje zdravlja učenika i njihovih obitelji. Tako djelatnici Službe od školske godine 2014./2015., u suradnji sa stručnim suradnicima i ostalim djelatnicima srednjih škola Zadarske županije, provode predavanja na temu „Ovisnosti o internetu“, čija je svrha podizanje svijesti o štetnosti prekomjerne upotrebe interneta kod učenika prvih i drugih razreda srednjih škola.

"Ovisnost o internetu", „Vršnjačko nasilje“

- Ovaj program provodimo kako bi doprinijeli prevenciji nastanka ovisnosti o internetu, a posljedično i negativnom utjecaju na socijalnu, fizičku i mentalnu dobrobit mladih Zadarske županije. U 2016. godini je predavanjima bilo obuhvaćeno 175 učenika. Djelatnice Službe su učenicima šestih i sedmih razreda u ukupno deset osnovnih škola održale preventivna predavanja na temu „Ovisnost o internetu“.

Od školske godine 2015./2016. djelatnici SMZPO, također, među učenicima petog, šestog, sedmog i osmog razreda provode i radionice pod nazivom „Vršnjačko nasilje“. Navedena aktivnost se sastoji od ukupno tri radionice koje se provode u okviru četiri školska sata, a usmjerene su na stjecanje vještina prepoznavanja svih vrsta vršnjačkog nasilja, stvaranje empatije među učenicima u razrednom i školskom okruženju, te učenje učinkovitih reakcija na pojavu nasilja, pojašnjava voditeljica zadarske Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti ističući kako je u 2016. godini radionicama bio obuhvaćen 31 razred, odnosno 286 učenika osnovnih škola Zadarske županije.

Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije je 2016. godine osnovalo radnu skupinu za problematiku sigurnog ponašanja mladih na internetu. U 2017. godini pokrenuli su projekt „Sigurno ponašanje djece na internetu“, a u provedbi je sudjelovala i Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

Dizajnerske droge - izazov za zakonodavstvo i zdravstvo

Jedna od prepreka u borbi protiv ovisnosti svakako su i tzv. dizajnerske droge, nove psihoaktivne tvari/droge, odnosno prirodne ili sintetske tvari koje djeluju na središnji živčani sustav i mijenjaju moždane funkcije.

Mnoge od njih koriste se, ili bi se mogle koristiti u druge legitimne svrhe, primjerice kao aktivne tvari za lijekove.

- Te tvari nekad se proizvode i s namjerom oponašanja učinaka kontroliranih droga kao što je primjerice marihuana. Izraz „nove“ ne znači nužno da se radi o novim pronalascima ili kemijskim spojevima, već da su te tvari nedavno postale dostupne i raširene, iako su možda poznate od ranije. Nove psihoaktivne tvari ne podliježu uvijek mjerama kontrole u skladu s Konvencijama UN-a o opojnim drogama, za razliku od psihoaktivnih tvari kao što su kokain ili amfetamini „protuzakonite droge“. U sintetskoj strukturi ovakvih tvari najčešće se mijenja jedna molekula kako bi se izbjegla zakonska kontrola, dok im je učinak isti poput ilegalnog sredstva. Kako bi se izbjegle kontrole, proizvodi se često krivo označavaju, primjerice kao „kemikalije za istraživanje”, „osvježivači zraka“ ili „supstrati za uzgoj biljaka” uz deklaracije u kojima se navodi da proizvod nije namijenjen za ljudsku konzumaciju, pojašnjava dr. Stela Klepac Erstić napominjući da brzina kojom su tvari koje su bile kontrolirane u skorije vrijeme zamijenjene novim tvarima te raznolikost dostupnih proizvoda, predstavljaju ozbiljan izazov za zakonodavstvo i zdravstvo.

- Dizajnerske droge mogu biti vrlo opasne, teško ih je pratiti i držati pod nadzorom jer su promjenjivog sastava. Istraživanja o većini novih psihoaktivnih tvari su jako limitirana. Nema opsežnih znanstvenih studija o njihovoj toksičnosti, a toksičnost i rizici povezani s dugotrajnom konzumacijom su onda nepoznati, zaključuje dr. Stela Klepac Erstić.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno