Zadarski studenti na mukama kako pronaći stan - Uvjetuju da ih se ne istjera 1. lipnja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Bubreg prodati za stanarinu
Činjenica da se 90 posto svih stanova u ponudi iznajmljuje najranije od 1. rujna, a najkasnije do 1. srpnja najveća je mora studentima koji imaju ispite i u srpnju, a i početkom rujna
Potrebna je gradnja novih studentskih domova

- Kraj je kolovoza, vrijeme kad studenti intenzivno traže smještaj, a iznajmljivači nove podstanare. Što se traži, a što i po kojoj cijeni nudi, jasno je iz sadržaja oglasa u novinama, na portalima, u raznim agencijama, na oglasnim pločama Sveučilišta u Zadru, Gradske knjižnice, studentske menze, Facebook stranici Sveučilište u Zadru... Studentima su prioriteti blizina fakulteta, cijena te napomena "da ih ne izbace već 1. lipnja vani", a iznajmljivači uz opis prostora koji iznajmljuju te cijenu, uglavnom ističu kako traže nepušače, pristojne i uredne osobe.

U najam se nude stanovi u stambenim zgradama i kućama, a cijenu određuje broj stanara, dio grada i opremljenost prostora. Kao prednost iznajmljivači ističu grijanje, perilice za rublje, dostupnost interneta. Najjeftiniji smještaj je u perifernim dijelovima Zadra gdje se u privatnim kućama nude garsonjere i jednosobni stanovi već od 1.500 kuna plus režije i sobe u dvosobnim i trosobnim stanovima po cijeni od 700 kuna po osobi plus režije. Nešto skuplji smještaj je u stambenim zgradama i kućama manje udaljenim od Poluotoka gdje se sobe nude po cijeni od 1.000 kuna i režije pa na više, a garsonjere i jednosobni stanovi po 2.500 kuna i režije pa na više. Iznos od 1.200 kuna plus režije najniži je koji smo uspjeli pronaći u oglasima za sobe u stanovima na Poluotoku, Relji, Voštarnici, Arbanasima, Maraska parku, Petrićima i Puntamici, a ukoliko student/studentica želi živjeti sam u tim dijelovima grada, mora pripremiti najmanje 3.000 kuna.

Zanimljivo je da se 90 posto svih stanova u ponudi iznajmljuje najranije od 1. rujna, a najkasnije do 1. srpnja. To je i najveća mora studentima koji imaju ispite i u srpnju, a i početkom rujna, pa im je stan potreban već koncem kolovoza. Koliki je to problem možda najbolje opisuje sarkastičan oglas dviju studentica na Facebook stranici Sveučilišta gdje su objavile "Tražimo stan za dvije osobe ili kao cimerice nekom trećem. Uvjeti: svaka svoju sobu, normalni stanodavci koji nas neće maltretirati ni istjerati 1. lipnja. I da ne moramo bubreg prodati za stanarinu". Isti problem muči i one što rade, a o tome svjedoči i oglas jednog mladića koji je na istoj stranici napisao: "Postoji li uopće stan da se ne traži iseljenje tijekom ljeta, već da je dostupan cijelu godinu za nekih 2.000 (+/-200 kn) + režije za zaposlene studente?".

S povećanjem broja turista, na zadarskom području iz godine u godinu, sve su veći problemi studenata u potrazi za smještajem. Najava produljenja sezone, a isto tako i otvaranje novih studija na zadarskom Sveučilištu te povećanje upisnih kvota zasigurno će još više otežati cijelu situaciju. Gradnja novih studentskih domova bila bi rješenje, no nema naznaka da će se takvo što uskoro dogoditi. A trebalo bi!

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)