Zlatna žutica napala vinograde

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
AGRONOM UPOZORAVA NA ŠIRENJE BOLESTI ŽUTICE I USPOREĐUJE KISELINE U GROŽĐU KONTINETALNE I PRIMORSKE HRVATSKE
Dok sladori u dalmatinskim vinogradima nisu toliko problematični i mogu se povisiti doslađivanjem, problem je kod visokih kiselina. Zbog suše kiseline bi mogle ostati iznimno visoke što će se direktno odraziti na kakvoću vina kao krajnjeg proizvoda vinove loze. Zbog navedenih razloga ne treba žuriti s berbom i pričekati koliko god je to moguće
Marijan TOMAC
VLADO BARTOLOVIĆ I ZDRAVKO RITOŠA – Zlatna žutica vinove loze postaje problem broj jedan u podravskim vinogradima

Posljednja promjena vremena koja se je dogodila u subotu na nedjelju mimoišla nas je. Kiša koja je pala nije utrnula niti prašinu, ali je zapuhala bura koja je brzinom munje proširila požare i otežala posao gasiteljima.

Dugo sušno razdoblje sve više ubire danak. Iznimno rodna godina polako se pretvara u iznimno lošu. U ravničarskim područjima stradavaju ratarske kulture: kukuruz, suncokret, soja i šećerna repa. Vinogradi se drže i obećavaju bogatu berbu i kvalitetu grožđa koja će početi početkom rujna.

Ne žuriti s berbom

Dok u kontinentu vinogradari imaju razlog za optimizam to nije slučaj kod vinogradara u Dalmaciji. Dugotrajna suša i visoke temperature učinili su svoje. Loza crpi posljednje kapi dostupne vode iz tla da iznese ovogodišnji bogat urod.

Žućenje lišća i smežuravanje grožđa simptomi su manjka vode.

Što sada učiniti pitaju vinogradari. Dok sladori nisu toliko problematični i mogu se povisiti doslađivanjem, problem je kod visokih kiselina. Zbog suše kiseline bi mogle ostati iznimno visoke što će se direktno odraziti na kakvoću vina kao krajnjeg proizvoda vinove loze. Zbog navedenih razloga ne treba žuriti s berbom i pričekati koliko god je to moguće.

Dok vinogradari Dalmacije probleme imaju sa sušom u sjeverozapadnim područjima i Istri sve prisutnija je bolest zlatna žutica vinove loze.

Zlatna žutica vinove loze pripada bakterijskim biljnim patogenima - fitoplazmama. Fitoplazme se prenose kukcima, cijepljenjem, reznicama, ali ne sjemenom i alatima.

Simptomi zlatne žutice

U Hrvatskoj fitoplazma Bois noir (BN) je proširena u svim vinogradarskim područjima Hrvatske, dok je pojava karantenske fitoplazme Flavescence dorée (FD) zasada ograničena samo na pojedina vinogorja prvenstveno Istru, Hrvatsko zagorje i Podravinu gdje su štete najveće. Iako je nema u našim vinogradima treba biti oprezan.

Kako izgleda zaražena vinova loza saznali smo obilazeći vinogradarska područja na području Koprivnice. Simptome nam je zorno opisao vinogradar Vlado Bartolović u čijem vinogradu se je pojavila bolest zlatna žutica vinove loze ovo proljeće.

Simptomi bolesti vidljivi su na svim organima loze: lišće, mladice, grožđe, čokot. Rubovi lišća uvijaju se prema dolje, pa list dobiva trokutasti izgled kao vrh koplja. Kod bijelih sorata javlja se promjena boje lišća prema svijetlo zelenim i zlatno-žutim nijansama, a kod tamnih sorata listovi poprimaju crvenkastu boju. Oboljelo lišće dozrijeva ranije, a otpada kasnije u odnosu na zdravo. Prilikom stiskanja u šaci zaraženo lišće se drobi. Sve zaražene čokote vadim iz tla s korijenom i spaljujem pojašnjava vinogradar Vlado.

Ukoliko se znakovi zaraze fitoplazmom pojavljuju prije cvatnje, tada se cvati potpuno posuše, a ako se simptomi zaraze pojavljuju nakon cvatnje, tada grozdovi postupno venu uz vidljivo sušenje peteljčica, slično peronospori ili nedostatku magnezija.

Let američkog cvrčka

Stupanj zaraženosti trsova može biti vrlo različit. Nekad su oboljele samo pojedinačne mladice, ponekad veći dio ili polovica trsa, a vrlo su često su biljke inficirane u potpunosti. S vremenom takvi trsovi uopće ne rode, a nakon 2-3 godine većina ih ugiba.

Bolest je u Hrvatsku stigla zaraženim loznim cijepovima, a zatim se sa zaražene loze na nezaraženu prenosila cikadama. Fitoplazmu  prenosi cikada  poznatija pod imenom američki cvrčak. Danas je proširen i prisutan u gotovo svim vinogradarskim područjima, ali na sreću nije primijećen na vinogradarskim područjima Zadarske županije. Let američkog cvrčka prati se na isti način kao i let maslinove muhe, pomoću žutih ploča koje se vješaju po vinogradu.

Suzbijanje u tri tretiranja

Američki cvrčak ima jednu generaciju godišnje. Jaja prezimljuju uložena u koru dvogodišnje rozgve u malim skupinama (2-4 jaja) ili u nizu od 10 do 12 jaja. Jaje je bubrežastog oblika, vretenasto na prednjem dijelu i zaobljeno na stražnjem dijelu, bjelkasto, dugačko 1,3 mm i široko 0,3 mm

Prve ličinke počinju izlaziti iz jaja sredinom svibnja te najprije naseljavaju niže mladice na trsu. Ličinke se zadržavaju isključivo na donjoj strani lišća, ali ponekad i na lisnim peteljkama. 

Suzbijanje američkog cvrčka provodi se u dva ili tri tretiranja Prvo tretiranje provodi se nakon cvatnje u prvoj polovici lipnja. Drugo tretiranje provodi se početkom srpnja, tj. dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja (poklapa se s suzbijanjem druge generacije grožđanih moljaca). Po potrebi se provodi i treće tretiranje krajem srpnja ili početkom kolovoza, ako se tijekom srpnja ulovi tjedno četiri i više odraslih oblika američkog cvrčka po jednoj žutoj ljepljivoj ploči. Kod ovog tretiranja treba paziti na karencu i vremenu berbe sorte koju se tretira. Za suzbijanje ličinki i odraslih oblika američkog cvrčka u Hrvatskoj dozvolu za tu namjenu imaju insekticidi Actara 25 WG, Dali, Sumialfa 5 FL, Decis 2,5 EC, Nurelle D i Chromorel D.

Krčenje zaraženih vinograda

Osim kemijskog suzbijanja američkog cvrčka važna je prevencija. Kako američki cvrčak obitava u zapuštenim i zakorovljenim vinogradima potrebno je da se takvi vinogradi iskrče. Naravno to je problem, jer su oni nečije vlasništvo, ali je krenula inicijativa da se zakonski regulira.

Bolest zlatna žutica vinove loze nije zabilježena na našem vinorodnom području, ali to ne znači da ne postoji mogućnost da se pojavi. Kada se pojavi, a pogotovo poprimi šire razmjere biti će kasno. Zbog toga savjet vinogradarima da redovito pregledavaju zdravstveno stanje svojih vinograda, a za sve što je sumnjivo neka se savjetuju sa stručnjacima.

Opožarene masline

U požarima su stradali brojni maslinici. Kada i kako ih obnoviti i vratiti u život pitanja su brojnih maslinara. S obnovom treba pričekati do trenutka kada maslina ponovno počinje tjerati pupove i izbojke. Tada su vidljiva oštećenja od požara. Stupanj oštećenja određuje i model obnove. Opožarene masline obnavljamo: obnovom na panj, obnovom u krošnju ili obnovom krošnje jačom rezidbom.

Kiseline i pretok

Ako se grožđe rano bere, ono ne samo da neće imati dovoljno šećera, nego će sadržavati i previše kiseline. U nezrelom grožđu ima previše jabučne kiseline koja vinu daje opori okus. Oduzimanje kiseline u vinu nije jednostavan posao, zbog toga je potrebito vino kontrolirati, određivati sadržaj kiselina, kao i sadržaj sredstava kojim će se vino otkiseliti.

Za taj posao potreban je laboratorij i rad stručnjaka - enologa. Ako je mošt prekisel, onda se treba izvršiti prvi pretok nešto kasnije, jer pod utjecajem izvjesnih bakterija jabučna kiselina prelazi u mliječnu, koja je manje kisela. Bolje je da se ovim prirodnim načinom smanji sadržaj kiselina, nego da se to radi pomoću kemikalija. Ako imamo neku količinu prekiselog vina, to vino bi se moglo pomiješati s drugim, manje kiselim vinom, ali koje ima veći sadržaj alkohola. No, u ovom slučaju treba napraviti pokuse u malom i kad se vidi da smjesa odgovara, onda se vina miješaju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno