Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Masovni mediji gube utjecaj, danas svatko kroz društvene mreže gradi svoju komunikaciju

28.08.2019. 10:56
Masovni mediji gube utjecaj, danas svatko kroz društvene mreže gradi svoju komunikaciju


Na Sveučilištu u Zadru jutros je otvorena Međunarodna ljetna škola “Informacijska tehnologija i mediji” ITMed2019, na kojoj će polaznici od 28. do 30. kolovoza putem različitih predavanja, radionica i rasprava stjecati nova znanja i vještine u području masovne komunikacije i konvergiranih medija.
– Bez obzira koliko se trudimo, teško je shvatiti sve učinke moderne komunikacije, ali možemo otvoriti neka pitanja, vidjeti što je u fokusu znanstvenika i različitih teorija te od svih njih prikupiti odgovore na pitanja koja nas kao znanstvenike zaokupljaju. Danas je na sceni promjena paradigme o važnosti masovnih medija, koji dirigirani iz pojedinih centara utječu na naš život puno više nego što priznajemo. Posljednjih godina njihov utjecaj preuzimaju društvene mreže, u kojima svatko gradi vlastitu komunikaciju, živi u jednom zatvorenom balonu u kojem posebnu važnost ima ocjenjivanje sadržaja, "klikanje". Takvo komuniciranje često zna narušiti dignitet mladih ljudi, istaknula je u uvodu konferencije prof. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar, pročelnica Odsjeka za komunikologiju na Hrvatskim studijima.
Kroz jutarnje sate održavat će se korisne radionice i predavanja o društvenim mrežama, news portalima, bihevioralnoj ekonomiji, etici političke komunikacije, zaštiti djece i mladih i sl., dok su popodneva rezervirana za neformalna druženja u kojima će sudionici moći razmjenjivati svoje dojmove i zaključke.
– Kroz zanimljiv program i okrugli stol polaznici će dobiti bogata znanja o informacijskoj tehnologiji i ulozi suvremenih medija, kao i o utjecaju tehnologije na suvremenog pojedinca i društvo u cjelini. Veseli me što je ljetna škola okupila brojne znanstevnike iz različitih disciplina, kao i predstavnike medijske prakse, one koji su neposredni korisnici najnovijih dostignuća informacijske tehnologije, istaknula je u svojoj pozdravnoj riječi prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić.
Jedna od utemeljiteljica Ljetne škole prof. dr. sc. Jadranka Lasić Lazić prisjetila se početne incijative, nastale zbog želje da se studentima približi ulazak na tržište rada.
– Četiri godine su brzo prošle, a u njima su se dogodile nove važne promjene u svijetu informacijskih tehnologija. Naš obrazovni sustav se sporo mijenja, čak i novom programu treba nekoliko godina dok prođe sve recenzije i dođe pred studente. Željeli smo da kroz ovu školu ono što radite kroz obrazovanje dovedete u kontekst rada u praksi. Budite otvoreni za slušanje jedni drugih, tako ćete obogatiti sebe i ono što ćete ostaviti zajednici u koju dolazite, zaključila je Lasić Lazić.
Ljetna škola provodi se u organizaciji Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odjela za komunikologiju, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odsjeka za novinarstvo Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.