Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ravnatelj »Hitne« može otići s posla i obaviti mrtvozorstvo koje se plaća

28.08.2019. 11:53
Ravnatelj »Hitne« može otići s posla i obaviti mrtvozorstvo koje se plaća


Uz informaciju kako ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, dr. Predrag Orlović, obavlja mrtvozornički privatni posao za vrijeme radnog vremena i sa službenim vozilom, od naših čitatelja dobili smo i fotografije koje, prema njihovom mišljenju, to i potvrđuju. Tvrde kako je Orlović primio dnevnicu za punu satnicu u Zavodu i istovremeno ostvario pravo na 400 kuna, kao i naknadu za prijeđenu kilometražu, koliko se inače mrtvozornička usluga za svaki pojedini izlazak na teren plaća.
Ravnatelj je fotografiran u ponedjeljak prije podne na plaži Borik gdje je, kako je to potvrdila i zadarska policija, dvoje stranih državljana preminulo u moru o čemu su dojave dobili u 10.45 i 11.15 sati. U oba slučaja mrtvozornik, a po svemu se radi o dr. Orloviću, utvrdio je kako se radi o prirodnoj smrti uslijed zastoja srca.


Mrtvozorstvo mogu obavljati i medicinske sestre
Kako je Zadarska županija osnivač Zavoda za hitnu medicinu, tražili smo od nadležnih u toj ustanovi odgovore na pitanja mogu li njihovi zaposlenici, a u ovom slučaju ravnatelj Zavoda, obavljati mrtvozornički posao za vrijeme radnog vremena te sa službenim vozilom. Pojasnili su nam kako mrtvozorenje ili pregled umrle osobe preminule izvan zdravstvene ustanove, kojim se utvrđuje činjenica smrti bez provođenja obdukacije, nije privatni posao, već dio organizirane javne zdravstvene službe na području Zadarske županije. Istaknuli su kako su mrtvozornici u pravilu doktori medicine, ali da mogu biti i drugi zdravstveni radnici ističući da na području naše županije taj posao obavljaju i medicinske sestare.
– Postupke utvrđivanja smrti mrtvozornici obavljaju temeljem ovlaštenja, odnosno nakon imenovanja od strane Županijske skupštine Zadarske županije, a na prijedlog općinskih ili gradskih vijeća. Trenutačno za područje Zadarske županije mrtvozori 26 mrtvozornika. Predrag Orlović jest imenovani mrtvozornik koji je sukladno rasporedu za ovaj tjedan od strane Centra za zaštitu i spašavanje 112 pozvan na intervenciju, a s obzirom na okolnosti smrti (javna plaža) obavio je mrtvozorenje onako kako je sam procijenio- prioritetno, odgovorio je županijski pročelnik za zdravstvo Bernard Maruna dodajući kako inače mrtvozornici za intervencije koriste vlastita vozila i obavljaju pregled umrlih izvan radnog vremena, za što im se prijevoz plaća po prijeđenim kilometrima.


Ne isplaćuju »put« za službeni automobil
– Može se dogoditi i ovakva situacija za korištenje službenog automobila. U tom slučaju naknada za prijeđene kilometre se ne isplaćuje. A ukoliko mrtvozornik ne može otići s radnog mjesta zove se prvi sljedeći mrtvozornik na listi, što je ponekad vrlo teško organizirati, pojasnio je Maruna te dodao kako smatra da je mrtvozornička služba na području Zadarske županije vrlo dobro organizirana s obzirom na karakteristike područja na kojemu se obavlja.
Podsjetio je kako uključuje 17 naseljenih otoka te ustvrdio kako svi zadarski mrtvozornici nastoje u što ranijem roku obaviti mrtvozorenje. Iznio je i podatak da prema propisu koji se primjenjuje pregled umrlog ovlašteni mrtvozornik mora u pravilu obaviti u roku od 12 sati nakon nastupa smrti ili primitka obavijesti u slučaju smrti, odnosno mrtvorođenja.
– Naravno, što ranija intervencija svima uključenima bar malo, ionako tešku situaciju, kada je u pitanju smrt, čini prihvatljivijom.
Potrebno je istaknuti izvrsnu suradnju koju naši mrtvozornici imaju s Policijskom upravom zadarskom, a koja je u određenim i specifičnim situacijama vrlo bitna, istaknuo je Maruna te se osvrnuo i na izvješće Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozorničke službe, koje je radno tijelo Županijske skupštine Zadarske županije o broju mrtvozorenja, gdje je navedeno kako je tijekom 2018. godine bilo obavljeno 930 mrtvozorenja, od kojih kod 22 slučaja nije bilo moguće utvrditi točan uzrok smrti, pa su mrtvozornici zatražili obavljanje obdukcije koja se obavljaju u Općoj bolnici Zadar.