Tradicija, baština i kuće s bazenima - dobitna kombinacija zadarskog zaleđa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nova TZ Ravnih kotara uspjela privući turiste
Autor: 
Prvi dojmovi i povratne informacije su više nego pozitivni jer na ovaj način prvi put brojni iznajmljivači i ostali turistički djelatnici u Bukovici i Ravnim kotarima, imaju instituciju koja skrbi za sve njihove potrebe i koja im je uvijek na raspolaganju, a radi se o skoro 250 objekata, kuća za odmor, apartmana ili OPG-ova koji su se opredijelili za turizam i koji bilježe izvrsne turističke rezultate
Velimir BRKIĆ
Bukara na Šetnici kneza Branimira uvijek privuče puno posjetitelja

Svečano je bilo u Stankovcima kada je krajem travnja ove godine, osnovana Turistička zajednica Ravnih kotara. Osim gradonačelnika Benkovca Tomislava Bulića koji je po definiciji postao i prvi čovjek novoosnovane turističke zajednice bili su tu i svi načelnici pripadajućih joj općina - Galovca, Lišana Ostrovičkih, Polače, Stankovaca, Škabrnje i Zemunika Donjeg, ali i ministar turizma Gari Cappelli.
On je tada izjavio kako se osnivanjem ovakve turističke zajednice, postavljaju temelji suradnje i počinje nova priča za cijelo područje Ravnih kotara koji će tako imati priliku iskoristiti svoje potencijale i postati prepoznatljiva turistička destinacija pod svojim imenom i brendom.
- Kao i kroz zakonodavne izmjene, naša želja je poticati udruživanje destinacija koje zajedničkim djelovanjem imaju mogućnost puno kvalitetnije se brendirati, pozicionirati na tržištu i razvijati projekte koji će potaknuti cjelokupni gospodarski razvoj - istaknuo je tada ministar Cappelli na osnivačkoj skupštini TZ Ravni kotari. Naime, područje Ravnih kotara i prije osnutka turističke zajednice, posjećivao je znatan broj turista te je tako tijekom protekle godine na području grada Benkovca i šest ravnokotarskih općina ostvareno više od 115.000 noćenja među kojima su među najbrojnijima bili gosti s tradicionalnih tržišta poput - Njemačke, Austrije i Slovenije, ali i turisti iz Australije, Nizozemske, Belgije i Francuske.

Zaleđe - sve primamljivija turistička priča

I tako »udružena« i objedinjena Turistička zajednica uskoro će završiti i svoju prvu turističku sezonu. Kakvi su prvi dojmovi i je li osnivanje Turističke zajednice Ravnih kotara bio dobar potez i je li opravdalo ideju, pitali smo predsjednika Turističke zajednice i gradonačelnika Grada Benkovca Tomislava Bulića koji je odmah rekao kako su njegovi dojmovi - više nego pozitivni.
- Mislim da je ovo bilo neophodno ukoliko želimo napraviti toliko potreban kvalitativni iskorak. Dakle, ove smo godine krenuli u tu priču i sada naša Turistička zajednica predstavlja najveću turističku zajednicu u RH. Sastoji se od sedam općina i skoro 60 naselja. Planiramo preko 100.000 noćenja, odnosno porast od nekih 10 posto, a do porasta brojki dolazi prvenstveno zbog sve većeg broja smještajnih kapaciteta. Radi se o kućama za odmor s bazenima za kojima raste potražnja zbog kaosa i gužvi na obali. Zbog isključivosti našeg turizma koji se svodi na princip - ‘zaradi što više, što brže i u što kraće vrijeme’ bez obzira na to kakva je kvaliteta i posljedice. Osnivanje TZ Ravni kotari, jedini je spas za turističko profiliranje ovog prostora koji jedini može ponuditi dodatnu turističku vrijednost cijelom dalmatinskom turizmu - kaže prvi čovjek ove Turističeke zajednice Tomislav Bulić.
Prema njegovim riječima, osnivanje TZ Ravni kotari nije ideja od jučer. To je nešto što se dulje vrijeme osmišljavalo i planiralo te na kraju i urodilo plodom, zahvaljujući dobroj suradnji i razumijevanju prvenstveno načelnika općina koje su dio novoosnovane zajednice. Cijeli je projekt realiziran, kako je zaključio Bulić, gotovo u idealnom trenutku - kad zaleđe postaje ozbiljan turistički čimbenik.

Vrh turističkog prometa u županiji?

- Trebalo se uhvatiti tog posla i ideju provesti u praksu tako da je taj operativni i složeni administracijski dio registracije i organizacije nove TZ na sebe preuzela sada već bivša TZ Benkovac na čelu sa direktorom Vanjom Čvrljkom. Mi ne želimo s ovim stati, štoviše pozivamo i ostale načelnike općina u Bukovici i Ravnim kotarima da nam se pridruže i ostvare sve benefite od ovakvog udruživanja jer jedino na taj način, zajedno možemo pokrenuti stvari pogotovo imajući u vidu još uvijek prisutno nerazumijevanje i neprepoznavanje svih potencijala zadarskog zaleđa od strane TZ Zadarske županije, pogotovo kroz prizmu produženja turističke sezone i cjelogodišnjeg turizma - poručio je Bulić dodajući, kako su Informacije s terena i više nego pozitivne te da ih ta činjenica iznimno veseli.
Dakle, na ovaj način, prvi put sada već brojni iznajmljivači i ostali turistički djelatnici u Bukovici i Ravnim kotarima imaju instituciju koja skrbi za sve njihove potrebe i koja im je uvijek na raspolaganju, a radi se o skoro 250 objekata, kuća za odmor, apartmana ili OPG-ova koji su se opredijelili za turizam i koji bilježe izvrsne turističke rezultate.
- Naša TZ je izradila obrazac preporuke ponašanja u turizmu kako se ne bi događalo ovo čemu svjedočimo na obali. Kvaliteta i domaćinska atmosfera su najbitniji faktor i razlog dobrog poslovanja prije spomenutih objekata, ukoliko se to izgubi nije dobro. Po turističkim brojkama i prometu u sljedećih nekoliko godina, Ravni kotari će ući u sam vrh turističkog prometa u Zadarskoj županiji. Već od prije znamo da je TZ Grada Benkovca odnosno, sada TZ Ravni kotari jedna je od najaktivnijih turističkih zajednica u državi, pogotovo imajući u vidu sredstva s kojima raspolaže. Pored brojnih cjelogodišnjih manifestacija organiziramo i besplatne tečajeve engleskog i njemačkog jezika te brojne druge aktivnosti. Kako nemamo taj luksuz da u destinaciji imamo brojne stacionirane turiste kao destinacije na obali, mi se za svaki dolazak u ovaj prostor moramo itekako potruditi te smo nakon godina i godina inzistiranja na promociji tradicije, baštine i svega onog drugačijeg od »konfekcije« na obali, naše manifestacije i cjelokupni ovaj prostor učinili prepoznatim i drugačijim - zaključuje zadovoljno predsjednik Turističke zajednice Ravni kotari Tomislav Bulić.

Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)