Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tradicija, baština i kuće s bazenima – dobitna kombinacija zadarskog zaleđa

28.08.2019. 08:08
Tradicija, baština i kuće s bazenima – dobitna kombinacija zadarskog zaleđa


Svečano je bilo u Stankovcima kada je krajem travnja ove godine, osnovana Turistička zajednica Ravnih kotara. Osim gradonačelnika Benkovca Tomislava Bulića koji je po definiciji postao i prvi čovjek novoosnovane turističke zajednice bili su tu i svi načelnici pripadajućih joj općina – Galovca, Lišana Ostrovičkih, Polače, Stankovaca, Škabrnje i Zemunika Donjeg, ali i ministar turizma Gari Cappelli.
On je tada izjavio kako se osnivanjem ovakve turističke zajednice, postavljaju temelji suradnje i počinje nova priča za cijelo područje Ravnih kotara koji će tako imati priliku iskoristiti svoje potencijale i postati prepoznatljiva turistička destinacija pod svojim imenom i brendom.
– Kao i kroz zakonodavne izmjene, naša želja je poticati udruživanje destinacija koje zajedničkim djelovanjem imaju mogućnost puno kvalitetnije se brendirati, pozicionirati na tržištu i razvijati projekte koji će potaknuti cjelokupni gospodarski razvoj – istaknuo je tada ministar Cappelli na osnivačkoj skupštini TZ Ravni kotari. Naime, područje Ravnih kotara i prije osnutka turističke zajednice, posjećivao je znatan broj turista te je tako tijekom protekle godine na području grada Benkovca i šest ravnokotarskih općina ostvareno više od 115.000 noćenja među kojima su među najbrojnijima bili gosti s tradicionalnih tržišta poput – Njemačke, Austrije i Slovenije, ali i turisti iz Australije, Nizozemske, Belgije i Francuske.


Zaleđe – sve primamljivija turistička priča
I tako »udružena« i objedinjena Turistička zajednica uskoro će završiti i svoju prvu turističku sezonu. Kakvi su prvi dojmovi i je li osnivanje Turističke zajednice Ravnih kotara bio dobar potez i je li opravdalo ideju, pitali smo predsjednika Turističke zajednice i gradonačelnika Grada Benkovca Tomislava Bulića koji je odmah rekao kako su njegovi dojmovi – više nego pozitivni.
– Mislim da je ovo bilo neophodno ukoliko želimo napraviti toliko potreban kvalitativni iskorak. Dakle, ove smo godine krenuli u tu priču i sada naša Turistička zajednica predstavlja najveću turističku zajednicu u RH. Sastoji se od sedam općina i skoro 60 naselja. Planiramo preko 100.000 noćenja, odnosno porast od nekih 10 posto, a do porasta brojki dolazi prvenstveno zbog sve većeg broja smještajnih kapaciteta. Radi se o kućama za odmor s bazenima za kojima raste potražnja zbog kaosa i gužvi na obali. Zbog isključivosti našeg turizma koji se svodi na princip – ‘zaradi što više, što brže i u što kraće vrijeme’ bez obzira na to kakva je kvaliteta i posljedice. Osnivanje TZ Ravni kotari, jedini je spas za turističko profiliranje ovog prostora koji jedini može ponuditi dodatnu turističku vrijednost cijelom dalmatinskom turizmu – kaže prvi čovjek ove Turističeke zajednice Tomislav Bulić.
Prema njegovim riječima, osnivanje TZ Ravni kotari nije ideja od jučer. To je nešto što se dulje vrijeme osmišljavalo i planiralo te na kraju i urodilo plodom, zahvaljujući dobroj suradnji i razumijevanju prvenstveno načelnika općina koje su dio novoosnovane zajednice. Cijeli je projekt realiziran, kako je zaključio Bulić, gotovo u idealnom trenutku – kad zaleđe postaje ozbiljan turistički čimbenik.


Vrh turističkog prometa u županiji?
– Trebalo se uhvatiti tog posla i ideju provesti u praksu tako da je taj operativni i složeni administracijski dio registracije i organizacije nove TZ na sebe preuzela sada već bivša TZ Benkovac na čelu sa direktorom Vanjom Čvrljkom. Mi ne želimo s ovim stati, štoviše pozivamo i ostale načelnike općina u Bukovici i Ravnim kotarima da nam se pridruže i ostvare sve benefite od ovakvog udruživanja jer jedino na taj način, zajedno možemo pokrenuti stvari pogotovo imajući u vidu još uvijek prisutno nerazumijevanje i neprepoznavanje svih potencijala zadarskog zaleđa od strane TZ Zadarske županije, pogotovo kroz prizmu produženja turističke sezone i cjelogodišnjeg turizma – poručio je Bulić dodajući, kako su Informacije s terena i više nego pozitivne te da ih ta činjenica iznimno veseli.
Dakle, na ovaj način, prvi put sada već brojni iznajmljivači i ostali turistički djelatnici u Bukovici i Ravnim kotarima imaju instituciju koja skrbi za sve njihove potrebe i koja im je uvijek na raspolaganju, a radi se o skoro 250 objekata, kuća za odmor, apartmana ili OPG-ova koji su se opredijelili za turizam i koji bilježe izvrsne turističke rezultate.
– Naša TZ je izradila obrazac preporuke ponašanja u turizmu kako se ne bi događalo ovo čemu svjedočimo na obali. Kvaliteta i domaćinska atmosfera su najbitniji faktor i razlog dobrog poslovanja prije spomenutih objekata, ukoliko se to izgubi nije dobro. Po turističkim brojkama i prometu u sljedećih nekoliko godina, Ravni kotari će ući u sam vrh turističkog prometa u Zadarskoj županiji. Već od prije znamo da je TZ Grada Benkovca odnosno, sada TZ Ravni kotari jedna je od najaktivnijih turističkih zajednica u državi, pogotovo imajući u vidu sredstva s kojima raspolaže. Pored brojnih cjelogodišnjih manifestacija organiziramo i besplatne tečajeve engleskog i njemačkog jezika te brojne druge aktivnosti. Kako nemamo taj luksuz da u destinaciji imamo brojne stacionirane turiste kao destinacije na obali, mi se za svaki dolazak u ovaj prostor moramo itekako potruditi te smo nakon godina i godina inzistiranja na promociji tradicije, baštine i svega onog drugačijeg od »konfekcije« na obali, naše manifestacije i cjelokupni ovaj prostor učinili prepoznatim i drugačijim – zaključuje zadovoljno predsjednik Turističke zajednice Ravni kotari Tomislav Bulić.