VRILO I JAZINE Nakon stavljanja izvan snage DPU-a, bit će moguća gradnja oko Poliklinike

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Jučer održana javna izlaganja o dva detaljna plana uređenja
Odgovarajući na pitanje predstavniku stanara Ulice Eugena Kvaternika 12. i 14 Marinu Stručiću, Marijeta Kalanj Jelavić je objasnila kako će stavljanje ovog plana izvan snage, biti omogućena dogradnja postojećih objekata
DPU »Vrilo« je konzumiran tj. na tom je prostoru izgrađeno praktično sve što je planom bilo predviđeno i bilo je logično staviti ga izvan snage

Jučer su u gradskoj vijećnici održana dva brzopotezna javna izlaganja kojima se izvan snage stavljaju dva detaljna plana uređenja. Riječ je DPU zone trgovinskog velecentra »Vrilo« poznatiji kao područje trgovinskog centra Supernova, a koji je na snazi je od 2008. Njega je za jedan od mnogobrojnih derivata poduzeća Granit Vrkić, izradio poznati zadarski arhitekt Željko Predovan. Drugi na redu za otpis bio je DPU dijela prostora Mjesnog odbora Jazine ili prostor Poliklinike i tzv. Ducinih zgrada za čiju gradnju je tvrtka Duca i naručila izradu DPU-a. Plan je izradio AB Forum arhitekta Igora Pedišića.
Kako je u uvodu rekla voditeljica Odjela za prostorno uređenje Marijeta Kalanj Jelavić DPU »Vrilo« je konzumiran tj. na tom je prostoru izgrađeno praktično sve što je planom bilo predviđeno i bilo je logično staviti ga izvan snage. Na pitanje je li ovim planom bila predviđena dogradnja ceste ispred Supernove i njen priključak na Kalmetinu, gradski prostorni planeri su rekli da produžetak nije dio obuhvata ovog plana. Potvrdili su da je vododerina ili potok, koji je izmješten nakon dogradnje Supernove a za kojeg se u javnosti govorilo da je njegovo izmještanje bilo 11.09.2019. generator velikih poplava u Zadru, provedeno uz suglasnost Hrvatskih voda. Po ovom planu, daljnje širenje Supernove nije bilo moguće.
Što se tiče područja oko nove Poliklinike, gradski planeri su rekli da je izgrađen veliki dio obuhvata plana. No zanimljivo je da je prema planu izrađenom 2005. većina izgrađenih objekata bila predviđena za rušenje te su u planu jednostavno, križićima precrtana. U međuvremenu, objekti su legalizirani, ali su po važećem planu onemogućene gradnje. Razlog vlasnici su uredili svoje objekte, mnoge priveli turističkoj svrsi pa nisu htjeli prodavati terene. Bez dokupa nije bila moguća ni gradnja. velikim investitorima jer je okrupnjavanje zemljišta bilo preskupo.
Odgovarajući na pitanje predstavniku stanara Ulice Eugena Kvaternika 12. i 14 Marinu Stručiću, Marijeta Kalanj Jelavić je objasnila kako će stavljanje ovog plana izvan snage, biti omogućena dogradnja postojećih objekata. Dosadašnji plan definirao je minimalno 2.000 m2 veličinu terena gdje se moglo graditi. No hoće li ili neće u tom području dolaziti do prenamjene zemljišta, nije bila tema jučerašnjih javnih izlaganja. Planeri također nisu rekli je li im poznat slučaj Živka Šarića i bivše gostionice Putnik koja je zapaljena u ratu, gdje Šarić traži i naknadu od Grada Zadra za zemljište na kojoj je izgrađena Poliklinika. Uglavnom, nove smjernice za gradnju bit će poznate uskoro, nakon usvajanja 4. izmjena Prostornog plana Grada Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)