Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

CORONA SEZONA Turizam nas i ruši i drži, jer smo njegovi (pre)veliki ovisnici

28.08.2020. 19:02


Hrvatskoj su u korona krizi predviđali jedan od tri najveće pada BDP-a, zbog udjela turizma u bruto društvenom proizvodu, a corona sezona iznenadila je, jer je ispala puno bolja od očekivanja, makar naprasno prekinuta. U naprasnom prekidu ima ovdašnje krivice jer se svi slažemo da je masovna okupljanja po klubovima, na partijima, svadbama… trebalo zabraniti. No, i strastvene želje niza zemalja koje su nas stavile na crvene liste, da ojačaju vlastiti turizam i novce svojih državljana zadrže doma. U trenutku dok ovo čitate HNB će iznijeti prvu procjenu kretanja BDP-a pa ćemo vidjeti je li u pravu bio guverner HNB-a Boris Vujčić ili pesimističniji analitičari. Osobno sam za Vujčića, poglavito kad pribrojimo »neformalni« dohodak.


Procjene HNB-a i analitičara
Guverner HNB-a Boris Vujčić sažeo je procjene u misao: S obzirom na bolje rezultate turizma moguć i manji pad BDP-a! Štoviše: » ne dogodi li se nešto nepredviđeno već iduće godine snažan oporavak.«
»Imali smo tri scenarija kada smo radili prognozu. U optimističnom, bi pad prihoda turizma bio 50 %, a ne 70 kao u osnovnom, rekli smo da bi BDP mogao pasti oko 6,6 %. U ovom trenutku možemo očekivati, od početka godine, pad noćenja oko 50%. Ako se zadrži tako, onda ćemo vidjeti i niži pad BDP-a«, rekao je guverner.
Prva je procjene bazirna na padu turizma od 70 %, da bi BDP pao 9,7% a nagodinu rastao 6,2%. Vujčić je podsjetio da je najveća kontrakcija ekonomske aktivnosti bila u drugom kvartalu te kako se će dio efekata povećanja nezaposlenosti, otkaza vidjeti i u četvrtom, ali taj rast nezaposlenosti neće biti ni približno onakav kakav smo vidjeli nakon velike financijske krize, već relativno umjeren.
Puno dramatičnije reagiraju analitičari koje Hina redovno konzultira. Njih šest u prosjeku očekuje pad BDP-a za 13,9 posto na godišnjoj razini (u rasponu od 12 do 17%). Ovo će biti prvi pad gospodarstva od polovice 2014., a najveći od 2000. godine, od kada DZS to prati.
U prvom tromjesečju domaće gospodarstvo je izbjeglo pad, uz rast BDP-a usporen na 0,4 % na godišnjoj razini.
‘Lockdown’ je blokirao gospodarstvo, doveo do rekordnog pada osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a, pa je promet u trgovini na malo u drugom kvartalu pao 13 %, uz pad izvoza 13,5, i uvoza od 22,8%, a industrijske proizvodnje, za 8,4%, a izostao je pozitivan utjecaj turizma (pad noćenja u polugodištu od 77%).
Ipak turizam nije od presudne važnosti za BDP-a u prvoj polovici godine, u trećem je tromjesečju ključan, a tu smo se popravili, što će analize pokazati – za tri mjeseca, makar slijedi pad gospodarstva i u trećem tromjesečju.
Podacima Eurostata, u drugom je tromjesečju BDP EU pao za rekordnih 14% na godišnjoj razini, pri čemu je talijansko gospodarstvo palo preko 17, a njemačko 11,7 %. Jasno je da slijedi duboka, ali kratka, recesija.


Gdje je tu Zadarska županija
Zadarska županija spada u najovisnije o turizmu. Kratki pregleda (u ovom prilogu) ilustrira što nam je u rezultatima značilo nekoliko turističkih tvrtki u 2019., a njihovi će rezultati ove godine biti neusporedivo lošiji. No Zadarska županija imala je u toj nevolji nekoliko »amortizera«.
Osim aduta na tradicijski negativnoj strani turizma ove županije je sezonalnost, uz Šibensko kninsku najizraženija u zemlji, a što je sad ispala – prednost. Većina mjesta ovdje počiva na iznajmljivanju apartmana, koji su i do sad radili 50-tak dana u špici, a od nje smo izvukli dosta. Tako dio ovdašnjih sredina bez »organiziranog turizma« odnosno hotela, agencijskih dolazaka i sl. bilježi čak i bolje rezultate od lani?!
​Dakle i masa novca koji se pri procjenama BDP-a najčešće ne kvantificira, ovdje je ipak stigla, makar i s sniženim cijenama apartmana.
To bi bila tajna ovogodišnjeg »uspjeha« ove županije kojeg ne treba omalovažavati. Oni koji su se borili da do ovakav rezultat ipak dođe, osjetili su svu tu težinu na svojoj koži, jer svi gosti nisu došli »sami od sebe«.
BDP u Zadarskoj županiji službeno će značajno pasti, ali će »neslužbeni« dio patiti malo. I ukoliko se stvari sa koronom do proljeća riješe – ova županija nagodinu će, s ovim što ima od gospodarstva, imati veće stope rasta (povratka) u zemlji.
 




Zadarsko-virski plus i minus


Zadar je, makar i s tim ulazeći u prvih 10 turističkih odredišta u zemlji, imao najveći pad ovoj županiji, što je očekivano i razumljivo. Zato što je Zadar imao i najdužu sezonu na ovom prostoru, a dio godine do lipnja je bio izgubljen. Također zadarska »specijalizacija« sa stotinama tisuća mahom mlađih putnika pristiglih niskotarifnim zrakoplovima da bi naokolo partijali ili protutnjili kroz pet-šest destinacija, a ovdje bili noć dvije, patila je jer je taj oblik turizma ove godine ekstremno pao.
Vir je nemoguće ne istaknuti kao sredinu koja prema eVistoru koji mjeri komercijalni i nekomercijalni turizam u noćenjima ima najbolje brojke u državi. No, Vira nema u vrhu kad je u pitanju broj gostiju?! Većina virskih gostiju su vikendaši i prijatelji, a oni se prosječno zadržavaju i mjesec, za razliku od komercijalnih gostiju kojima i ljetni prosjek ne hvata šest dana. Otud virska frustracija iskazima HTZ-a.
 


«Amortizeri« ZD županije


Prvi je ovogodišnji »amortizer« da je u onom što smo uspjeli ugrabiti od sezone ova županija po eVisitoru ispala gotovo najbolja u zemlji. Odnosno na razini zadnjih mjesec i nešto, tek nas je blago preticala Primorsko goranska (Kvarner) približivši se u većem postotku lani ostvarenoj sezoni. Na razini dosadašnje godine Zadarska županija i dalje je s najmanjim turističkim padom u odnosu na lani. Tako će vjerojatno i ostati. Zadar je makar s najvećim padom od ovdašnjih sredina upadao u 10 najposjećenijih destinacja mjereno brojem gostiju, a Vir, frustriran zbog ignoriranja u izvještavanju, ostao prvak države po eVisitoru u noćenjima. Mi smo, nakon Istre i Kvarnera, automobilima najbliži, a s njima je ovo ljeto stiglo 95% putnika. Oduvijek smo najjači sa domaćim gostima, a oni su ove godine bili adut. Ova regija, uz Kvarner, imala je uvijek dominaciju u broju – nekomercijalnih gostiju – vlasnika nekretnina, a oni su također ove godine bili adut. Treći smo po kapacitetima kampinga u zemlji, a on se pokazao jednim od oslonaca sezone. Također smo u nadmetanju sa Splitsko dalmatinskom za prvaka nautičkog čartera, a sa Šibensko kninskom u prometu marina, kad uračunamo i vlasničke vezove. A nautika je kada je zakašnjelo krenula bila u vrhu, a nadajmo se da će nešto ostati i kroz rujan. Konačno, apartmani su ispali dobrodošli, a ovdje dominiraju.