Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ovo su ljudi iz koruptivne hobotnice Josipe Rimac

28.08.2020. 09:16


Novo Uskokovo proširenje istrage protiv donedavne državne tajnice Josipe Rimac obuhvatilo je niz zvučnih imena sadašnjih i bivših državnih dužnosnika, čelnika institucija i javnih poduzeća, pa i poznatih biznismena, piše Jutarnji list u današnjem broju.
Tako je između ostalih, iako ju je Uskok istraživao zbog afere Mercedes te mogućeg namještanja natječaja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, prijašnja ministrica Gabrijela Žalac na kraju “pala”, prema zasad neslužbenim informacijama, zbog poticanja Josipe Rimac da njezinu bratu osigura da položi državni stručni ispit bez obzira je li to zaslužio. Rimac se, navodno, potrudila da joj napravi tu uslugu.
Uskok je obuhvatio još cijeli niz takvih slučajeva namještanja polaganja državnog stručnog ispita preko Josipe Rimac. Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti, doznaje Jutarnji list, da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda. Osim njega, Uskok je pokrenuo istragu i protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.
Sređivanje polaganja spomenutog ispita preko Josipe Rimac i njezinih veza u Ministarstvu uprave – suokrivljena je najmanje jedna službenica tog ministarstva – stavlja se na teret i donedavnom ravnatelju Policijske akademije, sada umirovljenom Dubravku Novaku, ravnatelju Carinske uprave Hrvoju Čoviću, glavom tajniku Ministarstva zdravstva Veliboru Drakuliću, savjetnici ministrice poljoprivrede Aniti Validžić te zamjenici načelnika Općine Gvozd Mariji Idžan, kao i poznatom zagrebačkom zlataru Pašku Dodiću.
Suokrivljeno je i nekoliko javnosti nepoznatih osoba koje su preko ove veze izašle na državni stručni ispit.
Nakon što je koncem lipnja pokrenut kazneni progon protiv člana Uprave HEP-a Saše Dujmića zbog nezakonitog primanja u stalni radni odnos u sustav HEP-a sestre Josipe Rimac, sada je Uskok tu točku optužbe proširio i na direktora HEP-ODS-a Nikolu Šulentića.
I na koncu, proširenjem istrage obuhvaćen je i aktualni pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i energetiku Domagoj Vajidžić, inače suprug već spomenute Anite Vajidžić koja je s Rimac rodbinski povezana, donosi Jutarnji list.