Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PROJEKT VRIJEDAN GOTOVO 30 MILIJUNA KUNA Obuljen Koržinek: “Zadar dobiva novi prostor kulture, novi javni prostor koji će se moći koristiti i za kulturna događanja te za znanstvene skupove”

28.08.2020. 11:46


Zadar bi za dvije godine, zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU, trebao dobiti novi kulturno-edukativni i turistički kompleks u sklopu nekadašnje crkve i Samostana sv. Nikole, a gdje će se, u novoobnovljenim prostorima, smjestiti Međunarodni centar za podvodnu arheologiju.
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, koji je već korisnik ovog kompleksa, pokrenuo je ovaj projekt u suradnji i uz potporu brojnih partnera i institucija, a cijeli ovaj kompleks i dio grada će se kroz projekt obnoviti, urediti i proširiti i valorizirati te otvoriti za građane.
Danas je upravo u crkvi sv. Nikole održana početna konferencija projekta na kojoj su sudjelovali Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra, Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport u Zadarskoj županiji, Mario Paleka, direktor TZ grada Zadra, koja je partner u projektu te predstavnici turističkih zajednica, Grada, Županije te brojnih drugih institucija. Na kraju konferencije projekt su predstavili Nika Cohen, iz Agencije ZADRA NOVA-e te zadarski arhitekt Ante Uglešić iz arhitektonskog biroa Forvm d.o.o, a koji je i autor projektne dokumentacije.
– Ovaj projekt sufinanciran je bespovratnim sredstvima EU iz EU fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 posto dok 15 posto financira Ministarstvo kulture i medija. Možemo reći da je projekt započeo još 2014. godine kada je UNESCO financirao izradu idejnog projekta, a Ministarstvo kulture financiralo je daljnu dokumentaciju, ali i brojna arheološka istraživanja koja su provedena na ovom prostoru. Također, Grad Zadar je pomogao značajnim sredstvima kako bi se cijela dokumentacija predala na natječaj, rekao je Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru. Inače, ukupna vrijednost projekta je 29.985.487,36 kuna, od čega su bespovratna sredstva odobrena u iznosu od 25.487.664,25 kuna, dok će udio sufinanciranja Ministarstva kulture od 15% iznositi 4.497.823,11 kuna. Rok za izvođenje svih projektnih aktivnosti je 32 mjeseca od potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, odnosno sve bi trebalo biti gotovo krajem 2022. godine.
– Veselimo se obnovi kompleksa bivše crkve i Samostana sv. Nikole te novim sadržajima koji će obogatiti kulturnu i turističku ponudu našega grada, zaključio je Pešić.
Okupljene je pozdravila Marina Dujmović Vuković, ravnateljica agencije ZADRA NOVA, čiji su djelatnici sudjelovati u stvaranju projekta.
– Projektom uređenja sv. Nikola postat će dom znanstveno-istraživačkog centra u koji će dolaziti pripadnici akademske zajednice iz cijeloga svijeta, a zahvaljujući izložbenom postavu bit će dostupan i široj publici i javnosti, istaknula je Dujmović Vuković dodavši kako je ZADRA NOVA bila pomoć Centru u pripremi, a to će nastaviti i u provedbi.
Nakon nje, okupljene je pozdravio gradonačelnik Branko Dukić koji je rekao kako je pred nama velik projekt obnove kulturne baštine te je nabrojao nekoliko velikih projekata koji se trenutno izvode po Poluotoku, među kojima su bedemi, Providurova palača, najavio je i obnovu stare Tehničke škole te rive, kao i, u konačnici, uređenje Trga sv. Frane.
– Grad Zadar je zadnjih godina pokazao kako zna čemu služe EU fondovi, da je sposoban predvoditi hrvatske gradove u povlačenju raspoloživih sredstava te da ima viziju, znanje i odgovornost, istaknuo je Dukić dodavši kako ovaj projekt čini Zadar gradom svjesnim svoje prošlosti i bogate kulture.
Siniša Šešo, šef UNESCO-vog ureda u Sarajevu pozdravio je okupljene u ime pomoćnika generalne direktorice za kulturu Ernesta Ottonea Ramireza čije je pismo pročitao putem video linka. Otone Ramirez je u pismu poručio kako vjeruje da će renovacija ovog objekta biti još jedan veliki korak u zaštiti hrvatskog izvrsnog podvodnog nasljeđa. Naglasio je kako je UNESCO ponosan što je mogao biti partner u ovom procesu.
Okupljene je pozdravila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je dodala kako se ovaj projekt radi više od 15 godina te je podsjetila kako je i sama u jednom razdoblju radila na pripremi i pokretanju projekta.
– Trinaest godina nakon što je Centar osnovan dolazimo do završne faze odnosno početka obnove crkve i cijelog kompleksa. Ovim projektom završava se cjelovita obnova ovog kompleksa kojim će ovo doista postati reprezentativni kompleks u kojem će se prezentirati aktivnosti, vrijedni nalazi i gdje će se događati međunarodne znanstvene konferencije. Grad Zadar dobiva novi prostor kulture, novi javni prostor koji će se moći koristiti i za kulturna događanja te za znanstvene skupove i tu zapravo pokazujemo kako kroz kulturu postajemo zamašnjak koji može pokrenuti brojne druge aktivnosti, rekla je Nina Obuljen Koržinek.
Mladen Pešić potom je prezentirao rad i djelovanje Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju koji uključuje brojna istraživanja, edukacije, prezentacije, mnogo znanstvenog djelovanja, organiziranja i sudjelovanja na brojnim konferencijama i projektima, a zbog čega je Zadar i institut postao središte hrvatske podvodne arheologije.
Nina Cohen iz ZADRA NOVA-e predstavila je detaljno projekt te je naglasila kako je svrha projekta obnova i valorizacija kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru s ciljem povećanja broja novozaposlenih u turističkom sektoru te porastom očekivanog broja posjetitelja kulturne baštine.
– Projektom će se osigurati obnova postojećih i izgradnja novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, opremanje istih te njihova prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta kao i implementacija ostalih potrebnih aktivnosti na projektu. Predviđeno je uređenje pet prostornih jedinica na površini ukupno 1.000 četvornih metara, prezentirala je Nika Cohen. Pojasnila je kako će se u prostoru nekadašnje crkve ostaviti prostor za prezentacije, u prostoru nekadašnjeg samostana uredili bi se uredi za zaposlenike, a pored će se urediti dormitorija goste. Također, srušit će se postojeći bunker te će se na tom mjestu napraviti nova zgrada odnosno paviljon koji će služiti za održavanje edukativnih radionica te će postojeća zgrada na ulazu služiti kao suvenirnica.
Za kraj je poznati zadarski arhitekt Ante Uglešić, iz projektantskom uredu Forvm d.o.o., a koji je autor arhitektonskog projekta i kompletne projektne dokumentacije detaljno predstavio projekt uz zanimljive vizualne prikaze.
– Cilj nam je bio da u ovom prostoru formiramo jedno dvorište koje će s ostalim dijelovima u ovom prostoru činiti jednu cjelinu. Naime, tijekom ljetnih mjeseci bi se neki koncerti, koji umjesto unutar crkve sv. Nikole, mogli preseliti na otvoreno, odnosno na trg, pojasnio je Uglešić naglasivši kako mu je žao što se paralelno neće moći urediti kompletan Trg sv. Frane čime bi se dobila uređena reprezentativna cjelina u tom dijelu grada.