Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U ISTOJ KNJIZI Od herbarija sjećanja do čežnje za nebom

28.08.2020. 18:50


Ante Skazlić iz Poličnika objavio je petu knjigu, ovog puta sa suprugom Jelom Skazlić, rođenom Baričević. Riječ je o knjizi pjesama i kratkih priča pod zajedničkim naslovom »Od herbarija sjećanja do čežnje za nebom«. Nova rukopisna zbirka bračnog para posve je različitog izričaja. Prvi je pjesnički – zbirka pjesama Jele Skazlić »Herbarij sjećanja«, a drugi dio knjige je zbirka kratkih priča Ante Skazlića »Čežnja za nebom«.
Ovo jedinstvenu simbiozu pjesama i priča izdala je Znanstvena knjižnica Zadar. Urednik je prof. Zvonko Čulina, multimedijalni umjetnik iz Pridrage, koji je zajedno s paškim književnikom Antom Tičićem i recenzent.


Zadiru do srži
– Izvor i glavni poticaj svih kreativnih rukopisa, novela, priča i pjesmama je prerani i bolni gubitak sina Vjenceslava prije 11 godina, što u najdubljim sferama bića može imati samo roditelj, majka Jela i otac Ante, koji su dušom uronjeni u tugu, patnju i bol, u najtežim trenutcima utjehu potražili u »govoru« s Vječnim, kazao je Zvonko Čulina.
U ovo nesigurno vrijeme, kada se, kako narod kaže, »svašta događa« zbog pogoršanog stanja s koronavirusom zasad nije upriličena javna prezentacija knjige supružnika Skazlić »Od herbarija sjećanja do čežnje za nebom«.
– Osim navedne knjige, 64-godišnji Ane Skazlić dosad je objavio: »I nebo je plakalo« (2011.), »Zov južnih mora« (2012.), »Tajna mornareve kćeri« (2014.) i »Zbirka priča Velebitska elegija« (2017.), rekao je Čulina.
Skazlić je diplomirao razrednu nastavu na Pedagoškoj akademiji. Studirao je i teologiju, poslije čega je radio kao vjeroučitelj u Osnovnoj školi Poličnik.
– Ante daje srcu oduška pa osim priča »Markus«, »Čekajući sina« i »Čežnja za nebom«, dotiče i druge, veselije, pa čak i parodične teme, nekad jasnih završetaka, a nekad s više mogućih odgovora. Jednom riječju, priče Skazlićeve zadiru do srži svakog pojedinca, ističe Čulina.


Priče pune života
U ciklusu je jedanaest priča i od svake se može nešto usvojiti i naučiti. Antine su priče pune života, koji poput sna brzo nestaje. Traži pravedniji svijet, svijet ljubavi, jednakosti i blagostanja.
– Skazlićev novi uradak inspiriran je neiscrpnim mogućnosti života s kojim se susreću nestalne i ranjive duše koje Ante u svim situacijama smisleno posloži i registrira, navodi Čulina.
Prva zbirka pjesama Jele Skazlić ostvarena je u zajedničkom uratku s pričama već iskusnog spisatelja romana i priča, supruga Ante. Posložena je kronološki i tematski u šest ciklusa, kraćih pjesama do onih nekoliko poemskog tima.
– U svim ciklusima pjesme su izrazito senzibilnog karaktera u kojima se osjeća velika ljubav, bol i patnja za izgubljenim, posebice, za sinom Vjenceslavom, ističe Ante Tičić.
Gubitak drage osobe je bolan i emocionalno iznimno težak događaj, zato jer je taj gubitak, za razliku od drugih gubitaka u ovozemaljskom životu trajan, konačan i nepovratan.




Svjetlo Uskrsloga
– Odrasla na vrletima Velebita Jela je već u osnovnoj školi počela pisati poeziju. Nastupila je na mnogim susretima duhovne poezije, a jedna joj je pjesma uglazbljena i izvedena na Festivalu duhovne glazbe Tonkafest u Ogulinu. Ovom zbirkom Jela Skazlić zacijelo trasira pravi put do Parnasa i ulazi na velika vrata u svijet umjetnosti te će svojim stihopojem osvježiti naš poetični književni milje, uvjerljiv je Tičić.
Pjesme Jele Skazlić krijepe, daju joj novu snagu, o tome najčešće piše te registrira da poslije svih posrnuća, patnji, gubitaka, dolazi svjetlo Uskrsloga.
– Jela Skazlić uspijeva na svoj način, pokazati ljubav majke kroz ovakva duhovna i duševna stanja i to na jedan prigodan i dostojanstven način datog talenta, da ono što nosi i trpi kroz riječi usmjerene od sveg tog herbarija sjećanja k onoj kako i naslov govori, vječitoj nadi i čežnji za Nebom, kaže Čulina najavljujući kako taj impuls nosi pjesnikinju i sigurno se mogu očekivati još neki pjesnički radovi, stalni duhovni razgovori sa sinom i svojim bližnjima, koje najviše voli i kojima se do kraja svim srcem i dušom predaje.