U ISTOJ KNJIZI Od herbarija sjećanja do čežnje za nebom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Supružnici iz Poličnika Jela i Ante Skazlić objedinili nadahnuća
Ante Skazlić iz Poličnika objavio je svoju petu knjigu, ovog puta sa suprugom Jelom Skazlić. Zajednički naslov knjige posve različitih žanrova je »Od herbarija sjećanja do čežnje za nebom ». Prva je zbirka Jelinih pjesama »Herbarij sjećanja«, a druga je zbirka Antinih kratkih priča »Čežnja za nebom«. Izbor i glavni poticaj njihovih kreativnih nadahnuća su prerani i bolni gubitak sina Vjenceslava, kazao je Zvonko Čulina
Velimir BRKIĆ
Jela i Ante Skazlić, bračni par kreativnih rukopisa

Ante Skazlić iz Poličnika objavio je petu knjigu, ovog puta sa suprugom Jelom Skazlić, rođenom Baričević. Riječ je o knjizi pjesama i kratkih priča pod zajedničkim naslovom »Od herbarija sjećanja do čežnje za nebom«. Nova rukopisna zbirka bračnog para posve je različitog izričaja. Prvi je pjesnički - zbirka pjesama Jele Skazlić »Herbarij sjećanja«, a drugi dio knjige je zbirka kratkih priča Ante Skazlića »Čežnja za nebom«.
Ovo jedinstvenu simbiozu pjesama i priča izdala je Znanstvena knjižnica Zadar. Urednik je prof. Zvonko Čulina, multimedijalni umjetnik iz Pridrage, koji je zajedno s paškim književnikom Antom Tičićem i recenzent.

Zadiru do srži

- Izvor i glavni poticaj svih kreativnih rukopisa, novela, priča i pjesmama je prerani i bolni gubitak sina Vjenceslava prije 11 godina, što u najdubljim sferama bića može imati samo roditelj, majka Jela i otac Ante, koji su dušom uronjeni u tugu, patnju i bol, u najtežim trenutcima utjehu potražili u »govoru« s Vječnim, kazao je Zvonko Čulina.
U ovo nesigurno vrijeme, kada se, kako narod kaže, »svašta događa« zbog pogoršanog stanja s koronavirusom zasad nije upriličena javna prezentacija knjige supružnika Skazlić »Od herbarija sjećanja do čežnje za nebom«.
- Osim navedne knjige, 64-godišnji Ane Skazlić dosad je objavio: »I nebo je plakalo« (2011.), »Zov južnih mora« (2012.), »Tajna mornareve kćeri« (2014.) i »Zbirka priča Velebitska elegija« (2017.), rekao je Čulina.
Skazlić je diplomirao razrednu nastavu na Pedagoškoj akademiji. Studirao je i teologiju, poslije čega je radio kao vjeroučitelj u Osnovnoj školi Poličnik.
- Ante daje srcu oduška pa osim priča »Markus«, »Čekajući sina« i »Čežnja za nebom«, dotiče i druge, veselije, pa čak i parodične teme, nekad jasnih završetaka, a nekad s više mogućih odgovora. Jednom riječju, priče Skazlićeve zadiru do srži svakog pojedinca, ističe Čulina.

Priče pune života

U ciklusu je jedanaest priča i od svake se može nešto usvojiti i naučiti. Antine su priče pune života, koji poput sna brzo nestaje. Traži pravedniji svijet, svijet ljubavi, jednakosti i blagostanja.
- Skazlićev novi uradak inspiriran je neiscrpnim mogućnosti života s kojim se susreću nestalne i ranjive duše koje Ante u svim situacijama smisleno posloži i registrira, navodi Čulina.
Prva zbirka pjesama Jele Skazlić ostvarena je u zajedničkom uratku s pričama već iskusnog spisatelja romana i priča, supruga Ante. Posložena je kronološki i tematski u šest ciklusa, kraćih pjesama do onih nekoliko poemskog tima.
- U svim ciklusima pjesme su izrazito senzibilnog karaktera u kojima se osjeća velika ljubav, bol i patnja za izgubljenim, posebice, za sinom Vjenceslavom, ističe Ante Tičić.
Gubitak drage osobe je bolan i emocionalno iznimno težak događaj, zato jer je taj gubitak, za razliku od drugih gubitaka u ovozemaljskom životu trajan, konačan i nepovratan.

Svjetlo Uskrsloga

- Odrasla na vrletima Velebita Jela je već u osnovnoj školi počela pisati poeziju. Nastupila je na mnogim susretima duhovne poezije, a jedna joj je pjesma uglazbljena i izvedena na Festivalu duhovne glazbe Tonkafest u Ogulinu. Ovom zbirkom Jela Skazlić zacijelo trasira pravi put do Parnasa i ulazi na velika vrata u svijet umjetnosti te će svojim stihopojem osvježiti naš poetični književni milje, uvjerljiv je Tičić.
Pjesme Jele Skazlić krijepe, daju joj novu snagu, o tome najčešće piše te registrira da poslije svih posrnuća, patnji, gubitaka, dolazi svjetlo Uskrsloga.
- Jela Skazlić uspijeva na svoj način, pokazati ljubav majke kroz ovakva duhovna i duševna stanja i to na jedan prigodan i dostojanstven način datog talenta, da ono što nosi i trpi kroz riječi usmjerene od sveg tog herbarija sjećanja k onoj kako i naslov govori, vječitoj nadi i čežnji za Nebom, kaže Čulina najavljujući kako taj impuls nosi pjesnikinju i sigurno se mogu očekivati još neki pjesnički radovi, stalni duhovni razgovori sa sinom i svojim bližnjima, koje najviše voli i kojima se do kraja svim srcem i dušom predaje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.7 (3 glasova)