Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bolja osvijetljenost kulturnih spomenika, intervencije u prostoru, moroskok,…

28.08.2021. 08:15


Kada se po danu gleda iz središnjeg dijela Obale kneza Branimira prema Gradu, čovjek može uživati u lijepom izgledu i panorami uređenih Bedema zadarskih pobuna. Ali to nije ni približno tako kada se smrači i padne noć. Pogotovo se to odnosi na predjele zidina između bastiona (utvrda) na kojem je smješten Muzej antičkog stakla i bastiona iznad Ribarnice, koje zidine su uvučene i na kojem se prostoru nalazi parkiralište. Naime, u noći te bastione donekle osvjetljava neonsko svjetlo s postavljenih električnih stupova, ali to svjetlo ne dopire do uvučenih zidina između tih bastiona. Taj predio je u potpunom mraku, kao i gornji dijelovi zgrada koje strše kao aveti iza i iznad bedema! Za razliku od toga, kada se od strane mosta gleda u noći prema Voštarnici odnosno predjelu Obale kneza Branimira, taj je predio odlično osvijetljen pa se vide lijepo uređene fasade zgrada, vrhovi mnobrojnih palmi i ostali sadržaji.
Nedavno, kada sam se navečer odmarao ispred kavane »Branimir«, dio mosta s njegove jugoistočne strane nije bio osvjetljen i nisu svijetlile žarulje baš na dijelu električnih stupova između MAS-a i Ribarbice, pa gledajući prema mostu, punom turista i građana i Gradu odnosno »Murajima«, bilo je stravično gledati te »Muraje« i predio ispred koji su bili u potpunom mraku. Strava! Stoga bi trebalo taj predio što prije diskretno osvijetliti, slično kao što su osvijetljene zidine u Foši. Siguran sam da da bi bio još ljepši izgled kada bi bile osvljetljene svi predjeli zidina, slično kao što je to provedeno u Trogiru!


Opasnosti na kapitoliju
Na zapadni dio Foruma nastavlja se kapitolij na kojem je nekada bio rimski hram, kojem je dio nakon svojevremenog arheološkog istraživanja, ostao veoma zapušten, što stvara grubu sliku o Gradu! Osim toga, kada se ide stubama uz zvonik crkve sv. Ilije i nastavlja hodati uskim provizornim puteljkom prema restoranu Dalmacija i dalje prema crkvi sv. Frane, veoma je opasno za prolaznike namjernike, jer se s lijeve strane nalazi površina kapitolija u dubini oko dva metra, na kojoj je u rimsko doba bio podignut monumentalni hram, u koju dubinu prolaznik može lagano upasti i snažno se ozlijediti ili poginuti! Taj veoma zapušteni prostor kapitolija, trebalo bi što prije prikladno urediti i odmah privremeno postaviti laganu željeznu ogradu s rukohvatom radi zaštite prolaznika. Vjerojatno će se postavljanju tog rukohvata suprotstaviti Konzervatoski ured u Zadru, ali treba biti uporan!
Kada smo već kod Foruma, osvrnut ćemo se i na Poljanu pape Ivana Pavla II koji predio je odlično izveden prema projektu veoma uvaženog zadarskog arhitekta Ante Uglešića i koja je Poljana mnogim Zadranima odavna postala kao dnevni boravak. I tu bi trebalo izvršiti određene popravke odnosno dopune.
Sa zapadne strane Poljane prema zgradi Rašice postoji pješaka zona koje je podnožje pokriveno žalom. Veći dio tog žala već se odavna »odlijepio« od veziva, pa to žalo predstavlja opasnost za prolaznike, a osim toga osušena malta odnosno prašina pomiješana s pijeskom, ulazi u otvorenu obuću, ispod stopala, što znade biti veoma neugodno i bolno. Isto se odnosi i na podnožje nekadašnje katedrale, koja se nastavlja na jugoistočni prostor Poljane. Stoga je potrebno hitno postaviti novo žalo i zamaltati ga jakim vezivom. (U svojevremenom razgovoru s arhitektom Antom Uglešićem o tom problemu, naveo mi je da, kada se postavljalo to žalo, da je on imao posebnu recepturu jakog veziva na bazi cementa, ali su tadašnji konzervatori inzistirali na smjesi veziva na bazi vapna, radi ljepšeg uklapanja u ambijent Poljane, koje vezivo, kao što vidimo, nije bilo duga vijeka!)


Voda nije za piće
Dalje, kao uspomena na veliku cisternu koja se i danas nalazi ispod Poljane, rekonstruirana je kamena kruna iz originalnih dijelova te cisterne i postavljena fontana iz koje teče voda u donji bazen. Vidjelo se više turista da su uzimali vodu iz te fontane i punili vodom svoje plastične bočice pa su neki bili upozoreni da ta voda nije za piće! Stoga bi pri toj fontani trebao stajati natpis na hrvatskom i stranim jezicima da ta voda nije za piće!
Na jugozapadnoj strani Poljane pri izlazu na nogostup, postavljan je u podnožju Poljane izlaz prema moru odnosno gatu, pa bi trebalo u nastavku na glavnu cestu Ulicu Zadarskog mira 1358. postaviti oznaku za prijelaz pješaka – »zebru«, jer takve oznake nema od crkve sv. Nikole pa sve do »zebre« kod izlaza Ulice Šimuna Kožičića Benje – Zadarske šetnice! Zamislite majku s kolicima s djetetom koja se uputila negdje kod zgrade Zadarske županije i želi se odmoriti kod kafića smještenih u zgradi Rašice, trebala bi tada produžiti do prijelaza za pješake prema Šetnici i zatim se okrenuti i nastaviti nogostupom prema željenom mjestu! Danas je na tom dijelu ulice postavljena oznaka zabrana parkiranja, ali preko tog dijela nogostupa gotovo stalno parkiraju tri automobila. Stoga bi trebalo pomaknuti postojećih sedam velikih pitara s cvijećem prema nogostupu i time onemogućiti parkiranje nesavjesnim vozačima!
 




Roman SEGARIĆ
 


***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!