Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pjesma, ples i fritule na Mulu oduševili strane turiste u Vrsima

28.08.2021. 08:32


Uz pjesmu, ples te mnogobrojne ovacije svih prisutnih poštovatelja kulturne baštine, članovi KUD-a Sveti Lovre Vrsi održali su posljednju, ovogodišnju večer druženja na glavnoj rivi Mulo. Kroz srpanj i kolovoz barem jednom tjedno, na različitim lokacijama vrške obale, pred posjetiteljima su izvodili najbolje dalmatinske pjesme, a posljednju
večer zaključili su s veselicom »Večeras je naša fešta« i laganom, ljubavnom šansonom »Ne diraj moju ljubav«. Za dobar štimung i glazbenu pratnju bili su zaduženi Ivan Perinić-Giovanni na harmonici te Ivan Jordan – Ićan, Ante Perković – Piso i Pavao Božić na gitari.
Predsjednica KUD-a, Verdijana Maraš kaže kako su posjetiteljima prikazali dio vrških običaja, ali i gastronomije.
– Kroz srpanj i kolovoz na raznim frekventnim lokacijama na Mulu, posjetiteljima koji dolaze iz svih dijelova svijeta prikazali smo dio bogate tradicije našeg mjesta, ali i cijele Dalmacije. Naše vrijedne članice pripremale su fritule, kroštule i ostale slastice, što je izazvalo oduševljenje svih prisutnih, a posebno stranaca koji do sad nisu probali ništa slično, ističe Verdijana Maraš i napominje kako su članovi, usprkos obvezama izdvojili vrijeme za promociju bogate tradicije i baštine svog mjesta.
– Većina naših članova bavi se turizmom i ponosna sam kako su, usprkos obvezama uspjeli izdvojiti vrijeme za promociju te popularizaciju tradicije i baštine našeg mjesta, zaključuje Maraš.
– Ovo ljeto bilo nam je ispunjeno plesom i pjesmom te nas je barem na kratko odmaknulo od korone i svih ostalih briga koje muče svakog od nas. S guštom sam dolazila i kući išla ispunjena jer uz to što smo gostima pružili zabavu i sami smo se zabavili i razonodili, govori nam članica KUD-a Marija Perinić Maša i na pitanje jesu li izvodili i neke druge pjesme osim dalmatinskih odgovara kako su ponekad udovoljili i prijateljima s kontinenta pa su se na njihovom repertoaru našle pjesme »Garavušo garava«, »Ne dirajte mi
ravnicu« i mnoge druge.
– Stranim turistima, kako smo mogli čuti, to je bilo »odlično«, »perfektno«, bili su zadovoljni prikazom kulturne baštine i običaja.
KUD sveti Lovre Vrsi osnovan je s ciljem očuvanja starih kola i napjeva, a mogu se pohvaliti s čak pet nijemih kola koja prikazuju kulturnu posebnost Vrsi.


Toni PERINIĆ