Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kampanja o važnosti cijepljenja

Autor: Teuta Babajko Jamičić

27.09.2008. 22:00
Kampanja o važnosti cijepljenja

Foto: Vedran SITNICA



Epidemiolozi će pripremiti kratka izlaganja s informacijama o procjeni veličine rizičih skupina u svojoj županiji i procijepljenosti u prijašnjim sezonama kao i informacijama o distribuciji cjepiva za ovogodišnju sezonu te drugim epidemiološkim podacima, kaže dr. Medić
Iako sezona cijepljenja protiv gripe počinje tek krajem listopada, epidemiolozi o cjepivu protiv opakog virusa razmišljaju unaprijed. Kako je prošle godine bio smanjen interes građana za cijepljenje, broj doza cjepiva za ovu sezonu bit će na razini prošlogodišnjeg, dakle, gotovo 600 tisuća za Hrvatsku. Što se tiče Zadarske županije, dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, potvrdio nam je kako je za ovogodišnju sezonu gripe, kao i lani, naručeno 20 tisuća doza cjepiva.
O sprječavanju gripe
– Ove godine, s cijepljenjem protiv gripe krenut ćemo krajem listopada, do kada će županijskim Zavodima za javno zdravstvo biti distribuirane naručene doze cjepiva protiv ovog virusa. Kao i lani, za Zadarsku županiju naručili smo 20 tisuća doza cjepiva, što će vjerujemo biti dovoljno za ovogodišnju sezonu cijepljenja protiv gripe, govori dr. Alan Medić, podsjećajući kako je tijekom prošlogodišnje sezone gripe na zadarskom području službeno registrirano 1.028 oboljelih osoba.
Ove godine, uoči sezone gripe, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, organizirat će edukacijsku kampanju o važnosti cijepljenja protiv gripe. Osnovni cilj edukacijske kampanje je povećanje svijesti zdravstvenih djelatnika i javnosti o važnosti sprječavanja gripe cijepljenjem, o dostupnosti cjepiva kao i mogućnosti cijepljenja od listopada do kraja siječnja. Kako bi se realizirali navedeni ciljevi, bit će organizirana predavanja za liječnike i druge zdravstvene djelatnike uključene u provedbu cijepljenja protiv gripe.
– U svrhu unaprjeđenja naobrazbe zdravstvenih djelatnika organizirat će se predavanja namijenjena liječnicima opće, odnosno obiteljske medicine i drugim zdravstvenim djelatnicima uključenima u cijepljenje protiv gripe.
S obzirom na sezonski karakter cijepljenja, tijekom kojega je i najveća zainteresiranost stručne javnosti o sprječavanju gripe, predavanja će se održati u razdoblju od 10. listopada do 6. studenoga ove godine, kaže dr. Medić te pojašnjava kako će se predavanja održavati u večernjim satima, točnije u 19 sati, a trajat će oko sat vremena.
Informiranje građana
Nositelji predavanja bit će epidemiolozi županijskih zavoda za javno zdravstvo te dr. Vladimir Draženović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Predavanja će početi 10. listopada, a prvo će biti održano u Čakovcu, potom Rijeci, Zagrebu, Slavonskom Brodu, Puli, Dubrovniku, Splitu, Zadru i Osijeku. U Zadru će se predavanje održati 4. studenoga u hotelu “Kolovare”, a inicijator sastanka je dr. Zoran Škrgatić, ravnatelj zadarskog županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
S obzirom na ograničeno trajanje sezone cijepljenja protiv gripe, Hrvatski zavod za javno zdravstvo nije u mogućnosti predavanja održati u svim županijama, no to će biti nadoknađeno sljedeće godine.
– Osim obrazovanju, predavanja će doprinijeti i boljem povezivanju cjepitelja s djelatnicima epidemioloških službi. U tom smislu, epidemiolozi će pripremiti kratka izlaganja s informacijama o procjeni veličine rizičih skupina u svojoj županiji i procijepljenosti u prijašnjim sezonama kao i informacijama o distribuciji cjepiva za ovogodišnju sezonu te drugim epidemiološkim podacima, kaže dr. Medić.
Tehnički organizator predavanja je tvrtka Pharmagent d.o.o., a pokrovitelji Imunološki zavod d.d. i švicarska farmaceutska tvrtka Novartis Vaccines, koji u suradnji proizvode cjepiva protiv gripe Flumin i Fluad.
U cilju što bolje obaviještenosti građana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenut će web stranice na domeni www.Gripa.hr na kojima će biti svi relevantni podaci o gripi i važnosti njezina sprječavanja. Stranice će se razvijati postupno, a u pripremi su i posebni sadržaji za zdravstvene djelatnike, čije su ideje i sugestije u vezi sadržajnosti dobrodošle.