Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Od 100 tisuća žena koje uzimaju oralnu kontracepciju, četiri umiru

Autor: Novi list

27.09.2008. 22:00
Od 100 tisuća žena koje uzimaju oralnu kontracepciju, četiri umiru


U Hrvatskoj oralnu kontracepciju koristi do 100 tisuća žena, a 50 posto od njih uzima Yasmin. Alarmanatan je podatak da se od 10.000 žena koje u Sloveniji koriste Yasmin, kod čak tri razvila teška tromboembolija koja im je ugrozila život. Oralna kontracepcija ne bi se smjela uzeti bez temeljite provjere osobnog i obiteljskog zdravstvenog stanja, nužnih biokemijskih pretraga i koagulograma, upozoravaju stručnjaci
Šok zbog smrti mladih žena čiji se uzroci povezuju s uzimanjem oralnog kontraceptiva Yasmin Hrvatsku je zatekao petnaestak godina nakon Velike Britanije, gdje je sredinom 90-ih zabilježen niz smrtnih ishoda zbog uzimanja oralnih kontraceptiva što je poput velikog praska odjeknulo i u javnosti i u stručnim krugovima. Možda je jedan od razloga naše aktualne situacije taj što se uzimanje tih kontraceptiva, pa i preparata Yasmin, u Hrvatskoj tek proteklih nekoliko godina znatno razmahalo. U Hrvatskoj je propagiran masovno, i od stručnjkaka i od medija, koje su proizvođači uvjeravali u iznimne prednosti Yasmina nad drugim preparatima. Posljedica je da danas u Hrvatskoj oralnu kontracepciju koristi do 100 tisuća žena, a 50 posto od njih uzima Yasmin. Taj preparat spada u novu generaciju niskodozažnih oralnih kontraceptiva, da paradoks bude veći, razvijenih zato da se što više smanje doze hormona, da još uvijek učinkovito štite od trudnoće, te upravo zato da smanje kardiovaskularne rizike koji, kako je poznato, postoje u oralnih kontraceptiva, općenito. Ono što u incidentima s tromboembolijom, jednom od poznatih komplikacija uzimanja tog, ali i drugih hormonskih kontraceptivnih preparata, u Hrvatskoj zasad nije dovoljno objašnjeno, jest, je li se u tim slučajevima postupalo po pravilima struke, uz propisane mjere opreza, ili su kontraceptivi dijeljeni poput bombona, bez elementarnih uvjeta za njihovo propisivanje. Riječ je o nužnoj, temeljitoj liječničkoj provjeri osobnih i obiteljskih zdravstvenih rizika koji isključuju ili dopuštaju uzimanje oralne kontracepcije.
Preparat bez detaljnih pregleda
Ginekolozi i sami osjećaju nelagodu, čak i najsavjesniji znaju da i najskuplji dostupni testovi metodama molekularne biologije, mogu pokazati uredne nalaze, a smrtni se ishodi događaju, i prema statistikama od 100.000 žena koje uzimaju oralnu kontracepciju, četiri su smrtna slučaja. Alarmanatan je podatak da se od 10.000 žena koje u Sloveniji koriste Yasmin, kod čak tri razvila teška tromboembolija, koja im je ugrozila život. Ovih je dana postalo sasvim jasno da ne postoji dovoljno rigorozan režim izdavanja tog lijeka. Blagonaklon odnos struke prema oralnim kontraceptivima dijelom je i posljedica dugogodišnjih napora da se smanje rizici neželjenih trudnoća i abortusa, upala i steriliteta, do također pogubnih ishoda. U nekim su ozbiljnim ginekološkim problemima kontraceptivne tablete jedina terapija, jer reguliraju mjesečni ciklus, ispravljaju hormonske disbalanse, liječe ciste iz kojih se može razviti karcinom jajnika, smanjuju teške, bolne menstruacije, no mlade žene ih masovno uzimaju i samo zbog dermatoloških problema. Sve one trebale bi od svojih ginekologa dobiti precizan opis mogućih rizika i simptoma tih rizika.
– Vrlo je važan odnos škodljivosti prema dobrobiti oralne kontraceptivne terapije – ističe prim. mr. sc. dr. Jasna Gobić, specijalistica ginekologije i subspecijalistica reproduktivne medicine. Oralna hormonska kontracepcija (OHK) najpopularnija je reverzibilna kontraceptivna metoda, pa korisnice lako prestankon uzimanja mogu zatrudnjeti.
Četiri mjere opreza
Dr. Gobić zalaže se za primjenu oralnih kontraceptiva, ali uz obvezan i temeljit pregled i razgovor pacijentice s ginekologom, i uz četiri mjere opreza koje je Svjetska zdravstvena organizacija propisala pri primjeni OHK.
U četvrtoj kategoriji, objašnjava, su žene koje nikada ne bi smjele uzeti takve preparate – sve žene koje su osobno ili u bliskoj obitelji imale ili imaju slučajeve tromboze i tromboembolijske bolesti, srčani udar, moždani udar, karcinom dojke, nerazjašnjeno genitalno krvarenje, akutni hepatitis i neke druge bolesti jetre, kod dojenja kraćeg od 6 tjedana nakon poroda, kod nekih vrsta glavobolja, ako se pripremaju na veći operativni zahvat koji traži dulje mirovanje, pušačice starije od 35 godina, osobito s više od 20 cigareta na dan, žene povišenog krvnog tlaka iznad 160/110, kod srčanih grešaka, i kod šećerne bolesti s promjenama na krvnim žilama. U treću kategoriju, kada je nužan velik oprez i pozorno praćenje neželjenih nuspojava, spadaju su žene u razdoblju dojenja od 6 tjedana do 6 mjeseci, pušačice starije od 35 godina s manje od 20 cigareta na dan, žučni kamenci. U drugu kategoriju rizika spadaju žene s glavoboljama nakon početka uzimanja OHK, jer bi te glavobolje trebale biti prolazne, žene sa šećernom bolesti, većim kirurškim zahvatima bez imobilizacije, srpastom anemijom, povišenim krvnim tlakom od 140/100 do 159/109 mmHg i obiteljskom anamnezom poremećaja metabolizma masti i srčanog infarkta u mlađoj životnoj dobi bližih rođaka. U prvoj kategoriji su žene za koje ne postoji ograničenje uzimanja OHK, primjerice, s varikoznim venama, blagim glavoboljama, upalnom bolesti zdjelice, s benignim tumorima dojke, s miomima uterusa, pretile osobe, itd.
“lli pilula, ili pušenje”
Ako se posumnja na moguću obiteljsku, nasljednu sklonost za poremećaj trombofilnih faktora, to treba provjeriti radeći “prošireni koagulogram”, koji se inače ne radi u normalnoj populaciji. Uz kontracepcijske, kaže dr. Gobić, pilule su dobro prihvaćene i zbog drugih zdravstvenih dobrobiti. Primjerice, za 50 posto smanjuju anemije jer su krvarenja oskudnija, za 50 do 80 smanjuju ciste jajnika, smanjuju se bolne menstruacije do 50 posto, reguliraju neuredne menstruacije te simptomi neugodnog predmenstrualnog sindroma. Tablete su dobre kod hormonalnih poremećaja, smanjuje se rizik od karcinoma jajnika, endometrija i karcinoma debelog crijeva. Od rizika je na prvom mjestu tromboembolija, ponajprije kod žena koje puše, osobito s 35 i više godina. Rizik za infarkt miokarda kod žena koje puše manje od 15 cigareta na dan, s hormonalnom kontracepcijom triput se povećava. Kod više od 15 cigareta na dan taj se rizik povećava više od 21 put, pa dr. Gobić naglašava kako i mladim ženama koje su kandidati za kontracepciju treba reći da izaberu “ili pilula, ili pušenje”. OHK povećava rizik i od adenoma jetre, dobroćudnog tumora koji se javlja rijetko ali opasnost postoji, a smatra se i da povećava rizik od karcinoma dojke te blago povećava rizik od karcinoma vrata maternice.


U tri godine prijavljeno 14 nuspojava
Na naš upit o prijavama komplikacija i nuspojava Yasmina, iz Agencije za kontrolu lijekova RH kažu da je Agencija od 1.ožujka 2005. do 2. rujna 2008. primila 14 prijava nuspojava zdravstvenih radnika na lijek Yasmin. Niti jedna od tih nuspojava nije bila neočekivana odnosno sve zaprimljene nuspojave sadrži opis svojstava lijeka i uputa o lijeku. Objašnjenje Agencije za lijekove, međutim, ne govori u koliko je slučajeva, bez obzira na to stoje li one u uputi lijeka, došlo do ozbiljnih, po život opasnih komplikacija, i koliko je od toga smrtnih slučajeva.