U Zadru sve više ambrozije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ambrozija
Adam VIDAS
Iako su o njoj mnogo toga čuli, mnogi ne znaju kako ambrozija zapravo izgleda

Edukativna akcija "Ambrozija", koju je organizirao zadarski Zavod za javno zdravstvo, odnosno Služba za zdravstvenu ekologiju, u subotu prijepodne na Narodnom trgu okupila je veliki broj građana, koji su imali prilike vidjeti kako doista izgleda ta izrazito opasna i alergena svojta Ambrozia artemisiifolia L.

Dobar odaziv akciji

Tom prilikom, mr. sc. Danijela Peroš-Pucar, voditeljica Laboratorija za biologiju pri Službi za zdravstenu ekologiju i biologinja Anita Ivandić, pojašnjavale su građanima kako izgleda ambrozija te koje je osobine, odnosno karakteristike razlikuju od naizgled sličnih biljaka.

- Iako su ljudi mnogo toga čuli o ambroziji i problemima koje ona izaziva, zapravo ne znaju kako ta biljka izgleda. Jednostavno je ne prepoznaju, a nerijetko je i miješaju s drugim, naizgled sličnim biljkama. Iz tog razloga smo i organizirali edukativnu akciju o ambroziji, da građani vide kako doista ta biljka izgleda, a istovremeno smo je i usporedili s drugim biljnim vrstama, kako bi je bolje razlikovali, govori Danijela Peroš-Pucar, dodajući kako o zainteresiranosti građana najbolje govori odaziv na ovu edukativnu akciju, kojoj su se Zadrani priključili u velikom broju.

Tijekom akcije, na Narodnom trgu građanima su dijeljeni edukativni leci o ambroziji, koji sadrže brojne preporuke kao i mjere za njezino suzbijanje.

- Rezultati analize koncentracije peluda u zraku govore o značajnom širenju ambrozije na zadarskom području, osobito u posljednje dvije godine.

Preporuka za uklanjanje ambrozije

Iako se ambrozija još uvijek nije proširila u središte grada, na rubnim područjima poput Gaženice, Ričina, Gradskog groblja, Bokanjca, Žmirića ima je sve više, kaže Peroš-Pucar, te nastavlja kako je Zavod za javno zdravstvo Gradu Zadru i Zadarskoj županiji poslao dopis s preporukom za uklanjanje ambrozije, prema Naredbi o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u cilju njezinog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Hrvatske.

Inače, pojedinačne biljke mogu se mehanički odstraniti čupanjem zajedno s korijenjem, dok se kemijsko suzbijanje temelji na upotrebi učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije. Agrotehničke mjere odnose se na obradu tla, pravovremenu sjetvu na oranicama te višekratno prašenje neobrađene i nezasijane zemlje.

- Osobama koje su alergične na pelud ambrozije preporučuje se da tijekom jutarnjih sati i ranog prijepodneva ne izlaze iz kuće. Isto tako, trebaju izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija, jer je tada koncentracija peluda najveća, kaže Peroš-Pucar, zaključujući kako se građani za sve informacije i dodatna pitanja mogu obratiti na broj telefona 301-350, odnosno Laboratoriju za biologiju pri Službi za zdravstvenu ekologiju u Zavodu za javno zdravstvo Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno