Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ne smije se distribuirati neprovjereno cjepivo

Autor:

27.09.2009. 22:00
Ne smije se distribuirati neprovjereno cjepivo


S obzirom da je riječ o uglednim farmaceutskim tvrtkama, vjerujem da si ne bi smjele dopustiti takve pogreške. Osim toga, proizvodnja cjepiva je uhodana, potrebno je tek izmijeniti njihovu strukturu. To su proizvođači koji godinama proizvode cjepivo i vjerujem da će ono biti kvalitetno, kaže je dr. Ljoka


Imunološki zavod u Zagrebu dogovorio je kupnju 4,5 milijuna doza cjepiva protiv svinjske gripe od švicarske tvrtke Novartis, što će Hrvatsku koštati 330 milijuna kuna. A, Zavod je, kako ističe Sindikat zdravstva, također potpisao ugovor kojim se obvezuje na prihvaćanje rizika od nedjelotvornosti i nuspojava, što zapravo znači da je Ministarstvo zdravstva odobrilo kupnju cjepiva koje uopće ne mora djelovati.
Radi se, stoga, o cjepivu koje će Hrvatska platiti, a koje još uvijek nije provjereno niti registrirano. Kompletna će količina navodno biti dostavljena Hrvatskoj, Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu, ali ne zna se kakav dogovor Imunološki zavod u Zagrebu ima s tim zemljama.
Sudeći prema komentarima predstavnika zadarskih liječničkih udruga, čini se da s ovim najnovijim vijestima ili još uvijek nisu u potpunosti upoznati ili jednostavno u novonastalu situaciju ne žele vjerovati. U svakom slučaju, neodgovornost mjerodavnih ustanova nemoguće je opravdati pa se za sada samo može nadati da su najnoviji potezi u vezi s naručivanjem ovosezonskog cjepiva pogrešno protumačeni.
– Moram priznati da nisam u potpunosti upućena u ovu najnoviju vijest, tek sam površno čula da se radi o neprovjerenom cjepivu. No, po mom mišljenju, nevjerojatno je da ne postoji konsenzus, da ne postoji neko tijelo koje je donijelo odluku o naručivanju određenog cjepiva. Mislim da bi tu odluku trebao i Sabor raspraviti. U svakom slučaju, odluka treba biti donesena transparentno, a čini se da to nije, kazala je dr. Dubravka Finka, predsjednica zadarske podružnice Udruge za zaštitu prava pacijenata, istaknuvši da Udruga za sada jedino može čekati razvoj situacije te konačno mišljenje struke, jer s obzirom da već sada postoji sumnja u pravovaljanost cjepiva protiv ovog tipa gripe, automatski se postavlja pitanje zaštite prava pacijenata.
Da još uvijek nema nikakvih konkretnih saznanja o novonastaloj situaciji, potvrdio je i dr. Miljenko Ljoka, predsjednik Županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore, naglasivši da ipak postoji nada da je cjepivo kvalitetno.
– Pretpostavljam ipak da je riječ o relativno kvalitetnom cjepivu, jer s obzirom da je gripa potvrđena, tvrtke imaju rokove i sigurno im nije lako. S obzirom da je riječ o uglednim farmaceutskim tvrtkama, vjerujem da si ne bi smjele dopustiti takve pogreške. Osim toga, proizvodnja cjepiva je uhodana, potrebno je tek izmijeniti njihovu strukturu, a s obzirom da je riječ o proizvođačima koji godinama proizvode cjepiva, vjerujem da će ono biti kvalitetno, kazao je dr. Ljoka, napomenuvši, pak, da svako novo cjepivo prvo mora proći određene provjere, što zahtijeva određeno vrijeme.
Dr. Ljiljana Klarin, predsjednica zadarske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora, također je naglasila da, vezano uz ovu vijest, još uvijek nije čula ništa službeno, no svejedno smatra da se neprovjereno cjepivo nikako ne smije distribuirati, jer u slučaju bilo kakvih nuspojava pacijent ima potpuno pravo tužiti odgovorne.