Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nikpalj na četiri godine “iza rešetaka”

Autor: Suzana Bandić

27.09.2009. 22:00
Nikpalj na četiri godine “iza rešetaka”

Foto: Filip BRALA



Nikpalj je u cijelosti priznao djelo i pokajao se, pa mu je sud pri izricanju kazne, to uzeo kao olakotnu okolnost. No, dosadašnja osuđivanost za isto djelo uzeta mu je kao otegotna. U pritvoru ostaje do pravomoćnosti
Zbog posjeda radi daljnje preprodaje heroina na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine danas je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen 39-godišnji Zadranin Romano Nikpalj. U obrazloženju presude sudac Boris Radman naglasio je kako iz provedbenog postupka po mišljenju suda nedvojbeno proizlazi da je okrivljenik počinio kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret istaknuvši još pri tom kako je on sam to sudu u cijelosti i priznao.
– Priznanje okrivljenog potkrijepljeno je materijalnim dokazima koje su policajci od njega oduzeli tijekom istrage, a riječ je o tri PVC vrećice s heroinom ukupne mase od 83,69 grama i novčanom iznosu od 3.000 kuna koje su policajci pronašli kod njega u džepu, te o 163,76 grama heroina, digitalnoj vagi i 7.300 kuna pronađenih u pretresu stana koji je okrivljenik koristio – pojasnio je Radman dodavši kako je sud to njegovo priznanje kao i kajanje za počinjeno djelo cijeniokao olakotnu okolnost pri izricanju presude.
Svi oduzeti predmeti, odnosno heroin, vaga i novčani iznos od 10.300 kuna za koje je okrivljenik priznao kako ih je zaradio od prodaje heroina, biti će mu oduzeti, no zbog njegove nezaposlenosti i loše imovinske situacije sud ga je oslobodio plaćanja sudskih troškova. Međutim, upravo zbog loših egzistencijalnih uvjeta sud mu je produžio pritvor do pravomoćnosti presude ili do rješenja o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne.
– Postoji opravdana sumnja da bi izlaskom iz pritvopra okrivljenik mogao ponoviti djelo budući nema stalnih prihoda za život, a osim toga, sud mu je kao otegotnu uzeo i dosadašnju osuđivanost za isto kazneno djelo – pojasnio je Radman.
Romano Nikpalj, podsjećamo, nalazi se u pritvoru Istražnog centra u Zadru još od 4. ožujka ove godine kada je u ulici Put Biliga uhićen nakon što su ga policijski djelatnici Odjela za narkotike zaustavili u vozilu marke “opel corsa”, kojim je upravljala njegova nevjenčana supruga, te mu u džepu jakne pronašli heroin i novac. Tijekom kriminalističke obrade on je priznao djelo, a u pretresu unajmljenog stana u kojemu je stanovao s nevjenčanom suprugom i malodobnim djetetom, policajci su mu pronašli heroin i digitalnu vagu s tragovima heroina, te nešto novca. Iako je Nikpalj priznao djelo, njegova je nevjenčana supruga u svom iskazu pred Sudskim vijećem decidirano tvrdila kako nije znala čime se on bavi, niti je ikada u stanu u kojemu su stanovali vidjela išta što bi upućivalo na opojne droge.