Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Polača računa na poslovne zone

Autor: Dragana Glavočić

27.09.2009. 22:00
Polača računa na poslovne zone

Foto: Adam VIDAS



Općina Polača svoj dan slavi na blagdan Sv. Kuzme i Damjana, a obilježila ga je svečanom sjednicom u prostorijama OŠ “Polača”. Sjednici je prethodilo polaganje vijenaca na centralnom križu ispred crkve Sv. Kuzme i Damjana
Svečana sjednica održana je u nazočnosti saborskog zastupnika Ive Grbića, dožupana Đanija Bunje i Stanka Zrilića, predstavnika Karlovačke županije i Grada Ogulina te brojnih mještana Polače.
Nakon intornirane himne, sjednicu je otvorio Josip Kulaš iz Općinskog poglavarstva te se potom nazočnima obratio i načelnik Općine Polača Viktor Prtenjača. U svom govoru Prtenjača se osvrnuo na pozitivne rezultate ostvarene između dva općinska rođendana. Osim toga, načelnik se dotakao gorućih probelma koji predstavljaju kočnicu dinamičnijem i kvalitetnijem razvoju ove općine.
– Poseban zamah znatnijem i jačem ukupnom gospodarskom razvoju dat će otvaranje poslovnih zona od kojih je značajnije ulaganje u zonu Primat, u koju je od 2007. do 2009. godine uloženo 5 milijuna kuna. Osim ulaganja u navedenu zonu, Općina se brine o ostalim razvojnim ciljevima gdje se poljoprivrednoj proizvodnji daje poseban značaj.
Za dječji vrtić 7 milijuna kuna
To se posebno odnosi na sufinanciranje sadnica maslina i vinove loze te presadnica povrća, kazao je Prtenjača.
Tijekom 2009. godine Općina je ostvarila niz zapaženih projekata. S Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture potpisan je Ugovor o izgradnji dječjeg vrtića u vrijednosti od 7 milijuna kuna, a gradnja objekta kreće 2010. godine. Također, s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva potpisan je Ugovor o sufinanciranju istražnih radnji koje uključuju bušenje podzemnih voda na iznos od 300.000 kuna. Od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno je sufinanciranje za sanaciju 5 divljih odlagališta – Ražnjevići-sjever, Maslarde-sjever, Peraići-sjever, Jagodnja Gornja-Maračić i Kakma. U postupku sanacije su dva divlja deponija – Prtenjače1 i Prtenjače 2, a ti projekti ukupno vrijede milijun i pol kuna.
Nadalje, načelnik Prtenjača govorio je o projektima koji su u postupku.
– U planu je ishodovanje potvrde za visokonaponsku mrežu od Biograda do Kakme, kao i za visokonaponsku mrežu od Kakme do Polače s novom trafostanicom. U planu je rekonstrukcija niskonaponske mreže s rekonstrukcijom dviju trafostanica, istaknuo je Prtenjača. Među planovima za budućnost je izgradnja višenamjenske sportske dvorane u Polači.
Pilot projekt okrupnjavanja zemljišta
Na prostoru Općine Polača provest će se pilot projekt okrupnjivanja poljoprivrednog zemljišta. Nadalje, Općina je s Državnom geodetskom upravom potpisala Sporazum o novoj katastarskoj izmjeri na području općine.
Fondu za regionalni razvoj Republike Hrvatske općina Polača nominirala je dva projekta – izgradnja vodoopskrbnog sustava polačkog bazena vrijednog 19 milijuna kuna i izgradnja infrastrukture u poslovnoj zoni Primat vrijedan 12 milijuna kuna.
– Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja odobrilo je 50.000 kuna za projekt “Sajam vina, podrumarstva, vinogradarske opreme i agroturizma”, istaknuo je načelnik.
U svom govoru, Prtenjača je komentirao najave o smanjenju broja općina i gradova kako bi se smanjili troškovi državnog aparata.
– Uvjereni smo da ove najave nisu plod ekonomskih analiza već smišljenih podvala koje za cilj imaju potpuno ukočiti razvoj ruralnih ili brdsko – planinskih predjela, kao i slabije razvijene dijelove Hrvatske. U tom pokušaju prednjači Hrvatska udruga poslodavaca na čijem su čelu oni, kojima se određenim zakonima, a nauštrb lokalne zajednice omogućilo da samo u nekoliko godina poslovanja u tijeku ili nakon Domovinskog rata steknu ogromno poslovno carstvo i veliku financijsku dobit, istaknuo je načelnik Prtenjača dodavši da je bila potrebna samo mala kriza u kojoj se pokazalo da će isti u ovom vremenu morati raditi i funkcionirati s nešto manje dobiti, što im je dovoljno da sve svoje strelice upere za pokušaj još jednog lokalnog preustroja.
– Očito je da se velikom žestinom lome koplja u cilju golog opstanka vlastitih pozicija i interesa, naveo je Prtenjača.
Na kraju svečane sjednice, organiziran je svečani domjenak u Hotelu Biograd.