Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za uređenje trga nema novca

Autor:

27.09.2009. 22:00
Za uređenje trga nema novca

Foto: Vedran SITNICA



Zbog financijske situacije mislim da se taj trg u skorijoj budućnosti neće uređivati. Trenutačno nam je važnije urediti Poljanu pape Ivana Pavla II., popularno zvanu – Forum. Početkom sljedeće godine radovi na njenom uređenju trebali bi započeti, rekao je Vrančić, dodavši da će ti radovi koštati oko 16 milijuna kuna
Zadrani, a i njihovi gosti ipak neće tako skoro ugledati uređen Trg Petra Zoranića. Naime, kako je Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Zadra rekao, za uređenje Trga Petra Zoranića trenutačno nema novaca.
– Zbog financijske situacije mislim da se taj trg u skorijoj budućnosti neće uređivati. Trenutačno nam je važnije urediti Poljanu pape Ivana Pavla II., popularno zvanu – Forum. Zbog toga ćemo do kraja godine najvjerojatnije raspisati natječaj za izvođača radova za uređenje te poljane, a početkom sljedeće godine radovi na njenom uređenju trebali bi započeti, rekao je Vrančić, istaknuvši da je Grad za uređenje Poljane pape Ivana Pavla II. iz gradskog proračuna izdvojio oko 16 milijuna kuna. On je dodao da Grad Zadar trenutačno ne može financijski podnijeti uređenje dva trga u isto vrijeme.
Što se tiče sudbine Trga Petra Zoranića, koji već godinama stoji raskopan na samom ulazu u staru gradsku jezgru i tako plijeni pažnju, ali i neodobravanje brojnih prolaznika, ona je još nepoznata. Vrančić je, naime, kazao da su od konzervatorskog odsjeka zatražili elaborat o očuvanju tog trga. Ako elaborat pokaže da je ponovno zatrpavanje trga dobro trenutačno rješenje, trg će se najvjerojatnije zatrpati, a kad u gradskoj blagajni bude novaca trebalo bi se krenuti s uređenjem tog prostora.
Inače urbanističko-arhitektonsko rješenje parternog uređenja Trga Petra Zoranića već postoji, a napravili su ga zagrebački arhitekti Kostrenčić i Krebel.
Naime, natječaj za idejno uređenje tog trga bio je raspisan u prvoj polovini ove godine. Na natječaj je pristiglo 15 radova, a stručna komisija kao najbolji rad izabrala je rad zagrebačkog dvojca. Prema njihovoj ideji, taj dio grada bi se popločao, a uredile bi se i iskopine na samom Trgu, kao i cijeli prostor od crkve Sv. Šime do bedema. No, zbog trenutačne financijske situacije, kako je rekao gradonačelnik, ti će radovi pričekati.
Iako je natječaj za idejno rješenje uređenja Trga Petra Zoranića završio u svibnju, još uvijek nisu isplaćene nagrade najboljim radovima kao ni naknade članovima Ocjenjivačkog odbora. Za tri nagrađena rada Grad Zadar je, kao investitor dužan isplatiti oko 160 tisuća kuna. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić rekao je da Grad trenutačno nema novaca za isplatu nagrada, ali čim ih bude imao, isplatit će nagrade.