Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ivo Josipović: Postoji tamo malo jedna mafija

27.09.2010. 22:00
Ivo Josipović: Postoji tamo malo jedna mafija


Ne znam na koga je mislio, ali to je jedna vrlo neozbiljna izjava za jednog predsjednika države – kaže Vlatko Marković, predsjednik HNS-a
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ovog se ponedjeljka iznenada našao u centru pažnje domaćih nogometnih krugova zbog kratkog razgovora koji je objavljen na američkom internet portalu Croatiansoccerreport. com. Konkretno, za vrijeme boravka u Los Angelesu, gdje je otvorio izložbu posvećenu hrvatskim Pravednicima među narodima, Josipovića su, između ostalog, izvjesni Ante Kvartuč i Denis Svirčić, potpisnici mnogih tekstova na spomenutom portalu, pitali kada će hrvatska reprezentacija igrati na Poljudu.
– Ne znam. Znate, predsjednik o tome ne odlučuje, ali postoji tamo malo jedna mafija – odgovorio je predsjednik Republike Hrvatske.
Cijeli razgovor je snimljen, najvjerojatnije mobitelom, i objavljen na Youtubeu i Croatian soccer reportu, a samim time je isključena svaka mogućnost pogrešne interpretacije. Doduše, na temelju snimke duge 54 sekunde može se steći dojam da Josipović nije ni znao da ga snimaju. Štoviše, čini se da je predsjednik RH mislio da se radi o neobaveznom čavrljanju s mladim Hrvatima iz SAD-a. Ipak, sve to ne opravdava nimalo diplomatski izbor riječi.
– Ne znam na koga je mislio, ali to je jedna vrlo neozbiljna izjava za jednog predsjednika države – kratko je prokomentirao Josipovićev istup prvi čovjek Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković.
Ni predsjednikova služba za odnose s javnošću nije znala odgovoriti na koga je Josipović konkretno ciljao. S Pantovčaka je tek poručeno da će predsjednik sve sam objasniti kada se za to pruži prilika.
Za razliku od Markovića, glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić nije se htio upuštati u komentare. Štoviše, majstor diplomacije iz Rusanove čak je izrazio i sumnju u autentičnost izjave.
– Kao glavni tajnik HNS-a ne mogu to komentirati. Osobno, pak, ne vjerujem da je predsjednik rekao nešto takvo i da to misli. Prije nešto više od četiri mjeseca bili smo na primanju kod predsjednika, povodom finala Hrvatskog nogometnog kupa, i tamo smo vrlo lijepo primljeni – istaknuo je prvi operativac iz Rusanove.
Na spomen snimke koja vrlo jasno pokazuje da su spomenute riječi prešle preko Josipovićevih usana, Srebrić ostao vjeran svom stavu.
– Ne, ne vjerujem da je to rekao. Kada je riječ o Poljudu, podsjetit ću da je Hrvatska na tom stadionu igrala s najjačim reprezentacijama svijeta, Brazilom, Španjolskom, Nizozemskom, Italijom i Njemačkom. Točno je da u Splitu dugo nije bilo kvalifikacijskih utakmica, ali to će se promijeniti. Sada postoje svi uvjeti da naša reprezentacija opet igra za bodove u najsportskijem hrvatskom gradu – zaključio je Srebrić.