Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jelavić: Djecu voze neispravni autobusi

27.09.2010. 22:00
Jelavić: Djecu voze neispravni autobusi


Pravobraniteljica Mila Jelavić ističe da su nekim autobusima izdane potvrde iako nisu sigurni za vožnju djece. Zbog kršenja pravilnika, u prvih osam mjeseci 2010. godine policija je kaznila čak 93 prijevoznika
Školarci bi se ove školske godine u školskim autobusima trebali voziti sigurno, ako je suditi prema podacima Centra za vozila Hrvatske, po kojima je u zadnjih godinu i pol dana autoprijevoznicima izdano ukupno 2.081 potvrda o ispunjavanju uvjeta za autobuse kojima se prevoze djeca. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja je među prvima inzistirala na sigurnijem prijevozu djece, zabrinuta je, međutim, jer su je pojedini inspektori cestovnog prometa upozorili na zlouporabe u izdavanju potvrda. Da školsku djecu doista prevoze autobusi kojima je potvrda izdana iako nisu sigurni za vožnju djece, potvrdili su nam i u Ministarstvu prometa, ali kažu kako se radi o “neznatnom broju vozila”. O svemu su izvijestili policiju.
Pravobraniteljica Jelavić za primjer navodi slučaj iz Dalmacije, gdje je vozilo koje je kao potpuno neispravno isključeno iz prometa imalo urednu potvrdu o tehničkoj ispravnosti, koju mu je izdala ovlaštena stanica za tehnički pregled vozila s područja Zagrebačke županije. – O tome je obaviještena i policija, a mi smo upozorili Ministarstvo unutarnjih poslova da obrati pozornost na ovakva izigravanja zakona, koja su iznimno opasna jer izlažu djecu riziku – upozorava Mila Jelavić.
Od početka školske godine njen ured nije primio niti jednu prijavu roditelja ili građana koja bi se odnosila na sigurnost školskih autobusa, no svaku takvu prijavu, najavljuje pravobraniteljica, proslijedit će resornom ministarstvu i policiji.
– Pozivamo sve koji uoče propuste u sigurnosti prijevoza učenika da na to upozore nadležne, najprije policiju i ravnatelje škola, odnosno županije kao osnivače škola koji organiziraju prijevoz učenika, a obavijest o tome mogu poslati i nama – poziva pravobraniteljica za djecu, koja je svojedobno, nakon niza nesreća školskih autobusa pri kojima su stradala djeca, inzistirala na donošenju strogih uvjeta za prijevoznike.
Zbog kršenja pravilnika, tijekom prvih osam mjeseci 2010. godine prometna je policija kaznila čak 93 prijevoznika, i to – kako predviđa Zakon o sigurnosti prometa na cestama – novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 kuna. U kontrolnoj akciji na početku školske godine, od 7. do 17. rujna, inspektori cestovnog prometa otkrili su 84 prekršaja i iz prometa isključili 17 autobusa, i to pri ukupno 164 nadzora u 121 školi u Hrvatskoj. Osim potvrde, razlog kažnjavanja bilo je podvozarstvo, neispravna dokumentacija ili neobilježenost stajališta, a najviše je kazni izrečeno u Brodsko-posavskoj županiji.
 


Unatoč “galami” prijevoznici se prilagodili


Novi je pravilnik prošle godine digao na noge autobusna poduzeća, jer su stroge uvjete zadovoljavali rijetki školski autobusi. Prijevoznici su zbog novih pravila prijetili drastičnim dizanjem cijena svojih karata ili obustavom prijevoza djece, no ubrzo su utihnuli.
– Vrijeme je očito napravilo svoje, i većina se prijevoznika unatoč velikim troškovima prilagodila novim pravilima – tvrdi Berislav Saraja, direktor Čazmatransa i predsjednik Grupacije cestovnog putničkog prometa pri HGK.