Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Koludrice Sv. Marije – čuvarice zadarskoga blaga

27.09.2010. 22:00
Koludrice Sv. Marije – čuvarice zadarskoga blaga


Prije 40 godina cijela ondašnja Biskupska konferencija ispratila je koludrice iz Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević”, Kalelargom u samostan djelomično obnovljen
Sinoć je u crkvi Sv. Marije u Zadru održan prigodni duhovni i kulturni program u povodu obilježavanja spomena četrdesete obljetnice povratka koludrica iz Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” u djelomično obnovljeni Samostan Sv. Marije koji je u Drugom svjetskom ratu, 1943. godine do temelja porušen zapaljivim bombama.
Benediktinski Samostan Sv. Marije u Zadru, je nakon francuske, najstarija benediktinska redovnička zajednica u svijetu, u kojem jedno tisućljeće žive koludrice koje u neprestanoj molitvi, kontemplaciji i radu služe Bogu, ljubeći ga iznad svega, kao Kristove Zaručnice. Benediktinke su za vrijeme izgnanstva djelovale u tri samostana, u Rabu, Pagu i Krku, a od 1970. godine borave u zadarskom sjemeništu “Zmajević”. Obnavljanje Samostana Sv. Marije u Zadru trajalo je sve donedavno. Zadarske koludrice su u sjemeništu “Zmajević” živjele do 27. rujna 1970. godine kada su u svečanoj procesiji prešle u sadašnji Samostan Sv. Marije.
– U vrijeme prijelaza u Samostan Sv. Marije u Zadru bilo je ukupno 23 koludrice. Kasnije je ušlo sedam novih sestara, a jedanaest ih je umrlo. Od ovih jedanaest, jedna koludrica je poslije došla i kao mlada umrla. Sada je u Samostanu Sv. Marije ukupno 20 koludrica, jedna novakinja i jedna kandidatica. Zadarske benediktinke su sve Hrvatice, najviše ih je iz Zadarske nadbiskupije, a dvije su iz BiH. Kada su koludrice prešle iz sjemeništa “Zmajević” u Samostan Sv. Marije, pratile su ih tri juniorke i jedna kandidatica. Juniorke su bile opatica Anastazija Čizmin, M. Tarzicija Petričević i M. Cecilija Kero, a kandidatica Rajka Sikirić. Prije 40 godina cijela ondašnja Biskupska konferencija ispratila je koludrice iz Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević”, Kalelargom u samostan djelomično obnovljen. Tada su Zadrani, brojni vjernici i hodočasnici mogli kroz tjedan dana posjetiti samostan, kazala nam je u ragovoru opatica M. Anastazija Čizmin.
U programu u crkvi Sv. Marije prigodnim recitalom i pjevanim programom sudjelovale su zadarske benediktinke. Crkveni povjesničar mons. dr. Eduard Peričić održao je predavanje na temu “Četrdesetogodišnji jubilej zadarskih koludrica”, a o temi “Kulturno-konzervatorski pregled kompleksa Svete Marije” govorio je prof. Miljenko Domijan, glavni konzervator za nepokretnu baštinu u Ministarstvu kulture RH. Tijekom programa nastupio je središnji crkveni gradski pjevački zbor koji vodi mons. dr. Pavao Kero. Ovaj je zbor prvi put pjevao prigodom prijelaza benediktinki sv. Marije iz sjemeništa u samostan, saznali smo u razgovoru s opaticom M. Anastazijom Čizmin. Tada su zborom upravljali don Jerko Gregov i mons. dr. Pavao Kero, koji ga i danas vode. Zbor također slavi 40. obljetnicu.
Povijest zadarskog Samostana Sv. Marije predstavljena je na otvorenoj izložbi fotografija. Izložba će biti otvorena do nedjelje 3. listopada kada će se u crkvi Sv. Marije slaviti sveta misa zahvalnica, s početkom u 8.30 sati.