Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nekadašnje i novo lice Preka

27.09.2010. 22:00
Nekadašnje i novo lice Preka


U prvom redu treba naglasiti ljubav autora izložbe prema svom rodnom mjestu koju obojica neizmjerno gaje, svak na svoj način, što nedvojbeno pokazuju i na ovoj izložbi, jedan kao kolekcionar fotografija, a drugi kao profesionalni fotograf. Ova izložba pokazuje i ono nekadašnje i ovo novo lice Preka čime autori ističu na osnovu čega grade svoj optimizam i viziju ljepše budućnosti rodnog mjesta
Minulog ljeta Davor Klarin i Adam Vidas naumili su u Preku na Mulu kod špine predstaviti svoju izložbu starih i novih slika Preka naslovljenu “Preko volin te ‘nako i ‘ vako’”. Usud je htio, kako je izložba bila na otvorenom prostoru, da im vjetar otpuhne izložbu, no prstom sudbine neodržanu izložbu otpuhnuo je za Prečane na vrlo svečan dan, posvećenje obnovljene Nove crkve, u subotu 25. rujna 2010. godine.
U večernjim satima spomenutog dana u izložbenoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu upriličena je izložba uvećanih starih slika Preka koje je priredio Davor Klarin, te fotografija današnjeg Preka snimanih s gotovo istih mjesta autora Adama Vidasa. Dio izložbenog prostora bio je posvećen i fotografijama rekonstrukcije župne crkve Blažene djevice marije presvetoga ružarija, te njenom autoru arhitektu Ćirilu Metodu Ivekoviću. U programu su uz autore Davora Klarina i Adama Vidasa sudjelovali Jure Brižić, Mercedes Barić, Milena Dundov, Ženska udruga Luzor, a program je vodio Pavao Jerolimov koji je postavio izložbu i priredio katalog. Kažimo da su svojoj nazočnošću i prigodnim riječima izložbu “Preko volin te ‘nako i ‘ vako’” uveličali mjesni župnik Preka don Mario Soljačić i načelnik Općine Preko Ante Jerolimov koji je i otvorio izložbu. Vrijedno je spomenuti kako su u kulturno-umjetničkom programu korišteni stihovi Roberta Bacalje i Senka Sorića, ali isto tako predstavljena je po prvi put neobjavljena pjesma Pave Mašine o gradnji mjesne crkve, napisana sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, te netom nakon posvećenja crkve, par sati prije otvorenja izložbe napisana pjesma Cede Barić ‘Nek se zna’ koja također kazuje o Novoj preškoj crkvi. Nakon izložbe, za ugodno iznenađenje nazočnim posjetiteljima, prikazan je film o posvećenju crkve iz 1967. godine. Dodajmo i podatak da je izložba otvorena tjedan dana.
Današnje mjesto Preko nije ništa manje lijepo, kao što je to i nekad bilo. Štoviše, veće je, bogatije, sadržajnije, modernije, gotovo je preraslo u mali grad, no u našoj svakodnevnici to nam je normalno i ne vidimo očima kojima će netko jednog dana tu istu našu svakodnevnu sliku gledati sa sjetom i nostalgijom i možda reći: “Gle kako je naš grad izgledao kada je još bilo malo mjesto početkom XXI. stoljeća”. Fotodokumentarna izložba naslovljena “Preko, volin te, ‘nako i ‘vako!’” mnogo je više od same usporedbe starog i novog Preka u minulih 100-tinjak godina. U prvom redu treba naglasiti ljubav autora izložbe prema svom rodnom mjestu koju obojica neizmjerno gaje, svak na svoj način, što nedvojbeno pokazuju i na ovoj izložbi, jedan kao kolekcionar fotografija, a drugi kao profesionalni fotograf. No, izuzmemo li taj njihov emotivni pristup, što je i naglašeno u naslovu, kao glavnom pokretaču ostvarenja izložbe, vrlo jasno je vidljivo kako žele istaknuti svoj optimizam budućnosti Preka. Naime, iz njihovih se fotografija vrlo lijepo može isčitati povijesni, kulturni, gospodarski i ini napredak u proteklom stoljeću.
Predstavljenih 40-ak starih slika Preka i isto toliko novih fotografija jasno kazuju što su nam djedovi ostavili u nasljeđe, a što današnje generacije ostavljaju svojim unucima. Koliko se toga promjenilo samo u posljednih 20 godina. Trajektno pristanište, škola, Dom za starije osobe, Dom na žalu, vodovodna mreža, kanalizacija, prometna signalizacija, Marina, šetnica, rekonstrukcija crkve, trgovački centar, banke, restorani, plaže, riva, rasvjeta … i to sve zahvaljujući činjenici da vodstvo u Općini Preko ima viziju razvoja. Ova izložba pokazuje i ono nekadašnje i ovo novo lice Preka čime autori ističu na osnovu čega grade svoj optimizam i viziju ljepše budućnosti rodnog mjesta. Da su u pravu potvrdimo to i činjenicom kako izložene slike govore mnogo više od samih riječi.
Svećenik, novinar i izdavač don Ivo Prodan, kako navodi Pavao Jerolimov u katalogu izložbe, ostavio nam je i svoje viđenje Preka kada je iz anektiranog Zadra početkom 1921. godine bio prognan. Došavši u Preko svojima u rodnoj Janjini u jednom pismu piše: “Dragi moji, evo me u Preku, nije selo, nije grad ….” Davor Klarin i Adam Vidas svojim izlošcima samo potvrđuju Prodanovu misao. Bilo Preko selo ili grad svi mi koji smo za njega vezani na bilo koji način možemo kazati: “Preko, volin te i ‘nako i ‘vako!’”.