Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Novi sjaj stare crkvice

27.09.2010. 22:00
Novi sjaj stare crkvice


Iz ove akcije je vidljivo kako KUD-u nije cilj samo njegovanje tradicijskih običaja, nego i zaštita svoga mjesta u svakom pogledu. Na ovaj način pokazujemo svoju ljubav prema baštini i posvećujemo pažnju očuvanju starih objekata, rekao je Perinić
Ovih dana članovi KUD-a Sv. Lovre iz Vrsi nastavili su sa svojim redovnim aktivnostima, no iskoristili su vrijeme kako bi odradili još jednu vrijednu akciju.
Naime, dvadesetak članova udružilo se kako bi očistili i uredili zidine crkvice Sv. Lovre koja je zarasla u korov, grmlje i kupinu.
U rasporedu posla glavnu je riječ imao tajnik KUD-a Sv. Lovre Ćiril Perinić, koji je bio koordinator četverosatne akcije. Odmah na početku radova dalo se naslutiti kako će ovo biti radna akcija puna dobre zabave, a pored toga i akcija u kojoj će se napraviti puno posla. Kako su same zidine poprilično razrušene okolo je bilo dosta razbacanog kamena, a nije bilo lako sakupiti sav kamen i ponovno ga posložiti na zidine.
Posao oko slaganja kamena preuzeli su najmlađi članovi Ivan Rončević i Marko Stojak koji su svoj dio posla odradili besprijekorno. Također su ponovno sazidani razrušeni kameni zidovi koji se nalaze u neposrednoj blizini same crkvice te je napravljeno desetak metara ogradnog zida. Također je pokošena trava naokolo i unutar zidina, očišćen je pristupni put, pokidana drača i veliki grmovi.
– Iz ove akcije je vidljivo da KUD-u nije cilj samo njegovanje tradicijskih običaja, nego i zaštita svoga mjesta u svakom pogledu. Na ovaj način pokazujemo svoju ljubav prema baštini i posvećujemo pažnju očuvanju starih objekata, rekao je Perinić.
Po završetku radova svi okupljeni bili su vrlo zadovoljni. Stare zidine crkvice Sv. Lovre dobile su ljepši izgled i ljepši pogled.
Sudionici akcije obećali su da će i sljedeće godine organizirati čišćenje zidina te na taj način svim turistima i posjetiteljima omogućiti pristup staroj crkvici. Također se nadaju da će ubrzo biti postavljena i smeđa signalizacija koja će na najbolji mogući način označiti spomenutu lokaciju i time pridonijeti većoj posjećenosti domaćih i stranih gostiju.