Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Poplavljeni pašnjaci

27.09.2010. 22:00
Poplavljeni pašnjaci


Velike količine kiše ne odgovaraju ni Solani Pag koja je nedavno završila s punjenjem najvećeg bazena salamurom gustoće 18 bomea, a što je pričuva za zimsku proizvodnju soli. Prema prvim procjenama kišnica ipak nije znatno smanjila gustoću salamure, a u Solani Pag navode da se smanjenje gustoće od jednog do dva bomea može lako nadoknaditi
U noći od petka na subotu i od subote na nedjelju na području Paga palo je oko 40 litara kiše po metru četvornom zbog čega je povremeno bio otežan promet na otočnim prometnicama, osobito na Velikom nasipu, dijelu državne ceste D-106 između prigradskih naselja Macel i Sveta Jelena, a potopljene su mnoge pašnjačke površine koje su nakon kiše nalikovale jezerima i barama.
U Pagu u rujnu prosječno padne oko 70 litara kiše tako da je 40 litara koliko je palo u samo dva dana ukupnu količinu kiše podiglo znatno iznad prosjeka. Zbog obilne kiše vlasnici čamaca su morali biti u stalnoj pripravnosti i izbacivati vodu kako se čamci ne bi potopili. Problema su imali i ovčari koji su morali paziti kako ovce ne bi prešle na poplavljene dijelove pašnjaka. Velike količine kiše ne odgovaraju ni Solani Pag koja je nedavno završila s punjenjem najvećeg bazena salamurom gustoće 18 bomea, a što je pričuva za zimsku proizvodnju soli. Prema prvim procjenama kišnica ipak nije znatno smanjila gustoću salamure, a u Solani Pag navode da se smanjenje gustoće od jednog do dva bomea može lako nadoknaditi. Obilna kiša je ozbiljno oštetila neke makadamske biciklističke staze, no u paškoj gradskoj upravi su brzo reagirali i rupe na cestama su popunjene pijeskom. Uz neke makadamske ceste su iskopani kanali za odvod kišnice. No, obilne kiše najviše štete su nanijele turizmu, osobito kampovima u kojima je do subote boravilo oko 1. 500 turista. Nakon dvodnevnih kiša mnogi turisti su otputovali.