Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stipendije studentima iz Mauricijusa i Kenije

27.09.2010. 22:00
Stipendije studentima iz Mauricijusa i Kenije


Hrvatska stipendira i studente iz Mongolije i Namibije, a pomoći će školama u Afganistanu i Etiopiji, te žrtvama mina u Kostariki, Kolumbiji, Nikaragvi
Osnovna škola Sayef-e-Šahid u Afganistanu od ovog je vikenda sigurnija zahvaljujući zaštitnom zidu čiju je izgradnju financiralo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Osnovna je svrha projekta, kažu u MVPEI-ju, zaštititi učenice osnovne škole od mogućih prometnih nezgoda, budući da novoizgrađena asfaltirana cesta prolazi neposredno uz nju. Financiranje zida dio je tzv. razvojne pomoći za koju će Hrvatska u sljedećoj godini izdvojiti ukupno oko 140 milijuna kuna. Tim novcem bit će potpomognuti projekti u zemljama regije, od BiH do Albanije, ali i u afričkim zemaljama poput Etiopije i Ruande te u Afganistanu.
MVPEI je izradio dokument o provedbi razvojne suradnje u kojem se navode projekti i članarine koje će u 2011. godini plaćati uglavnom tijela državne uprave. Vanjskopolitičko ministarstvo tako namjerava izdvojiti tri milijuna kuna za razvojnu pomoć, pri čemu najveću stavku – 800 tisuća kuna – čini izradnja škole u afganistanskom selu Omar-e-Faroq. U Afganistanu će s 200 tisuća kuna sufinancirati i projekt “School Feeding” u okviru kojeg se dijeli hrana u školama s ciljem povećanja broja djece, posebno ženske djece, koja pohađaju nastavu. Pola milijuna kuna trebalo bi izdvojiti i za UNICEF-ov projekt “Škole za Afriku” kojim se pomaže djeci u Etiopiji. Dodatnih sto tisuća kuna planirano je za pomoć žrtvama mina u Kostariki, Kolumbiji, Nikaragvi i Hondurasu te za uništenje zaliha municije zaostalih od rata u Guatemali.
U razvojnoj pomoći sudjeluju i druga ministarstva. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nastavit će stipendirati studente s Mauricijusa i iz Namibije, a započet će stipendirati i po dva studenta iz Kenije i Mongolije. Ukupno će za njihovu mjesečnu stipendiju, prehranu, smještaj i zdravstveno osiguranje izdvojiti 210 tisuća kuna, odnosno 30 tisuća godišnje po studentu.


Protiv zagađenja Mediterana 53.730 eura


Druga ministarstva planiraju, uz ostalo, financirati funkcioniranje pojedinih međunarodnih institucija. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uplatit će, među ostalim, 53.730 eura u fond za zaštitu od zagađenja Mediteranskog mora, Ministarsto poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja 54.646 dolara i 53.185 eura Organizacija UN za hranu i poljoprivredu, dok Ministarstvo pravosuđa 24 tisuća eura planira uplatiti regionalnoj organizaciji koja se bavi borbom protiv korupcije, tzv. Regionalnoj antikorupcijskoj inicijativi.