Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarskom zavodu stiže 21 tisuća doza

27.09.2010. 22:00
Zadarskom zavodu stiže 21 tisuća doza


Poslije dugotrajnih pregovora sa švicarskim Novartisom dogovoreno je da se kao kompenzaciju za otkazani dio narudžbe cjepiva protiv svinjske gripe kupi njihovo cjepivo za sezonsku gripu
Pandemijski virus gripe A H1N1 uzrokovao je manje teških komplikacija od drugih, “običnih” virusa gripe posljednjih godina, a i rizik od težih komplikacija u odraslih i djece nije bio veći nego kod sojeva virusa novijih sezonskih gripa. To je zaključak istraživanja provedenog u SAD-u u Wisconsinu, koji je nedavno objavljen u poznatom američkom časopisu JAMA.
Farmaceutska industrija
Slična analiza očekuje se i od Centra za kontrolu zaraznih bolesti u Europi. No i bez toga jasno je kako je snaga pandemijskog virusa H1N1 bila vrlo slaba, ali zbog raširenog straha, čak i panike kojoj je kumovala Svjetska zdravstvena organizacija, države diljem svijeta potrošile su milijarde na kupnju cjepiva. Dobit je imala isključivo farmaceutska industrija.
Što se tiče Hrvatske, Ministarstvo zdravstva prema naputku struke ugovorilo je kupnju 1,5 miljuna doza cjepiva za 70,5 milijuna kuna, a nastala je šteta minimalna, oko 16 milijuna kuna. Zbog potpune nezainteresiranosti građana za cijepljenje, Ministarstvo zdravstva je prekinulo ugovor sa švicarskom tvrtkom Novartis, i to u trenutku kada je Hrvatskoj trebalo biti isporučeno još 1,2 milijuna cjepiva. Unatoč tome, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Imunološki zavod nisu morali platiti ostatak naručenog cjepiva niti ikakve penale zbog jednostranog prekidanja ugovora.
Nedavno, poslije dugotrajnih pregovora sa švicarskim Novartisom dogovoreno je da se kao kompenzaciju za otkazani dio narudžbe cjepiva protiv svinjske gripe kupi njihovo cjepivo za sezonsku gripu. S Novartisom je Imunološki zavod potpisao i ugovor o suradnji i finalizaciji cjepiva protiv sezonske gripe. Za 80,8 milijuna kuna Hrvatska dobiva 1.950.000 doza cjepiva za tri godine, s godišnjom isporukom od 650.000 doza. S tim ugovorom, završena je priča o prošlogodišnjem cjepivu za pandemijski virus gripe.
Sezonska gripa
Tako će za ovogodišnju sezonu gripe u Hrvatski zavod za javno zdravstvo stići 650 tisuća doza cjepiva, koja će do kraja listopada biti isporučena županijskim zavodima za javno zdravstvo. Prema najavama, cijepljenje protiv gripe i ove godine u svim hrvatskim županijama počet će u isto vrijeme, odmah nakon isporuke cjepiva županijskim zavodima za javno zdravstvo. O točnom datumu početka cijepljenja protiv gripe Hrvatski zavod za javno zdravstvo naknadno će izvijestiti građane.
Što se tiče Zadarske županije, dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, potvrdio nam je da je za ovogodišnju sezonu gripe, kao i lani, naručena 21 tisuća doza cjepiva. Njihova distribucija zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, kako ističe dr. Medić, očekuje se do kraja listopada, nakon čega može započeti i cijepljenje protiv sezonske gripe.
– Za ovogodišnju sezonu gripe za Zadarsku županiju naručili smo 21 tisuću doza cjepiva. Iako termini isporuke cjepiva još nisu poznati, vjerujem da će biti distribuirano do kraja listopada, kaže dr. Medić, dodajući da je pandemijski virus gripe A H1N1 prošao, tako da ove godine postoji samo jedno cjepivo, ono protiv sezonske gripe.