Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Litvanci osim košarke imaju i folklor

27.09.2011. 22:00
Litvanci osim košarke imaju i folklor


Bogatstvo litvanskog folklora i kulture danas su Zadranima na Narodnom trgu u jednosatnom programu prikazali gimnazijalci iz Kaunasa, drugog po veličini litvanskog grada. Njih pedesetak u narodnim nošnjama izvodilo je tradicionalne pjesme i plesove Kaunaske županije, ali i nešto modernije pjesme namjenjene mladima u pratnji benda s gitarom, bubnjevima, violinom i harmonikom. Rima Koić, Litvanka koja već dugo živi u Zadru bila im je domaćin, a kazala nam je kako ova skupina nastupa već godinama te da obično nastupaju i po raznim festivalima.
– Oni su već nekoliko dana u Zadarskoj županiji i izrazili su želju da predstave svoju gimnaziju Santa Ros. Nastupaju u narodnim nošnjama i izvode folklor. Ja sam rođena Litvanka i živim u Zadru već 22 godine, a jedini sam sudski tumač za litavski te su me pozvali da im pomognem. Zatražila sam pomoć Gradske uprave i s Anitom Martinović iz Odjela za međunarodnu suradnju dogovoren je ovaj nastup, kazala je Rima Koić.
Anita Martinović kazala je kako Grad Zadar ima odličnu suradnju s Litvom.
– Mi imamo dugogodišnju suradnju s gospođom Koić, na način da smo kroz niz godina imali različite projekte i različite razmjene, kulturne i prosvjetne, a čak su dolazili i litvanski zaposlenici gradskih uprava te lokalne i regionalne samouprave. U sklopu tih razmjena stigli su i ovi učenici. Nismo imali vremena dovoljno razraditi inicijativu sa srednjim školama, ali organiziran je nastup i nakon toga trebale bi se razviti druge inicijative i povezati škole, kazala je Martinović dodajući kako će Grad Zadar pomoći u posredništvu između zadarskih i litvanskih škola.
Program koji izvode namjenjen je mladima, a na svom jeziku pjevali su o ljubavi, djevojkama i dečkima. Već neko vrijeme su u Zadarskoj županiji te smo ih upitali što im se najviše svidjelo.
– Najviše nam odgovara ovo sunce i more, ali i Paklenica, koju smo posjetili jer smo smješteni u Starigradu, je prekrasna, kazao nam je Kazimeras Kondratavičius, voditelj gimnazijalaca.
Nakon što su posjetili Nacionalni park Paklenicu i Zadar, u popodnevnim satima zaputili su se na Pag, gdje su isto izveli dio folklornog programa, a sutra idu u posjet Kornatima.