Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zakon o neisplati plaća donijeti što prije

27.09.2011. 22:00
Zakon o neisplati plaća donijeti što prije


SSSH je Ministarstvu uputio prijedlog dopuna nekih odredbi kako bi se na kraj stalo i onim poslodavcima koji neisplatu plaća opravdavaju blokiranim računima tvrtki, govori Uranija
Procjenjuje se da u ovom trenutku 1.000 zadarskih radnika plaću prima neredovito ili je uopće ne prima. U cijeloj Hrvatskoj na ovaj način obespravljenih radnika, prema mišljenju premijerke Kosor, je između 20 i 30 tisuća, a prema nekim drugim izvorima oko 70 tisuća.
Takvo stanje trebao bi promijeniti novi Kazneni zakon čije je stupanje na snagu predviđeno za 1. srpnja 2013. godine, danom ulaska Hrvatske u EU. Naime, novim Kaznenim zakonom neisplata plaća postaje kazneno djelo koje bi se kažnjavalo zatvorskom kaznom u trajanju do tri godine.
Izmjene Kaznenog zakona trebale bi biti usuglašene do kraja tjedna pa se tako ovih dana sastalo Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) čiji su članovi iznijeli različita razmišljanja o predloženim zakonskim izmjenama. Dok su jedni branili stav da su glavni uzroci neisplate i kašnjenja plaća nelikvidnost i loše poslovanje, a ne namjerno izbjegavanje obveza prema radnicima, drugi pozdravljaju kažnjavanje neisplate plaća te sugeriraju doradu prijedloga zakona kako bi se doskočilo raznim lukavstvima kakvima neodgovorni poslodavci pribjegavaju.
Pravni zastupnik SSSH za Zadarsku županiju Vedran Uranija na liniji je ovog drugog razmišljanja.
– Prijedlog novog Kaznenog zakona je u svojoj osnovi dobar, ali manjkavost mu je što kaznama podliježu isključivo poslodavci kojima se dokaže da namjerno nisu isplatili plaće. SSSH je Ministarstvu pravosuđa uputio prijedlog da se neke odredbe novog Kaznenog zakona dopune kako bi se na kraj stalo i onim poslodavcima koji neisplatu plaća opravdavaju blokiranim računima tvrtki, a istovremeno otvaraju nove tvrtke. Takvi, naime, postojećim prijedlogom nisu obuhvaćeni, govori Uranija navodeći da je praksa otvaranja firmi pod novim imenom dosta raširena u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Zadru.
– Vrlo se lako može dokazati tko je otvorio novu tvrtku, pa bila ona i na ime supruge, brata, rođaka, prijatelja ili tko zna koga. Stoga mislim da je prijedlog SSSH jako dobar te će, ako ga Ministarstvo pravosuđa uzme u obzir, doprinijeti glavnom cilju – da nitko tko radi ne bude bez plaće. Kažnjavanje nepravednih i neodgovornih poslodavaca uvriježeno je u velikom broja zemalja EU te je donošenje jednog ovakvog zakona jedini način da i u tom segmentu budemo u skladu s europskim zemljama, govori Uranija ističući da bi novi Kazneni zakon, koji bi štitio pravo radnika na pravednu naknadu za rad, trebalo donijeti što prije. Puno prije od planiranog 1. srpnja 2013. godine.
– Novi Kazneni zakon ima višestruko značenje – preventivno, represivno i poticajno. Preventivno jer će poslodavca natjerati da tri puta razmisli prije nego odluči uskratiti plaću radniku. Potrudit će se, naime, da naisplata plaće bude zadnja, a ne prva mjera spašavanja tvrtke. Represivno jer će poslodavci biti kažnjeni ozbiljnim kaznama, a poticajno jer će se poticati uvođenje reda i transparentnog rada tvrtki, zaključuje Uranija.