Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Upisalo se tek tristotinjak dioničara, ide se u peti krug

Autor: Roman Morović

27.09.2012. 22:00
Upisalo se tek tristotinjak dioničara, ide se u peti krug

Foto: Zvonko KUCELIN



U četvrtak u 16 sati završen je četvrti krug upisa dionica u procesu preoblikovanja Košarkaškog kluba Zadar iz Udruge građana u Športsko dioničko društvo, koji je počeo 3. rujna. Službeni podaci Hypo banke o tome koliki je iznos upisan, odnosno koliko se dioničara upisalo, još nisu dostupni, no prema informacijama Darka Kasapa, predsjednika Povjerenstva za preoblikovanje kluba, početni temeljni kapital od šest milijuna kuna nakon četiri kruga nije dosegnut.
– Službene podatke od banke dobit ćemo kroz nekoliko dana, no već sada je evidentno da će klub od Povjerenstva morati zatražiti peti krug upisa dionica. Tada će svi oni, koji imaju neka potraživanja od kluba, moći to pretvoriti u dionice. Očekujem da će se na taj način namaknuti početni temeljni kapital od šest milijuna kuna, koji u četvrtom krugu nije dosegnut. Tako će proces preoblikovanja biti završen, a klub spašen od stečaja, što je glavni cilj. Jer da se u ovaj proces nije išlo, klub bi morao platiti 34 milijuna kuna poreznih obveza, a to ne bi imao i otišao bi u stečaj – kaže Kasap.
Okvirno, brojke koje su dosegnute u dosadašnja četiri kruga upisa dionica su sljedeće.
– Prikupljeno je oko dva milijuna kuna, odnosno trećina početnog temeljnog kapitala. Sveukupno se upisalo tristotinjak dioničara, no točne brojke znat ćemo nakon izvješća banke. Jasno da to nije neka brojka, s obzirom na status košarke u Zadru, no i to je odraz određenog stanja u društvu.
Ipak, svi koji su uključeni u proces preoblikovanja vjeruju da će se u petom krugu situacija rasplesti na najbolji mogući način.
– Očekujemo da ćemo do sredine listopada dobiti odobrenje Povjerenstva za peti upisni krug, koji može trajati minimalno petnaest, a maksimalno trideset dana. U tom razdoblju se sve tražbine mogu pretvoriti u dionice, a mogu se i upisati dionice kao u četvrtom krugu, gotovinom. Završetkom tog kruga, otprilike sredinom studenog, proces će biti završen i nadam se da ćemo do dvanaestog mjeseca imati Športsko dioničko društvo sa novom upravom. O tome će odlučivati novi suvlasnici, a kako sada stvari stoje, jasno je da će većinski vlasnik biti Grad Zadar.
Dakle, u petom krugu treba sakupiti oko četiri milijuna kuna.
– Naravno da tu dolazi u obzir i pretvaranje poreznih obveza od strane Vlade Republike Hrvatske, koje iznose oko 32 milijuna kuna, u dionice Grada.  Zato sam gotovo siguran da će proces uspjeti. Jedino mi je žao što se nije skupilo nešto više novaca, jer bi to značilo normalnije funkcioniranje kluba, budući da su odmah po upisu u trgovački registar na računu i klub može s njima raspolagati – za kraj će Kasap.
Proces preoblikovanja KK Zadar se, dakle, bliži kraju. Ako se ni u petom krugu ne bi upisao početni temeljni kapital, proces ne bi uspio i klub bi išao u stečaj, a tada se svi oni, kojima je klub dužan, ne bi imali od čega naplatiti. Zato u klubu vjeruju da će velik broj vjerovnika, kako bi spasili svoja potraživanja, pretvoriti ista u dionice, te da do stečaja neće doći.