Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zrilić Ireni Devčić: Odnos s Mirkom Đinđićem riješite kako znate i umijete!

Autor: Nives Rogoznica

27.09.2012. 22:00
Zrilić Ireni Devčić: Odnos s Mirkom Đinđićem riješite kako znate i umijete!

Foto: Zvonko KUCELIN



Vi svoje odnose međusobno riješite kako znate i umijete, a što se tiče pitanja da vam dostave dokumentaciju, to možete tražiti i direktno od njih, sukladno pravu na pristup informacijama, odgovorio je župan Zrilić bivšoj koalicijskoj partnerici koja je zatražila dokumentaciju kojom se potkrjepljuje primljeni odgovor na vijećničko pitanje


Župan Stipe Zrilić poručio je vijećnici HSS-a Ireni Devčić neka riješi svoj odnos s Mirkom Đinđićem, ravnateljem Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. Učinio je to nakon što je Devčić na jučerašnjem aktualnom satu sjednice Skupštine Zadarske županije zatražila dostavu dokumenata koji bi potkrijepili odgovor koji je od Đinđića dobila na pitanje upućeno na aktualnom satu prošle sjednice.
Devčić: Vijećnici su tu da pitaju
Vijećnica HSS-a tada je, napominjući kako je “uvala Saharun pod zaštitom Javne ustanove za gospodarenje zaštićenim dijelovima prirode” željela Đinđićev odgovor na pitanje je li istina da se, kako građani prijavljuju tamo “čisti posidonija, da se uklanjaju šljunak i pijesak i da se s tim materijalom, koji se odlagao na vrlo nezgodan način, zatrpala jedna lokva u blizini”, te je li netko dobio koncesiju zapostavljanje i iznajmljivanje suncobrana i ležaljki.
– U odgovoru koji sam dobila od Javne ustanove proziva me se zbog postavljenog pitanja i to riječima: ‘Vijećnica odjednom postavlja takvo pitanje kao da nikada prije nije čula za takve aktivnosti na plaži Saharun, te praktički dovodi u pitanje legalnost djelovanja Javne ustanove.’ Ovakav način komunikacije nije primjeren. Vijećnici su ovdje da bi postavljali pitanja, a čelni ljudi javnih ustanova da na pitanja odgovaraju. Nikako mi nije bila namjera dovoditi u pitanje legalnost djelovanja Javne ustanove, kazala je jučer za vijećničkom govornicom Devčić dodajući kako sada, nakon što je, kako se izrazila, dobila odgovor u kojem se puše i na hladno, traži da joj se za sljedeću sjednicu dostave dokumenti koji potkrepljuju odgovor koji je primila, a koji pokazuju da su dobivena koncesijska odobrenja za postavljanje sidrišta, kao i za postavljanje ležaljki i suncobrana.
– S obzirom na to da se radi o zaštićenom području molim da mi se dostave i uvjeti zaštite prirode koje su zasigurno dobili od Ministarstva zaštite okoliša. Nije mi jasno da sam zaprimila odgovor u kojem mi se drži slovo za postavljeno pitanje, kad smo među materijalima koje smo dobili na usvajanje na ovoj sjednici dobili i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije gdje predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove Željko Baradić svojim potpisom potvrđuje kako je Upravno vijeće na sjednici održanoj 29. kolovoza ove godine izmijenilo članak Odluke u pogledu djelatnosti Javne ustanove na način da se dodaje i djelatnost turističke usluge koja obuhvaća i iznajmljivanje pribora i opreme za sport i rekreaciju, dakle suncobrana, ležaljki i sličnog, iz čega proizlazi da do prije mjesec dana Javna ustanova nije ni imala registriranu ovu djelatnost, rekla je Devčić.
Zrilić: Dokumentaciju tražite direktno
– Vi svoje odnose međusobno riješite kako znate i umijete, a što se tiče pitanja da vam dostave dokumentaciju, to možete tražiti i direktno od njih, sukladno pravu na pristup informacijama, odgovorio je župan Zrilić bivšoj koalicijskoj partnerici.
U Đinđićevom odgovoru na pitanje vijećnice navodi se kako je Javna ustanova spomenute ležaljke i suncobrane postavila “s ciljem postizanja što veće uređenosti i organiziranosti”, te kako je u tu svrhu od Zadarske županije 2009. ishodila koncesiju na pomorskom dobru za posebnu upotrebu. Đinđićevo polemiziranje s vijećnicom u dostavljenom joj pisanom odgovoru, kao i županov komentar valja staviti u kontekst reizbora Mirka Đinđića na čelno mjesto Javne ustanove. HSS je Đinđića želio zamijeniti svojim kandidatom, predsjednikom zadarskog i tajnikom županijskog HSS-a Zdravko Šarićem, a u kuloarima se moglo saznati kako je upravo to bio dio sadržaja nepisanog djela koalicijskog sporazuma. Na sjednici Skupštine održanoj u travnju prošle godine na mjesto ravnatelja ponovno je izabran Đinđić. Irena Devčić je prije glasovanja o tome napustila sjednicu Županijske skupštine čija je tada bila predsjednica, što je bila prva prva javna demonstracija neodrživosti koalicije dviju stranaka. HSS je iz koalicije s HDZ-om formalno izišao u veljači ove godine.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU