Bilan: Štrajkali smo i u doba Sanadera, Kosor, Račana...

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
U Gimnaziji Franje Petrića učenici su došli na nastavu, štrajkala samo 4 od 44 profesora

U velikoj većini osnovnih i srednjih škola u Zadarskoj županiji i jučer je nastavljen štrajk. Sindikalni čelnici jučer su bili na putu za Zagreb gdje ih je na još jednim pregovorima čekao ministar Vedran Mornar. Od njega traže da im se vrati njihovih 4% koje su vratili medicinskim sestrama, a učiteljima nisu. Sindikalisti tvrde da je to namjerno učinjeno i to ih, kažu, pogađa najviše. Ne radi se o 200 kuna, nego o dostojanstvu, kaže Jere Bilan, županijski sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

- Ovim štrajkom se uvelike skrenula pozornost javnosti na potplaćenost nastavničke struke. Ovo je bio dokaz da ne dozvoljavamo udar na dostojanstvo naše profesije. Ovo je poruka nekoj budućoj vladi da mora uvažavati naše zahtjeve, kaže Bilan, a na pitanje je li štrajk u neku ruku ispolitiziran, odgovara kako svaki štrajk, kad god bio ima poličku konotaciju.

Nije bilo vremena za dobru pripremu štrajka

- Mi smo štrajkali i u doba premijera Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Ivice Račana itd., kaže Bilan.

Gimnazija Franje Petrića jučer je radila uobičajeno, jer štrajka u ovoj školi nije bilo. Od ravnateljice Blanke Pedišić doznali smo da su u štrajku samo četiri nastavnika od ukupno 44 koliko ova gimnazija ima zaposlenih nastavnika, a u petak je u štrajku bilo njih pet. Ravnateljica koja je i sama bila u sindikatu tvrdi kako štrajk nije dobro pripremljen.

Jere Bilan to ne opovrgava, no kaže kako je štrajk pripremljen u vremenskoj stisci, a pripreme inače traju tjednima prije.

Profesor Stipica Radoš, sindikalni povjerenik u Gimnaziji Vladimira Nazora ponosan je, kaže, na svoje profesore koji su se štrajku odazvali skoro sto posto.

- Gimnazija Vladimira Nazora, odnosno profesori ove škole po odazivu na štrajk možda su i prva škola u cijeloj Hrvatskoj, a u Zadarskoj županiji da ne govorimo. Svi članovi NSZSŠH, njih 43 su bili u štrajku, a priključili su se i kolege koje nisu članovi. Danas je bolje nego prošli put, evo samo su dva učenika na hodniku, pohvalio se Radoš, iako učenicima, tvrdi, nitko nije rekao da ne dođu u školu.

- Moja plaća iznosi 6.500 kuna, a ministar kaže da je prosječna plaća 6.600 kuna. Koja je to matematika?! Dogodine u našoj školi baš trebamo zaposliti dva profesora matematike, kojima će početna plaća biti 4.800 kuna. Pa tko će doći raditi za te novce?! Mi tražimo dostojanstvo, ništa drugo, kaže Radoš.

Prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Sindikata znanosti tvrdi da štrajk u sustavu obrazovanja i znanosti, koji je započeo u petak 25. rujna, njegovi protivnici na različite načine pokušavaju dovesti u pitanje. Među njima, kaže, prevladavaju oni koji govore o politizaciji štrajka pred parlamentarne izbore.

Sabina Glasovac nema, kaže, saznanja o tome koliko se kolegica i kolega iz osnovnih, srednjih škola i sa Sveučilišta odazvalo štrajku, no ono što joj je poznato iz medija, a iz usta samih čelnika sindikata, jest da je i u petak štrajkalo manje od 50% hrvatskih srednjih škola.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika marsovac
Profesore Bilan recite javnosti kada su prosvjetari izgubili dostojanstvo? Dali im je u "crno" doba bivše države bilo bolje ili im je bolje sada? Kada su imali više prava, više sigurnosti za radno mjesto i koliko su čekali na zaposlenje nakon završetka studija? Ala budite realni pa povucite paralelu!