Put prema ostvarenju ideje o lječilišnom centru

Slika korisnika admin
pag_lokunja
Brojene turiste privlači upravo ljekovitost peloida

Stručnjaci iz Instituta Ruđer Bošković uzeli su uzorke peloida ljekovitog blata kako bi napravili temeljnu kemijsku karakterizaciju odabranih uzoraka s područja grada Paga te se čeka elaborat kojim bi se pokazala kvaliteta i vrijednost ljekovitog blata s područja Lokunje.

Iskustva i istraživanja

Na ovom poslu radila su dva stručnjaka Instituta "Ruđer Bošković" i to Damir Kralj, predstojnik Zavoda za kemiju materijala, Neven Cukrov iz Zavoda za istraživanje mora te Ernest Meštrović s Prirodno matematičkog fakulteta Sveučiliša u Zagrebu - Zavod za opću i anorgansku kemiju.

Lokunja je jugozapadni dio grada Paga, površine oko 20 000 m2. To je područje plitkog mora na čijem se dnu nalazi bogata naslaga peloida, ljekovitog mulja. Peloid se nakupljao tisućljećima, a njegova je ljekovitost dokazana, ne samo iskustvom nego i brojnim znanstvenim istraživanjima. Peloida ima i na drugim područjima Paške uvale, međutim, njegova je koncentracija najveća na Lokunji te je na tom području čist - pomiješan s pijeskom i šljunkom kao na nekim drugim područjima.

Peloid koriste Pažani za liječenje reumatskih i kožnih bolesti, ali je tijekom ljetnih mjeseci područje Lokunje koje je smješteno uz samu gradsku plažu puno posjetitelja, vikendaša i gostiju sa svih strana svijeta koji su čuli za ljekovitost paškog blata. Međutim, sve je to bez ikakve financijske koristi za Pag.

Još 1959. godine Balenološki institut Sveučilišta u Munchenu izvršio je analizu paškog blata koje je odgovarao svim standardnim analitičkim vrijednostima limana te se kao takvo moglo preporučiti za oboljele od reumatskih, ginekoloških i kožnih bolesti. Isti nalaz o ljekovitosti paškog peloida dokazan je analizom nekoliko hrvatskih stručnjaka.

Još jednom je, ovaj put 1975. godine, izvršena belneokemijska analiza ljekovitog blata kojeg su tadašnje "Komunalije" zatražile od Zavoda za fizikalnu medicinu.

Znanstvena analiza napravljena je sedamdesetih godina kada je izrađena "Studija o izgradnji turističko-lječilišnog kompleksa "Lokunja" - Pag", a malo nakon toga je na Institutu za ekonomiju turizma u Zagrebu izrađena "Prethodna analiza za gradnju lječilišnog centra Lokunja na Pagu" čiji su autori uz Carevića bili i Aleksandar Vlahović i Krešimir Tadej.

Sada su ponovno uzeti uzorci te se, prema informacijama iz paške Gradske uprave, trenutno čeka prezentacija provedenih istraživanja u obliku stručnog izvješća.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno