Sterle: Kvaliteta rada bi trebala biti najvažnija, a ne spol

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Iako je Ustavni sud u četvrtak ukinuo odredbe u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, po kojima bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola, HDZ-ova lista za ICX. izbornu jedinicu pripremala se uzimajući u obzir tu mogućnost, pa se kao najizglednije ime žene iz Zadra koja bi bila na listi spominjala Grozdana Perić. Međutim, prema našim informacijama iz HDZ-a, Elvira Sterle, magistrica međunarodnih odnosa i diplomacije, direktorica farme "Vigens", najizglednija je kandidatkinja za listu. U Zadru je poznata kao vrsna gospodarstvenica, a u politici uglavnom po istupima na Gradskom vijeću, no kada je u pitanju politika, njeno vrijeme izgleda tek dolazi.

U stranci tvrde da imena još nisu dogovarali, no sa sastanka na kojemu su spominjana i prva imena "ženske liste" spomenuta je upravo ona. HDZ još uvijek opipava puls javnosti i do zadnjeg će trena vagati koje će članice staviti na listu, osobito koje će biti u njenom vrhu.

Zbog Zakona koji je neko vrijeme bio na snazi, a po kojem je čak šest od 14 mjesta trebalo pripasti podzastupljenom spolu (čitaj - ženama), događalo se da su neke stranke ovih dana na liste predlagale čak i stranačke tajnice, osobe za koje nitko nikad u životu nije čuo niti su se ikad bavile politikom. HDZ je u tom smislu u puno boljoj situaciji od većine stranaka, jer su im žene već godinama zastupljene u politici i kandidirane za najvažnije dužnosti. Šefica stranke, Jadranka Kosor, bila im je i kandidatkinja za predsjednicu, a Kolinda Grabar Kitarović aktualna je predsjednica države. Kampanju im vodi Josipa Rimac, a zastupnice imaju i u Europskom parlamentu.

S obzirom da se IX. jedinica smatra najjačom u Hrvatskoj i posebno je važna HDZ-u kojemu je donosila i do deset mandata, HDZ-ovci su pažljivo analizirali i žensku kvotu. Gradska pročelnica za financije Grozdana Perić, vrsna ekonomistica i dugogodišnja članica stranke, spominjala se kao najizgledniji kandidat uz Sterle, no s obzirom da je zakon ukinut tek treba vidjeti hoće li HDZ ostaviti listu sa značajnim udjelom žena, kao što se znalo dogoditi na prethodnim izborima.

Naime, na izborima 2011. godine na HDZ-ovoj listi za IX. jedinicu iz  naše je županije bila samo Ana Lovrin, ali na onima 2007. bile su dvije Zadranke, Lovrin i Nevenka Marinović. Do sada su na listama žene sudjelovale u određenom postotku, ali i ne na atraktivnim pozicijama. Tako je na izborima 2011. godine članicama lokalnog HDZ-a račune pomrsila i Kerumova sestra, Nevenka Bečić, s čijom strankom je HDZ te godine potpisao koaliciju. Bečić je stoga bila prva žena na listi i dobila je sedmo mjesto. Zadranka Ana Lovrin bila je na 9. mjestu, a tadašnja gradonačelnica Knina Josipa Rimac na 12.

Na izborima 2007. Lovrin je dobila 8. poziciju na listi, a Nevenka Marinović 14. Na prethodnim izborima 2003. godine na listi je iz Zadra bila Mirjana Brnadić, i kao i ostale joj kolegice iz Zadra uspjela je ući u Sabor.

No, članice HDZ-a s kojima smo razgovarale kažu nam kako im nije bitno popunjavanje ženske kvote, već prije svega kvaliteta kandidata. Tako na pitanje kako komentira zadanu kvotu od 40 posto žena na listama i medijskim najavama kako će na listi iz Zadra biti Grozdana Perić, kao i to je li u stranci bilo razgovora o njenoj kandidaturi, Sterle kaže:

- Razgovora na tu temu nije bilo, iako svatko treba osjećati zadovoljstvo ako ga se u tom kontekstu spominje. O kolegici Grozdani Perić mogu reći sve najbolje i tom slučaju mogla bi napraviti puno za Zadar. Što se tiče ženske kvote na listama, istaknula bih kako mi je sadržaj mnogo važniji od forme i zato nikad ne bih podržala ovu kvotu na način da se žene predlažu samo da se zadovolji forma. Mnoge stranke tu imaju problem jer nemaju dovoljno proaktivnih žena za uvrstiti ih na listu. Ukoliko se samo zadovoljava forma ne možemo očekivati dobar rezultat, naprotiv,. Pitanje koliko je neka stranka uopće kvalitetna ako u svoje redove ne može privući žene - kaže Sterle, dodajući kako je kvaliteta uvijek važnija od spola:

- Kao gospodarstvenicu su me više puta pitali da prokomentiram ulogu žene u hrvatskom gospodarstvu i uvijek sam govorila da je kvaliteta rada ono što bi trebalo biti najvažnije, a ne spol. Tako je i u politici, bitno je imaš li sposobnost i općenito kvalitetu za bavljenje tim poslom, a ne jesi li žensko ili muško. Naravno u svemu su potrebne i pozitivne okolnosti za uspjeh u radu - zaključuje Sterle.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno